Μάτι – Δύο χρόνια μετά: «Δεν ήθελε να γράψω την αλήθεια» – Ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας κατηγορεί τον κ. Ματθαιόπουλο

Ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας κατηγορεί τον κ. Ματθαιόπουλο ότι επιχείρησε να του υπαγορεύσει το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων (φωτ. INTIME NEWS).

«Μοναδική επιδίωξή του ήταν ο εξαναγκασμός μου διά απειλών παράνομων πράξεων να συντάξω και να υποβάλω ενώπιον των αρμοδίων ανακριτικών αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη, ήτοι αντίθετη προς την αντικειμενική αλήθεια». Αυτό καταγγέλλει στη 17σέλιδη μήνυση που κατέθεσε χθες κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου, ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Δημήτρης Λιότσιος. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο περιεχόμενο κατ’ ιδίαν συζήτησής τους, την 21η Σεπτεμβρίου 2018 στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ο πραγματογνώμονας και αξιωματικός της Πυροσβεστικής τονίζει στη μήνυσή του ότι σκοπός του κ. Ματθαιόπουλου ήταν η συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών που τον βαρύνουν υπό την ιδιότητα –τότε– του υπαρχηγού επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. «Oταν παρουσιάστηκα ενώπιόν του, απουσία έτερων παρευρισκομένων, εξαπέλυσε απειλές σε βάρος μου με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξαγάγω πλημμελή έρευνα σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς», καταγγέλλει ο πραγματογνώμονας.

Επιπλέον, ο κ. Λιότσιος περιγράφει απόσπασμα της συνομιλίας τους (σχετικές αποκαλύψεις στην «Καθημερινή» της Κυριακής), στην οποία ο πρώην αρχηγός αναφέρθηκε σε «παιχνίδια» που έγιναν στην πυρκαγιά του 2017 στα Κύθηρα. Στο επίμαχο απόσπασμα ο κ. Ματθαιόπουλος ακούγεται να λέει ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής το 2017, Βασίλης Καπέλιος, καθυστέρησε να στείλει αεροσκάφη ώστε να εκθέσει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό του Σώματος. «Αναφέρει παραδείγματα περιπτώσεων που οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ. άφησαν αβοήθητους συναδέλφους μου, κινούμενοι με εκδικητικά κίνητρα, ενώ είχαν τη δυνατότητα να τους συνδράμουν και να περιορίσουν καταστροφικές πυρκαγιές, ήτοι παραδείγματα τέλεσης αξιόποινων πράξεων!», δηλώνει ο κ. Λιότσιος.

Ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας κατηγορεί επιπλέον τον κ. Ματθαιόπουλο ότι του υπαγόρευσε το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης για το Μάτι προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων. «Πέντε πραγματάκια σου είπα, άνεμοι, καύσιμο ύλη, μείξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική αυθαίρετη. Τι σε νοιάζει εσένα που κάθεσαι και ζητάς έγγραφα από τη Δούρου, κάνε το μ…» είναι το επίμαχο απόσπασμα της συνομιλίας που παρατίθεται στη μήνυση. Στη συνέχεια, ο κ. Λιότσιος παραθέτει αυτούσια τα αποσπάσματα της συνομιλίας του με τον κ. Ματθαιόπουλο, στα οποία ο πρώην αρχηγός εξαπολύει ευθείες απειλές εναντίον του ζητώντας του να «θάψει» τα στοιχεία. «Πες προκύπτουν ευθύνες για τον Ματθαιόπουλο μετά σε έσκισα εγώ, το ξέρεις; Σε έσκισα (…) Σου είπα και το άλλο, μόλις γράψεις ευθύνες των ανωτέρων μου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε». Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο κ. Λιότσιος κατηγορεί τον πρώην αρχηγό ότι τον προέτρεψε να παραπλανήσει τον εισαγγελέα αποκρύπτοντάς του στοιχεία καθώς και ότι του άσκησε πιέσεις να εξαιρεθεί από την έρευνα επικαλούμενος ανύπαρκτα κωλύματα. «Ξεπερνώντας κάθε ηθικό φραγμό, παρανομεί σε βάρος μου ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καταχρώμενος κάθε εξουσία που του δίδει ο νόμος, απειλώντας με ξεκάθαρα ότι θα φροντίσει σε συμπαιγνία με όλους τους αξιωματικούς για τους οποίους θα προκύψουν ευθύνες από το πόρισμά μου, να μου προκαλέσουν βλάβη», καταλήγει ο κ. Λιότσιος. Ο κ. Ματθαιόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ χαρακτήρισε ψευδή –παρότι έχουν ηχογραφηθεί– όσα αναφέρει ο κ. Λιότσιος και αποκάλυψε στο φύλλο της Κυριακής η «Κ». «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.