(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η πρεμιέρα της συναυλίας του «κουϊντέτου» από το Δημοτικό Ωδείο

Με επιτυχία στέφθηκε η πρεμιέρα  της συναυλίας του «κουϊντέτου» από το Δημοτικό Ωδείο Πατρών  με σολίστ (πιάνο) τον Αναστάσιο Πάππα, που δόθηκε την  Τετάρτη (και συνεχίστηκε Πέμπτη) στις  9.30 το βράδυ, στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στο πλαίσιο της ενότητας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας «Τα σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού παρουσιάζουν».

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στον  L. van Beethoven, με αφορμή την  συμπλήρωση 250 χρόνων από την γέννηση του.

Την συναυλία παρακολούθησε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η οποία καλωσορίζοντας τους δημότες, που έσπευσαν να απολαύσουν το μουσικό σύνολο, είπε:

«Κυρίες και Κύριοι Καλωσορίσατε

 

Σήμερα ανοίγει η θεματική ενότητα «Τα Σχήματα του Οργανισμού Παρουσιάζουν» με το αφιέρωμα στον Μπετόβεν.

Έχουμε τη μεγάλη χαρά το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου να πλημμυρίσει με τη μοναδική μουσική του Μπετόβεν, σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε το δικό μας Δημοτικό Ωδείο Πατρών, ένα διαμάντι της πόλης μας για το οποίο είμαστε περήφανοι και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τον Σεπτέμβρη θα στεγαστεί το Ωδείο σε ένα θαυμάσιο νεοκλασικό κτήριο, που ολοκληρώνεται η μίσθωσή του.

 

Ρωτήσανε κάποτε τον Μπετόβεν, τι θα ήθελε να έχει, για ν’ αλλάξει τη σκληρή μοίρα των σκλάβων στις φάμπρικες και στη γη των φεουδαρχών; αφού τη μουσική του και να μπορούσαν ακόμα να την ακούσουν, δε θα την καταλάβαιναν. Και αυτός απάντησε:

“Ένα βούρδουλα θα ήθελα να έχω. Και να τους χτυπώ, τους σκλάβους, έτσι που να αφυπνιστούν από το λήθαργο και να νιώσουν τη δύναμη που κρατούν στα χέρια τους, για το δικό τους το καλό…”.

Με αυτή τη σκληρή γλώσσα απάντησε ο σπουδαίος Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, που έζησε και δημιούργησε στη Βιέννη και εξακολουθεί μέχρι σήμερα, 250 χρόνια μετά τη γέννησή του, να συγκινεί και να θεωρείται ως φορέας ιδεών της ελευθερίας, ως επαναστάτης, ως η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυία.

Το προσωπικό δράμα του συνθέτη, του βαρήκοου και αργότερα κωφού μουσικού, επηρέασε τη ζωή του και τη σταδιοδρομία του, αλλά δεν ανέκοψε τη μεγαλειώδη πορεία του κι έγινε ο ένας, ο μοναδικός και αξεπέραστος, ο ανεπανάληπτος συνθέτης όλων των εποχών.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου Πατρών:

Μαριάννα Σαφάροβα -βιολί 1
Γιαροσλάβ Τόκαρεβ -βιολί 2
Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ –βιόλα
Νικολάι Κομισσάροβ –βιολοντσέλο
Βιλέν Καραπετιάν –κόντρα μπάσο

Σολίστ ο Αναστάσιος Πάππας, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή του στη σημερινή βραδιά».