Novartis: Νέος γύρος ερευνών για Τουλουπάκη μετά τη δίωξη εναντίον της

Νέος κύκλος έρευνας για τα πεπραγμένα της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκηστην υπόθεση της Novartis, σηματοδοτεί η βαρύτατη ποινική δίωξη που της ασκήθηκε χθες από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για μια κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος και πέντε σε βαθμό πλημμελήματος. Τη νέα έρευνα για την κυρία Τουλουπακη, θα διενεργήσει αυτή την φορά ανακριτής στον οποίο διαβιβάζεται η σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, η κυρία Τουλουπάκη βαρύνεται με τα ποινικά αδικήματα τηςκατάχρησης εξουσίας (κακούργημα) και τα πλημμελήματα της κατάχρησης εξουσίας (σε πλημμεληματική μορφή), παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, της παραβίαση δικαστικού απορρήτου και της παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγγελία της κακουργηματικής κατηγορίας της κατάχρησης εξουσίας εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη αφορά στο σκέλος εκείνο των χειρισμών της επί των προστατευόμενων μαρτύρωνώστε αυτοί να αναφερθούν στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis.

Η δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς μετά από πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή, το οποίο όπως ανέφεραν χθες αρμόδιες πηγές δέσμευε και την εισαγγελική αρχή που απήγγειλε τις κατηγορίες εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη. «Οφείλαμε να εκτελέσουμε την παραγγελία του ανώτερου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζάχαρη. Ήταν δύσκολη η θέση μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζαχαρής ζητούσε τη δίωξη της εισαγγελέως για όλα τα παραπάνω αδικήματα, σε αντίθεσή του με τον συνάδελφό του Λ. Σοφουλάκη, ο οποίος στο δικό του πόρισμα αναφέρει πως η κυρία Τουλουπάκη ενήργησε σύμφωνα με το νόμο. Υπενθυμίζεται πως οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου διενήργησαν μαζί την έρευνα για την εισαγγελία Διαφθοράς επί ένα έτος περίπου, στη βάση των αναφορών που είχε υποβάλλει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και αφού ανασύρθηκαν από το αρχείο οι μηνύσεις που είχαν καταθέσει κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος, μάλιστα, έχει καταθέσει δύο μηνύσεις όπως και αίτηση εξαίρεσης της κυρίας Τουλουπάκη.

Ακόμη, όπως έγινε χθες γνωστό με βάση το πόρισμα του κ. Ζαχαρή θα διενεργηθεί νέα έρευνα για συγκεκριμένες πράξεις που έχουν καταγγείλει τα τρία παραπάνω πολιτικά πρόσωπα στις μηνύσεις τους και τα οποία δεν πρόλαβαν να διερευνήσουν οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Ερώτημα για προσωρινή αργία

Η δίωξη όμως εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη εκτός από τη νέα ανακριτική έρευνα που σηματοδοτεί, θα δρομολογήσει και δαδικασίες αναφορικά με την παραμονή της ή μη της κατηγορούμενης πλέον εισαγγελέως στη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Όπως έγραψε χθες το protothema.gr για να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει η δίωξη εις βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς να γνωστοποιηθεί από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου, στον προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων και δικαστών Γεώργιο Χοιμέ, στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Μωραιτάκη.

Ακολούθως, ο κ. Τσιάρας αναμένεται να στείλει ερώτημα στο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου για να τεθεί σε προσωρινή αργία η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Το ΑΔΣ είναι το αρμόδιο όργανο το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο για το θέμα της αργίας ή μη της κυρίας Τουλουπάκη, εκτός και αν η ίδια προβεί προηγουμένως σε δήλωση αποχής από την άσκηση των καθηκόντων της ή ακόμη και σε παραίτηση.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η πειθαρχική διαδικασία κατά της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς. Δικαίωμα πειθαρχικού ελέγχου έχουν εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης, η κυρία Αλειφεροπούλου, ο κ. Πλιώτας και ο κ. Χοϊμές. Είθισται, η πειθαρχική διαδικασία να ασκείται αυτεπάγγελτα από στον προϊστάμενο της επιθεώρησης δικαστών, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Χοϊμές, χωρίς ωστόσο να εμποδίζεται η άσκηση πειθαρχικού ελέγχου από τους έχοντας εν προκειμένω δικαίωμα να την ασκήσουν.

«Δόγμα του σοκ στη Δικαιοσύνη»

Λίγες ώρες μετά τη δίωξη εναντίον της η κυρία Τουλουπάκη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο «για δόγμα του σοκ στη Δικαιοσύνη» το οποίο δεν θα περάσει»! Μάλιστα, προανήγγειλε προσφυγή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για ακύρωση της δίωξης εναντίον της αλλά και πρωτοβουλία της για να «αναδεχθεί το ζήτημα της ματαίωσης κάθε προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χωρά μας».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της η εισαγγελέας αναφέρει: «Σήμερα παίχτηκε η τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος δράματος δίωξης την οποία θα προσβάλω άμεσα στο δικαστικό συμβούλιο ως απολύτως άκυρη ενώ παράλληλα θα αναδεχθεί το ζήτημα της ματαίωσης κάθε προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας σε όλα τα αρμόδια διεθνή όργανα. Σήμερα η σκοπιμότητα επεβλήθη της νομιμότητας. Είναι μια μέρα θλίψης για τη δικαιοσύνη. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα θεσμικό. Παρά τις αρχειοθετήσεις του ΑΠ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών, την απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών αλλά και το πλήρως εμπεριστατωμένο πόρισμα του αντεισαγγελέα του ΑΠ κ. Λ. Σοφουλάκη, που μας δικαίωσαν μέσα σε ένα τυφώνα παραπληροφόρησης, η συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια εξουδετέρωσης του θεσμού που υπηρετώ φαίνεται να αποδίδει πρόσκαιρους καρπούς. Η Εισαγγελία Διαφθοράς ως άλλος Διγενήςέδωσε τη μάχη της κόντρα στο ψέμα και στη λήθη με μόνο γνώμονα το συμφέρον του πολύπαθου ελληνικού λαού. Το δόγμα του σοκ στη δικαιοσύνη δε θα περάσει και γρήγορα όσοι το υπηρέτησαν θα λάβουν το μισθό τους».

Η άλλη έρευνα

Την ίδια στιγμή, το πόρισμα Σοφουλακη δημιούργησε το έδαφος και για μια ακόμη έρευνα που ήδη διατάχθηκε και θα διενεργηθεί από εισαγγελέα. Η έρευνα θα αφορά τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελή ο οποίος κατήγγειλε με δυο αναφορές του τους εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά και την συνάδελφο του κυρία Ελένη Ράικου, προκάτοχο της κυρίας Τουλουπάκη. Για τον κ. Αγγελή και την κυρία Ράικου, κ. Σοφουλάκης ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Ακόμη, ο κ. Σοφουλάκης ζήτησε έρευνα για Νίκο Μανιαδάκη, Κων. Φρουζή και Νίκο Μανία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σοφουλάκης φέρεται να καταλογίζει στον κ. Αγγελήψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για τα όσα έχει καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίες στον Άρειο Πάγο καθώς και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Επίσης, φέρεται να του καταλογίζει και παράβαση καθήκοντος. Σε ό,τι αφορά στην κυρία Ράικου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου της αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνες γιατί η ίδια συνέχισε να διερευνά την υπόθεση της Novartis ενώ ο γιατρός σύζυγος της είχε συνεργασία με την ίδια εταιρεία. Στους κ.κ.. Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φέρεται να ζητά έρευνα για ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση.

Πηγή: protothema.gr