(Βίντεο)-Το εμβόλιο κατά κορονοϊού και η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα

Ελπιδοφόρες ήταν οι χθεσινές ανακοινώσεις του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό.

Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν, το AZD1222, το οποίο χορηγήθηκε σε 1.007 ασθενείς, συντέλεσε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

Ως πολύ ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των βρετανικών ερευνών για το εμβόλιο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το εμβόλιο μοιάζει να έχει τα στοιχεία που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

Σε ότι αφορά στη διαθεσιμότητά του, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμες περίπου δύο δισ. δόσεις, ενώ η τιμή του θα είναι χαμηλή.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τον Ιούλιο, συγκριτικά με τον Ιούνιο.

«Αν συνεχιστεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων, σημαίνει ότι κλείσαμε μια στρόφιγγα κρουσμάτων και ότι δεν είμαστε τόσο κοντά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊόυ» εξήγησε.

Αναφορικά με τα μέτρα που λήφθηκαν στις ελληνικές συνοριακές διαβάσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ο κ. Μαγιορικής, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ διαφορετικό προφίλ, καλύτερο, επιδημιολογικά από τις γειτονικές της χώρες.

Ο κ. καθηγητής εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να επέλθει εκ νέου ολικό lockdown, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα συστήνεται πιο έντονα η χρήση της μάσκας ενώ θα υπάρξει μείωση πυκνότητας κόσμου σε χώρους και μέσα. «Αλλά ακόμα δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Τα πρώτα στοιχεία για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού ήταν ασφαλές και παρήγαγε σημαντική ανοσοαπόκριση στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 1.000 υγιείς ασθενείς.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Το εμβόλιο, που έχει την ονομασία AZD1222 και αναπτύσσεται από την AstraZeneca και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Προσωρινά στοιχεία έδειξαν ισχυρό αντίσωμα και αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου
Προσωρινά αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη Φάση Ι/ΙΙ της δοκιμής COV001, υπό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό.

«Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2».

Η Γκίλμπερτ δήλωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για την COVID-19 και να συνεχίσουν τις δοκιμές τελικού σταδίου οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ήσσονος σημασίας παρενέργειες πιο συχνά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά ορισμένες μπορεί να περιοριστούν με τη χορήγηση παρακεταμόλης, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο.

«Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca.

Συγχαρητήρια Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «πολύ θετικά νέα» τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα.

«Αυτά είναι πολύ θετικά νέα. Ένα τεράστιο μπράβο στους λαμπρούς, παγκοσμίως κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές μας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, δίνοντας και μια παραπομπή στη μελέτη αυτή για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί και θα χρειαστεί (να γίνουν) περαιτέρω δοκιμές. Αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε