Γερμανικός Τύπος για τουρκικές προκλήσεις: Η Μέρκελ θα πρέπει σύντομα να σηκώσει ξανά το τηλέφωνο

Για το μένος της Τουρκίας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και την βουλή των Ελλήνων κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος, επικαλούμενος τους εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι ότι η Ελλάδα είναι «το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης που έχει αυταπάτες».

«Η πρόκληση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορά το φυσικό αέριο και την Ιστορία», επισημαίνουν γερμανικά δημοσιεύματα προσθέτοντας ότι τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα παρά την παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ύστερα από την έκδοση της τουρκικής «Navtex». «Η Μέρκελ θα πρέπει να σηκώσει σύντομα το τηλέφωνο», επισημαίνουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeutung»

«Tο κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης έχει αυταπάτες», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφερόμενη στις δηλώσεις Τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου μετά την καταδίκη της Αθήνας για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία την Παρασκευή. «Η Τουρκία καταδικάζει έντονα την αντίδραση της Αθήνας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων υποκινούν τις “εχθρικές δηλώσεις” των πολιτών», σχολιάζει το γερμανικό άρθρο επικαλούμενο τις δηλώσεις του εκπροσώσου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, το Σάββατο.

«Η αντίδραση της Αθήνας «δείχνει για άλλη μια φορά την ελληνική εχθρότητα προς το Ισλάμ και την Τουρκία», υποστήριξε ο Ακσόι. Μία ημέρα μετά το προπαγανδιστικό σόου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία που προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις, ο Ακσόι τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα ότι «θα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου». «Καταδικάζουμε έντονα την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη της Βουλής, που με τις εμπρηστικές δηλώσεις τους, οδήγησαν στο κάψιμο της ένδοξης σημαίας μας στη Θεσσαλονίκη», λέει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφερόμενος σε περιστατικό που έγινε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Ημέρα πένθους για όλο τον Χριστιανισμό»

Ο λόγος για την αντίδραση της Άγκυρας είναι, μεταξύ άλλων, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, και αφού η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Παρασκευή: «Αυτή η μέρα δεν είναι μια επίδειξη δύναμης, αλλά μια επίδειξη αδυναμίας».

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα μίλησε για μια «ημέρα πένθους για όλο τον Χριστιανισμό». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος περιέγραψε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως «ανίερη πράξη βεβήλωσης».«Εκτός από χιλιάδες πιστών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολούθησε επίσης την προσευχή της Μουσουλμανικής Παρασκευής στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη», γράφει η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung»

Για «πρόκληση στο Αιγαίο που αφορά το φυσικό αέριο αλλά και την Ιστορία», κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες της Μεσογείου είναι τόσο σκληρές μεταξύ τους που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπρεπε να παρέμβει.

«Ίσως όχι για τελευταία φορά: Εν μέσω θέρους… όλα είναι διαφορετικά φέτος. Όλες οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να είναι ευτυχείς αν και προσήλθαν λίγοι τουρίστες στις παραλίες τους λόγω του νέου κορωνοϊού». «Όσον αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι εκτός από τη νόσο Covid-19: Η Άγκυρα και η Αθήνα ερίζουν για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και απειλούν εκατέρωθεν με στρατιωτικά μέσα», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

«Οι Τούρκοι προκαλούν σκοπίμως. Κάνουν γεωτρήσεις συνοδευόμενες από φρεγάτες, σε νερά που οι Έλληνες και οι Κύπριοι ισχυρίζονται ότι τους ανήκουν. Η Άγκυρα μόλις εξέδωσε «Navtex» για μια θαλάσσια περιοχή γύρω από ένα μικρό ελληνικό νησί…Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη την τελευταία στιγμή και καταπραΰνει τηλεφωνικά την Άγκυρα και την Αθήνα. Αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα».

Η έκδοση της τουρκικής Navtex στα ανοιχτά του μικρού ελληνικού νησί Καστελόριζο δεν ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης από την Άγκυρα, ήταν μια άμεση προσβολή. Ωστόσο, το ελληνικό νησί είναι επίσης ένα παράδειγμα του πώς η νομική θέση της Άγκυρας στα θαλάσσια σύνορα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες είναι τουλάχιστον εν μέρει κατανοητή. Το πολύ αραιοκατοικημένο νησί του Καστελόριζου βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου, έχει μέγεθος μόνο μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει λιγότερο από τρία χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές.

«Η Καγκελάριος Μέρκελ ίσως χρειαστεί να μεσολαβήσει ξανά»

Η Αθήνα μπορεί να έχει δίκιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι πιο δύσκολο από πολιτικής πλευράς. Το ερώτημα ποιος μπορεί να ισχυριστεί ποιες θαλάσσιες και ενισχυόμενες περιοχές στη Μεσόγειο είναι περίπλοκος, οι θέσεις είναι de facto ασυμβίβαστες. «Η διαμάχη για τις πρώτες ύλες θα μπορούσε να επιλυθεί στις διαπραγματεύσεις, ίσως με την διαμεσολάβηση του Βερολίνου. Αλλά ο χρόνος δεν είναι αρκετός. Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα, οι προκλήσεις είναι βίαιες. Η Τουρκία μόλις μετέτρεψε την Αγία Σοφία – ιστορικό σύμβολο για όλους τους Έλληνες Ορθόδοξους – σε τζαμί με μάλλον εχθρική πράξη. Οι Έλληνες έβαλαν τις σημαίες τους να κυματίζουν στα σπίτια τους, οι διαδηλωτές έκαψαν τουρκικές σημαίες: αυτό ήταν επίσης περιττή πρόκληση. Φαίνεται ότι η Μέρκελ θα πρέπει σύντομα να σηκώσει ξανά το τηλέφωνο», υποστηρίζει το επίμαχο δημοσίευμα.