Στενάχωρη μέρα για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία

 

Η σημερινή είναι μία ιδιαίτερα στενάχωρη μέρα για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Κι αυτό διότι καλείται να ζήσει τη δεύτερη άλωση της
Αγίας Σοφίας.
Για εμάς τους Ελληνες ο ναός αυτός δεν αποτελεί απλώς ένα από τα μνημεία της Ουνέκσο. Δεν είναι απλά ένα προστατευόμενο κτίριο που κεντρίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας. Είναι πολλά περισσότερα. Οι τοίχοι του, οι εικονογραφίες του μιλούν στην ψυχή μας και στην καρδιά μας. Μας αφηγούνται την ιστορία μας. Είναι κομμάτι της ρίζας μας, της πίστης μας, του ελληνισμού και της ύπαρξής μας.
Δυστυχώς όμως για πολλούς από εμάς για να συνειδητοποιήσουμε τα παραπάνω, χρειάστηκε να φτάσει η μέρα που το καθεστώς Ερντογάν έλαβε την απόφαση για τη λειτουργία του ως τζαμί. Τότε αισθανθήκαμε να σπάει κάτι μέσα μας. Μέχρι την ημέρα εκείνη επισκεπτόμαστε τον χώρο όπως κάθε μουσείο σε όλο τον κόσμο. Δεν περνούσαμε το κατώφλι της Αγίας Σοφίας συνειδητοποιημένοι για τον χώρο στον οποίο εισερχόμασταν.
Η απόφαση Ερντογάν μάλλον μας ξύπνησε από το λήθαργο στον οποίο είχαμε παραδοθεί. Επίσης καλό είναι η ίδια η Ουνέσκο να θυμίσει ότι πρόκειται για παγκόσμιο μνημείο και να πράξει αυτά που οφείλει έναντι των μνημείων της. Το ίδιο ισχύει και για την παγκόσμια κοινότητα και τους ηγέτες της. Ας πράξουν αυτό που αισθάνονται.
Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Σήμερα ο νομός μας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο θα εκφράσει τη διαμαρτυρία του με τις πένθιμες καμπάνες και παράλληλα με την τέλεσε παρακλήσεων θα προσευχηθεί για την καλύτερη εξέλιξη. Ο συμπολίτης και ιδιαίτερα αγαπητός γιατρός και συνάδελφος Θανάσης Διαμαντόπουλος, είχε προτείνει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε πανελλαδικό επίπεδο από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Πρότεινε ενέργειες απλές οι οποίες όμως έχουν τη δυναμική να στείλουν το δέον μήνυμα προς τη γειτονική χώρα και παράλληλα να αφυπνίσουν και όσους έλληνες επιμένουν να θεωρούν ότι η έκφραση εθνικών συναισθημάτων και απόψεων εντάσσονται στη σφαίρα της γραφικότητας και της ακροδεξιάς. Δυστυχώς δεν είδαμε να βρίσκει ανταπόκριση. Όποιος το αισθάνεται ας ανταποκριθεί στο κάλεσμα της τοπικής εκκλησίας. Κι εμείς οι μεγαλύτεροι ας φροντίσουμε να διδάξουμε την ιστορία μας στα παιδιά μας
Να τους διδάξουμε τι είναι πραγματικά η Αγία Σοφία. Οσο αυτή η αλήθεια παραμένει ζωντανή καμία απόφαση Ερντογάν δεν είναι ικανή να τη σβήσει από τη μνήμη μας και την καρδιά μας. Με όποιον τρόπο κι αν καλύψει τις εικόνες και τις τοιχογραφίες αυτές πάντα θα εκπέμπουν την ιστορική αλήθεια.

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.