Καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μια ιταμή κίνηση με πολλαπλές στοχεύσεις, ενδεικτική του επεκτατικού και μισαλλόδοξου χαρακτήρα του νεο-οθωμανισμού του Ερντογάν.
Κατ’ αρχάς, αποτελεί πρόκληση για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία καθώς εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική των επιθετικών κινήσεων εναντίον της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Προηγήθηκαν οι ευθείες απειλές στην υφαλοκρηπίδα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου, οι πολεμικές ιαχές και η μεθόδευση στον Έβρο. Οι Τούρκοι επεκτατιστές γνωρίζουν πολύ καλά τη συμβολική αξία που έχει η Αγία Σοφία για όλους τους Έλληνες και η μετατροπή της σε τζαμί αποτελεί τη δική τους «συμβολή» στους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Αποτελεί υπόμνηση και ταυτόχρονα απειλή, ότι μετά από διακόσια χρόνια το οθωμανικό «αφεντικό» είναι εδώ και οι «γκιαούρηδες» θα πρέπει να «ξεχάσουν» τα διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας τους.
Παράλληλα, η Αγία Σοφία αποτελεί ένα οικουμενικό σύμβολο του χριστιανισμού και η καταπάτησή της εντάσσεται στην ευρύτερη νεο-οθωμανική στρατηγική απέναντι στην Ευρώπη, η οποία προκρίνει την απειλή ενός νέου «πολέμου των πολιτισμών», μέσα από την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής θρησκείας και τη μετατροπή της σε όπλο ενός επιθετικού και επεκτατικού ισλαμισμού. Ο νέος «σουλτάνος» δεν διστάζει να αγνοήσει ακόμα και την τουρκική κοινή γνώμη, η οποία σε ποσοστό 50% αντιτίθεται στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς γνωρίζει καλά τι σημαίνει για τα δικαιώματά της αν προχωρήσει η ισλαμοποίηση που προωθεί ο νεο-οθωμανισμός.
Τέλος, η Αγία Σοφία αποτελεί ένα μνημείο πολιτισμού με οικουμενικό και παγκόσμιο χαρακτήρα, κι επομένως μια τέτοια κίνηση στρέφεται ενάντια στην προστασία όλων των μνημείων της παγκόσμιας ιστορίας και του πολιτισμού. Δεν ξεχνάμε ότι στα πλαίσια της ίδιας στρατηγικής, το καθοδηγούμενο από τη νεο-οθωμανική Τουρκία Ισλαμικό Κράτος, κατέστρεψε την Παλμύρα και άλλα ελληνιστικά και ρωμαϊκά μνημεία στη Συρία, ενώ ήδη στην Τουρκία ακούγονται φωνές που ζητάνε την πλήρη αφαίρεση των αγιογραφιών και των ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας καθώς η ύπαρξή τους στο εσωτερικό ενός τζαμιού αποτελεί ιεροσυλία!
Η μεθόδευση αυτή του τουρκικού κράτους δείχνει την επιθετική αυτοπεποίθησή του και την πίστη του σε έναν μελλοντικό ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης, εξ ου και οι στρατιωτικές του επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Συρία, στο βόρειο Ιράκ και στη Λιβύη. Ενισχυμένο από τις χλιαρές αντιδράσεις ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας και παρά την έκφραση αγανάκτησης μεγάλου μέρους του διεθνούς Τύπου και της κοινής γνώμης των λαών της Δύσης και όχι μόνο, προχωράει με πανηγυρισμούς και υπερθεάματα στην πρόκληση της 24ης Ιουλίου.
Εκτιμώντας όλα τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων καταδικάζει την ιταμή πρόκληση της Τουρκίας και του νέου σουλτάνου της και καλεί όλους τους Έλληνες και τη διεθνή κοινότητα να βάλουν φραγμό στην ουσιαστική καταστροφή της Αγίας Σοφίας, ενός διαχρονικού συμβόλου του ελληνισμού, του οικουμενικού χριστιανισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δημοτική Κίνηση ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ