Σταϊκούρας: Στοχευμένα μέτρα τώρα και «συνδυαστικό πακέτο» στη ΔΕΘ

Πρόσθετες πρωτοβουλίες και επιπλέον μέτρα στήριξης εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, προανήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Πικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα και βελτιώσεις σε ήδη υπάρχουσες παρεμβάσεις.

Επανέλαβε πως την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει το σχέδιο “γέφυρα”, που επλήγησαν από την κρίση και έχουν δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία με επιδότηση έως το 90% για το πρώτο τρίμηνο.

Προανήγγειλε εγκύκλιο για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ώστε να ενσωματωθούν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση οι οκτώ δόσεις. Επίσης για την προκαταβολή φόρου είπε πως νομοθετείται αύριο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εκτιμά η ΑΑΔΕ ότι θα μπορεί να ενσωματώσει τη μείωση ή το μηδενισμό της προκαταβολής φόρου.

Για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί λόγω της κρίσης και θα πληρωθούν σε 12 δόσεις άτοκες το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο είπε πως η ρύθμιση αυτή θα έρθει το Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών για τις αποφάσεις του ΣτΕ είπε πως θα “σεβαστούμε τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις” αλλά το πώς θα ενεργήσουμε είναι κάτι που θα αποφασισθεί το συντομότερο δυνατό. “Η ζωή έχει δείξει πως πολλά από τα σενάρια που – κατά καιρούς- διακινούνται, τελικά, πέφτουν έξω” ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το αν έχουν βάση τα σενάρια για εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους αλλά με κούρεμα του οφειλόμενου ποσού.

Επανέλαβε πως το 2020 δεν θα υπάρχουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να έρχονται τα λεφτά του ΕΣΠΑ για τις δράσεις που αποφασίσθηκαν τον Μάρτιο.

Για την εκτέλεση προϋπολογισμού είπε πως είναι κατώτερη των στόχων που είχαμε θέσει αλλά οι αποκλίσεις είναι μικρότερες από τις αρχικές προβλέψεις.

Τέλος, ενόψει ΔΕΘ σημείωσε “οφείλουμε να έχουμε ετοιμάσει ως οικονομικό επιτελείο μία επιχειρηματολογία” για τα μέτρα στήριξης αλλά και για την επόμενη ημέρα μείωσης εισφορών και φόρων, κάνοντας λόγο για “ένα συνδυαστικό πακέτο”.

Πηγή: Reporter.gr