ΠΑΤΡΑ: Το «Κωνσταντοπούλειο» για τον εκσφενδονισμό ανεμιστήρα σε εργαζόμενο – «Μεμονωμένο και σπάνιο περιστατικό»

Σχετικά με δημοσιεύματά σας με αφορμή καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου Και ΝΠΙΔ νομού Αχαϊας, μετά από ατύχημα που συνέβη στο Ευγηρείο στις 21-7-2020, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργαζόμενης μας, θεωρούμε απαραίτητο να εκθέσουμε τα επόμενα:

Ο τραυματισμός εργαζομένου κατά την ώρα της εργασίας του αποτελεί αναμφίβολα πολύ δυσάρεστο περιστατικό και είναι απευκταίο από όλους και ιδίως από τους εμπλεκόμενους.

Δυστυχώς στις 21-7-2020 στο Ευγηρείο μας συνέβη ένας τραυματισμός εργαζομένης μας από την πτώση ανεμιστήρα οροφής. Η εργαζομένη μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, στο οποίο διαπιστώθηκε από τον επιληφθέντα του περιστατικού ιατρό ότι υπέστη θλαστικό τραύμα πηγουνιού, και, αφού της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έγινε συρραφή του τραύματος, εξήλθε του νοσοκομείου αυθημερόν.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην εργαζομένη μας και δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα της για κάθε υλική και ηθική στήριξή της. Ζητούμε συγγνώμη για το ατυχές περιστατικό, υποσχόμαστε ότι στο μέλλον δεν θα συμβούν παρόμοια ατυχή γεγονότα, μας χαροποιεί δε το ότι, κατά τις εκτιμήσεις του ιατρού, η εργαζομένη μας σε είκοσι (20) ημέρες θα είναι και πάλι κοντά μας.

Ενημερώνουμε όσους δεν γνωρίζουν, ότι αποτελούμε Διοίκηση μόλις δύο μηνών και παρ’ όλα αυτά φροντίσαμε, πλην των άλλων, και για το διορισμό (στις 23-6-2020) τεχνικού ασφαλείας.

Παράλληλα στον ίδιο χρόνο προσπαθήσαμε να διευθετήσουμε ζητήματα που χρόνιζαν (το έργο μας θα δημοσιευθεί σύντομα στην ιστοσελίδα μας που εκσυγχρονίσαμε πρόσφατα).

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το δυσάρεστο αυτό περιστατικό είναι, αν όχι το μοναδικό που συνέβη στο Ευγηρείο, σίγουρα πάντως μεμονωμένο, είναι δε αυτονόητο επίσης ότι τα αίτια θα διερευνηθούν και θα αποκατασταθούν τυχόν πλημμέλειες στις εγκαταστάσεις.

Ένα τέτοιο όμως μεμονωμένο και σπάνιο περιστατικό δεν δίνει δικαίωμα σε οποιονδήποτε να αναφέρεται σε «εργασιακές συνθήκες γαλέρας, εξαντλητικά ωράρια και εντατικοποίηση της δουλειάς» (βλ. δημοσίευμα της pelop.gr της 25-7-2020).

Αντίθετα είναι κοινώς γνωστό ότι το Ευγηρείο μας εξασφαλίζει πολύ καλές συνθήκες εργασίας ενώ οι εργαζόμενοί του έχουν υποστεί τις μικρότερες περικοπές σε σχέση με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Δικαιολογημένος λοιπόν ο θυμός για το μοναδικό, και, ευτυχώς ελαφρύ ατύχημα, αδικαιολόγητες όμως και άδικες οι βολές για κακές εργασιακές συνθήκες.

H νέα Διοικούσα Επιτροπή έχει την πρόθεση να σταθεί στο πλευρό όλων των εργαζομένων για επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος απασχολεί χωριστά τον καθένα απ΄ αυτούς.

Εξάλλου για το ίδιο θέμα δηλώσεις έκαμε και ο επί 30ετία εμπειρότατος Διοικητικός Διευθυντής του Ευγηρείου κ. Γεώργιος Σολωμός.

Πρόκειται για ένα εντελώς μεμονωμένο ατυχές συμβάν. Σε καμμία περίπτωση το Κωνσταντοπούλειο δεν παρακάμπτει και δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και στην τήρηση επακριβώς των προβλεπομένων νόμων  και διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Αυτό τεκμαίρεται  από τα πορίσματα ελέγχων  των Υπηρεσιών που εποπτεύουν την λειτουργία του Κωνσταντοπουλείου Οίκου Ευγηρίας. Τα περί εξαντλητικών ωραρίων και συνθήκες γαλέρας, όχι μόνο είναι αποκύημα φαντασίας, αλλά μεγίστη κακοήθεια που έχει ως σκοπό να βλάψει την φήμη του υπεραιωνόβιου Ευγηρείου.

Όμως οι συγγενείς των περιθαλπομένων και πολλοί συμπολίτες μας που γνωρίζουν τους ανθρώπους που υπηρετούν τα ενδεή γηρατειά είναι σίγουρο ότι δεν δίνουν σημασία και δεν επηρεάζονται από αυτά τα δημοσιεύματα και γι΄ αυτό τους ευχαριστούμε και επιθυμούμε να τους έχουμε πάντα συμπαραστάτες στο επίπονο έργο φροντίδας των απομάχων της ζωής.

Ευχαριστούμε

Πάτρα 27-7-2020

Με εκτίμηση

Η Διοικούσα Επιτροπή