Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη σε βάρος της Τουλουπάκη για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα

Στην άσκηση βαρύτατης ποινικής δίωξης σε βάρος της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, σύμφωνα με την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή.

Ειδικότερα, η δίωξη αφορά στους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis. Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη αφορά στα εξής αδικήματα:

Κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα). Μάλιστα, η σχετική δικογραφία έχει ήδη χρεωθεί σε ανακριτή.

Την ίδια στιγμή και με βάση το πόρισμα του έτερου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που συμμετείχε στην έρευνα, του κ. Λάμπρου Σοφουλάκη, από την εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αδικημάτων από νέα πρόσωπα. Σημειωτέον πως ο κ. Σοφουλάκης σε σχέση με την Ελένη Τουλουπάκη ζητεί αρχειοθέτηση.

Ειδικότερα, με τη νέα προκαταρκτική έρευνα που ξεκινάει θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, την τέως επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Και οι δυο είχαν εξεταστεί τόσο κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής ενώπιον του Αρείου Πάγου όσο και ενώπιον της Βουλής για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου». Ακόμη θα εξεταστεί τυχόν διάπραξη αδικημάτων και από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Novartis Νίκο Μανιαδάκη και Κων. Φρουζή καθώς και τον μάρτυρα Ν. Μανία.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους δυο επίκουρους Χρ. Ντζούρα και Χρ. Μανώλη ο φάκελος μπαίνει στο αρχείο σύμφωνα με τα πορίσματα και των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.