Τσίπρας: Να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ, η Τουρκία απειλεί με παραβίαση ευρωπαϊκής υφαλοκρηπίδας

Ενημέρωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή του Καστελόριζουμετά την έκδοση της προκλητικής τουρκικής NAVTEX ζήτησε ο Αλέξης Τσίπραςκαταθέτοντας αίτημα για σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι υπονομεύει την ενότητα υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του είναι «η υπεύθυνη εθνική αντιπολίτευση».

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κυρίου Παπαγγελόπουλου, σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Από χθες έχει βγεί στο Νοτιο Ανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά» ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και εσείς εδώ κάνετε σα να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία.

«Χθες όλη τη μέρα από το υπουργείο Άμυνας εκπέμπατε σήμα συναγερμού. Διαρροές έδιναν και έπαιρναν στα sites και τα social media. Για ανάκληση αδειών, για επιστράτευση της εθνοφυλακής στα νησιά μας ακόμη και για κλήσεις σε εφέδρους για επιφυλακή. Και όλα αυτά τα δίνατε εσείς. Και βουλευτές της ΝΔ να το παίζουν κομάντο στο Twitter. Και την ίδια στιγμή οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο».

«Και ενώ ολόκληρος ο Τουρκικός στόλος είναι εξω και βγαίνει και ο ελληνικός, ο κος Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό, αλλά αρνείται να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο να πάρει αποφάσεις και να συντονίσει. Γιατί ; Για να μη δραματοποιήσουμε τη κατάσταση. Πόσο πιο πολύ από όσο είναι; Αλήθεια ποιο μήνυμα στέλνετε στην άλλη πλευρά με αυτή την αλλοπρόσαλη συμπεριφορά ; Δεν έχετε καταλάβει ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα ; Ότι η Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δε χωρά κανέναν εφησυχασμό» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις της Τουρκίας λέγοντας ότι «επιμένει να αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους συνεργασίας και καλής γειτονίας. Αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα, δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. Πρώτα η ανιστόρητη και προκλητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και πλέον, αυτή η κλιμάκωση, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο».

«Σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί η χώρα να στέκεται στωικά, αμήχανα, άβουλα. Απαιτείται σχέδιο, όχι πυροτεχνήματα και καουμποιλίκια στο τουίτερ. Απαιτείται άμεση δράση, όχι αργά αντανακλαστικά. Απαιτείται κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών, όχι παρακάλια. Μα πάνω απ’ όλα απαιτείται ενότητα. Οι στιγμές απαιτούν την ενότητα των Ελληνίδων και Ελλήνων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Χθες ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την ενημέρωση αλλά δεν αρνήθηκε να βρεθεί σε συναυλία στον Ωρωπό ενδεχομένως να αποδραματοποιήσει την κατάσταση. Εκεί είπε ότι η εθνική́ ενότητα αποτελεί́ τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής». Συμφωνώ και προσυπογράφω Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας συμφωνεί. Αλλά την ενότητα τη διασφαλίζει πρωτίστως η ηγεσία της χώρας. Στην πράξη. Με έργα. Ποια ενότητα επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης όταν ενάμισι μήνα τώρα έχετε ξεκινήσει με δική του ευθύνη αυτό το γαιτανάκι σπίλωσης και συκοφάντησης των πολιτικών σας αντιπάλων; Ποια ενότητα όταν με δική του επιλογή έχει οδηγήσει με σχέδιο τη πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο. Με τις κασέτες, με τις παράνομες παρακολουθήσεις των πολιτικών σας αντιπάλων. Με τους φακέλους που χτίζατε επι χρόνια, με τη βοήθεια πρακτόρικων μηχανισμών, για να πλήξουν όταν εσείς θα επιλέξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους ;»

«Και τώρα μιλάτε για ενότητα ; Για ποια ενότητα; Μέχρι και τη τραγωδία στο Μάτι ανασύρατε ως τυμβωρύχοι για να σπιλώσετε τη γραμματεά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς κανένα στοιχείο. Με παράνομες ηχογραφήσεις διαλόγων. Τις οποίες υιοθετήσατε. Αλά καρτ βεβαια και όχι για στελέχη σας που ανεδείχθησαν αντιπεριφερειάρχες. Είναι ντροπή σας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για ποια ενότητα λοιπόν ομιλεί ο κύριος Μητσοτάκης και μάλιστα εθνική; Δεν υπονομεύει την πολιτική ζωή του τόπου σε ουδέτερο χρόνο. Όταν γνωρίζει ότι η Τουρκία κλιμακώνει. Όταν έχει μια αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης. Που σε όλες τις κρίσιμες στιγμές ύψωσε ανάστημα υπευθυνότητας και έβαλε μπροστά το εθνικό από το στενά κομματικό συμφέρον. Δεν έκανε αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Και στα ελληνοτουρκικά και στον Έβρο και στην ΑΟΖ με την Ιταλία και στις ευρωτουρκικές διαβουλεύσεις Σε όλα».

«Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ενώ τα γνωρίζει και με τον τουρκικό στόλο απέναντι έρχεται εδώ να στήσει κάλπη για να καταδικάσει τον αντίπαλό του. Αυτό είναι για εσάς το μείζον. Και όταν σήμερα, μια μέρα έντασης και κρίσης με ολόκληρο το Τουρκικό στόλο Νότια της Ρόδου και Δυτικά του Καστελόριζου, εσείς επιμένετε να αξιολογείτε ως το μείζον, το κορυφαίο, το πιο σημαντικό, να στήσετε κάλπη για να παραπέμψετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους ; Αναρωτιέμαι τι μήνυμα στέλνετε στον ελληνικό λαό ;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και τι μήνυμα στέλνετε σε αυτούς που παρακολουθούν απο απέναντι και έχουν σχέδιο και δημιουργούν ήδη τετελεσμένα στο Αιγαίο, όταν σας βλέπουν να ασχολείστε και εδώ με το πως θα κεφαλαιοποιήσετε πολιτικά μια δύσκολη κατάσταση στα εθνικά; Τι μήνυμα στέλνει σήμερα η Αθήνα όταν την ώρα της κρίσης, η Βουλή συνεδριάζει για να βαθύνει το διχασμό που προκαλεί η εκδικητική εμμονή σας; Εγω λοιπόν σήμερα θα επιφυλαχτώ να τοποθετηθώ επι της ουσίας της παραπομπής και επι της ουσίας της κρίσης που έχει ήδη ξεσπάσει και με δική σας ευθύνη. Και θα ζητήσω κύριε Πρόεδρε να έρθει ο Πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία. Για το μείζον ζήτημα της ευρωτουρκικής κρίσης. Δε μπορεί να κρύβεται. Δεν μπορεί να είναι άδεια σήμερα τα έδρανα. Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Αφού αρνείται να ενημερώσει τα κόμματα αλλά στήνει κάλπες να έρθει εδώ. Να μας πεί ποιο είναι το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που Αγκυρα στέλνει ερευνητικό στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έστειλε και το 2018, τον Οκτώβρη. Το Μπαρμπαρός ήταν τότε. Άλλα η χώρα είχε σχέδιο αντιμετώπισης. Οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής Και οι έρευνες απετράπησαν. Προστατεύσαμε ως οφείλαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σήμερα. Και περιμένουμε ο κος Μητσοτάκης να το θέσει σε εφαρμογή. Και να ενημερώσει για αυτό την εθνική αντιπροσωπεία».

«Καλώ λοιπόν τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και σήμερα να πράξει τα δέοντα. Να ενημερώσει τη Βουλή. Να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ. Και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν και αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Διότι δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.