ΠΑΤΡΑ: Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος για το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» – «Χρυσή ευκαιρία» για ανάπτυξη

«Χρυσή ευκαιρία» για ανάπτυξη χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, το «Αντώνης Τρίτσης» κατά τη χθεσινή παρουσίασή του στους αιρετούς της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.
Ο υπουργός ενημέρωσε τους δημάρχους για την απόφασή του όλα τα έργα του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», που δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση, να μεταφερθούν στο «Α. Τρίτσης». Στη δυτική Ελλάδα μεταφέρονται στο νέο πρόγραμμα 35 έργα προϋπολογισμού 82,5 εκατ. ευρώ και στα Ιόνια Νησιά επτά έργα προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ.
Επτά είναι τα έργα της Αχαΐας (από τα 35 της Δυτικής Ελλάδας) που εντάσσονται άμεσα στο πρόγραμμα. Αυτά είναι: Αντικατάσταση Δικτύου Υδρευσης στις περιοχές Προσφυγικά – Ψαροφάι – Ταραμπούρα του Δήμου Πατρέων (3.000.000,00 ευρώ), Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών μετρητικών διατάξεων κατανάλωσης των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Αιγιαλείας (2.999.448,00 ευρώ), εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών οικισμών του Δήμου Αιγιαλείας (5.000.000,00 ευρώ), ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου στους οικισμούς Φαρρών και Βασιλικού του Δήμου Ερυμάνθου (1.360.000,00 ευρώ), βελτίωση και αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ερυμάνθου (1.331.655,20 ευρώ), αγροτική οδοποιία Δήμου Αιγιαλείας (868.000,00 ευρώ) και βελτίωση αγροτικού οδικού δικτύου Δήμου Ερυμάνθου (596.942,00 ευρώ).
Στη συνέχεια ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει στην περιοχή το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», ώστε να επωφεληθούν και οι μικροί δήμοι μέσα από διαδικασία που υπέδειξε, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός επισήμανε ότι στην επιτροπή αξιολόγησης θα μετέχουν εκπρόσωποι της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και της Ενωσης Περιφερειών, διαμορφώνοντας «ένα πρόγραμμα από την αυτοδιοίκηση για την αυτοδιοίκηση». Μάλιστα, συμβούλεψε τους αιρετούς της δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων να επιλέξουν συγκεκριμένες -από τις συνολικά 11 προσκλήσεις του προγράμματος- που «ταιριάζουν» στο προφίλ τους (αγροτική οδοποιία, αστική αναζωογόνηση, αντισεισμική προστασία, δράσεις προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ, ψηφιακές υπηρεσίες κ.ά.).
Εδωσε ειδήσεις
Ο Τ. Θεοδωρικάκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στις δηλώσεις διορθώσεων τετραγωνικών μέτρων προς τους δήμους (η προθεσμία εκπνέει την 31η Αυγούστου).
Επίσης, προανήγγειλε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα των σχολικών καθαριστριών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα του σχολικού έτους). Οι εργαζόμενες θα λαμβάνουν όλες τα ίδια χρήματα και θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε ότι, την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Κοντιάδη θα του παραδώσει το πόρισμά της που αφορά στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων κράτους, περιφερειών και δήμων, και στη συνέχεια θα υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο με στόχο η αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε πόλο κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών.
Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην ενίσχυση και αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τη στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά, και τη λύση στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η πανδημία
Να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, κάλεσε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να μη χρειαστούν ξανά περαιτέρω πρόσθετα μέτρα». Οπως είπε, δεν έχουμε τελειώσει αυτή τη μάχη. «Εχουμε μπροστά μας μεγάλο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι να υπάρξει εμβόλιο που θα μπορέσει να αποτελέσει ασφαλή λύση για όλη την ανθρωπότητα… ».
Ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας χαρακτήρισε την απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ως πολιτιστική βαρβαρότητα απέναντι στο σύνολο της ελεύθερης ανθρωπότητας και τόνισε ότι η τουρκική προκλητικότητα μόνο με ενότητα μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Θετικός στη χρηματοδότηση της μελέτης για το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου μέσω του προγράμματος «Α. Τρίτσης» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Εκτίμησε, όμως, ότι η καλύτερη λύση για την αξιοποίησή του είναι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με στόχο οι πολίτες να πληρώσουν λιγότερα και χρήματα του νέου προγράμματος να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες ανάγκες της περιοχής.
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το ζήτημα του Λαδόπουλου ήταν από τα πρώτα με τα οποία ασχολήθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Μιλώντας από το βήμα της χθεσινής εκδήλωσης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίηση του χώρου, και έδωσε έμφαση σε δύο ισχυρά επιχειρήματα που το επιβάλουν: το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα σημείο που είναι κρίσιμο για την εικόνα της πόλης (απέναντι από το λιμάνι) και η οικονομία κλίμακας που θα επέλθει από τη μεταφορά υπηρεσιών οι οποίες στεγάζονται σήμερα σε μισθωμένα ακίνητα. Εμμέσως κάλεσε τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, να ξανασκεφτεί το θέμα της αξιοποίησης του Λαδόπουλου μέσω ΣΔΙΤ, ώστε τα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την ανάπλασή του να δοθούν για άλλα αναγκαία έργα.
Το θέμα του Λαδόπουλου συζητήθηκε εκτενώς και στο γεύμα που είχε ο Τ. Θεοδωρικάκος με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, και τον δήμαρχο Πατρέων, Κ. Πελετίδη, χθες στον «Ιστιοπλοϊκό», παρουσία των δύο προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Θανάση Παπαδόπουλο και Αλέξανδρου Παρίση αντίστοιχα, αλλά και του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου.
Νωρίτερα, ο υπουργός φτάνοντας στην Πάτρα, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα και προσκύνησε την Κάρα του. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο.