Βασιλειάδης σε ΣΚΑΪ: Στις πυρκαγιές σε Μάνη και Κύθηρα είτε μου στερήθηκαν τα εναέρια μέσα είτε μου αφαιρέθηκαν

Κατήγγειλε ότι ενώ μαινόταν η πυρκαγιά στα Κύθηρα ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, κ. Καπέλιος, έστειλε τα δύο καναντέρ σε μια υποδεέστερη φωτιά στην Καλαμάτα, στο χωριό από το οποίο κατάγεται.

Καταγγελίες-σοκ για τις πυρκαγιές στη Μάνη και τα Κύθηρα το 2017 έκανε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Γιάννης Βασιλειάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο τότε αρχηγός του Σώματος, Βασίλης Καπέλιος, άφησε τις δύο περιοχές να καούν.

«Επιχειρησιακά μου στερήθηκαν εναέρια μέσα, τα οποία επηρέασαν την έκβαση των πυρκαγιών και στα Κύθηρα και στη Μάνη. Είτε μου τα στερήθηκαν είτε μου αφαιρέθηκαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης συμπληρώνοντας ότι τα έχει καταθέσει ενόρκως όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα Γυθείου που διενεργεί την προανάκριση. «Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) όταν ήμουν υπαρχηγός επιχειρήσεων, διοικητικά και υπηρεσιακά ανήκε στον υπαρχηγό επιχειρήσεων, δηλαδή σε μένα. Ζήτησα λοιπόν και πήρα εγγράφως το ημερολόγιο του ΕΣΚΕ. Αυτό το κατέθεσα στον κύριο εισαγγελέα», σημείωσε.

Μάλιστα, περιγράφει αναλυτικά την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Μάνη εξηγώντας πώς έμεινε χωρίς εναέρια μέσα. «Στη Μάνη, η φωτιά ήταν από το πρωί, εγώ ήμουν εκεί γύρω στις 11.30-12 η ώρα μαζί με τον εξαίρετο αξιωματικό, τον  αντιπτέραρχο, τον κ. Λαρέζο και παλεύαμε με δυο πεζετέλ, αυτά τα ψεκαστικά. Αναζητούσα τον κ. Καπέλιο επανειλημμένα στο κινητό του, δε μου απαντούσε, τον βρήκα μέσω του υποδιοικητή του ΕΣΚΕ, τον κ. Γκολφίνο και του είπα να μου στείλει επειγόντως εναέρια, γιατί δεν υπήρχαν άλλα συμβάντα εκείνη την ημέρα. Στις 19.00 η ώρα λοιπόν μου τηλεφωνεί και μου λέει “τι να σου στείλω τώρα; Είναι αργά”. Ήρθαν, έκαναν μια ρίψη κι έφυγαν, αν θυμάμαι καλά», εξήγησε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής. Συμπλήρωσε δε «γιατί το έκανε, δεν το ξέρω. Αν είχε σκοπιμότητα ούτε αυτό το γνωρίζω. Παρόλα αυτά, επειδή είχαμε εξαιρετικό επιχειρησιακό σχέδιο κατορθώσαμε και τη σβήσαμε τη φωτιά».

Σε ό,τι αφορά στην πυρκαγιά στα Κύθηρα, ο κ. Βασιλιειάδης είπε ότι μαινόταν από το πρωί. «Εγώ όλη μέρα ζητούσα στον κ. Καπέλιο να πάω στη φωτιά. Να πάρω το ελικόπτερο για να συντονίσω το έργο της κατάσβεσης. 21.30 η ώρα το βράδυ μου έδωσε εντολή να φύγω. Έφτασα λοιπόν 3.30 η ώρα τα ξημερώματα στα Κύθηρα, πέρασα με πλοίο του λιμενικού απέναντι και παρόλα αυτά κατορθώσαμε και τη σβήσαμε την πυρκαγιά. Είχαμε όμως μια θερμή έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων και απαίτησα, ως όφειλα, την επόμενη μέρα από τον διοικητή του ΕΣΚΕ, ο οποίος το μετέφερε στον αρχηγό φαντάζομαι, να έχω εναέρια μέσα με το σύστημα ρολόι, όπως λέμε στη δική μας ορολογία, δηλαδή ένα να φεύγει ένα να έρχεται, ούτως ώστε όλη τη μέρα πάνω στη θερμή περιοχή να έχουμε εναέρια μέσα. Το πρωί λοιπόν ήρθαν τρία κανατέρ, δύο CL215 κι ένα CL415. Το CL415 παρουσίασε βλάβη κι έφυγε και το ζευγάρι των CL215 τα πήρε ο κ. αρχηγός και τα πήγε σε μια φωτιά σε ξερόχορτα στην Καλαμάτα, στο χωριό από το οποίο κατάγεται, χωρίς μάλιστα να με ενημερώσει», επισήμανε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.

Ερωτηθείς αν ο τότε υπουργός Προσταστίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας γνώριζε τι συνέβη στις πυρκαγιές της Μάνης και των Κυθήρων, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε «βεβαίως και τα ήξερα όλα αυτά. Όταν τελείωσαν τα συμβάντα, τον ενημέρωσα και προφορικά και με υπόμνημα» υπογραμμίζοντας ότι η απάντηση που έλαβε είναι η αποστράτευσή του το 2018.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιόητας τις τελευταίες ημέρες για παρεμβάσεις στο Σώμα τόσο στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι όσο και στη Μάνη και τα Κύθηρα, ξεκαθάρισε ότι «επειδή αυτές τις μέρες ακούγονται διάφορα πράγματα για το πυροσβεστικό σώμα, κάποιοι προσπαθούν να το καπηλευθούν εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, θα ήθελα να πω το εξής: Το πυροσβεστικό σώμα έχει ήρωες στις τάξεις του. Το πυροσβεστικό δένδρο κάθε χρόνο ποτίζεται με το αίμα των ηρώων πυροσβεστών. Το πυροσβεστικό σώμα δεν έχει σχέση με προσωπικές ενέργειες του καθενός».

Πηγή: skai.gr