Αχιλλέας Γκίκας: Ανησυχία όχι για τα κρούσματα αλλά τη χαλάρωση των μέτρων

Τα συνολικά 30 έχουν φθάσει τα κρούσματα της Covid-19 στην Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ωστόσο, όπως είπε, μιλώντας στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, αυτό που τον ανησυχεί δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, που για την Κρήτη είναι μέσα στα προβλεπόμενα όρια, αλλά η γενική χαλάρωσή μας αναφορικά με τα μέσα προστασίας, τη χρήση μάσκας, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, τις αποστάσεις που πρέπει να κρατάμε.

Κανένα κρούσμα στα νοσοκομεία, αυτό είναι το σημαντικό

Ο κ. Γκίκας είπε ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ υπολογίζονται στα 9, δεν χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία, αλλά παραμένουν σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι ο ίδιος ενημερώνεται για όλα τα νέα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ στην οποία μπαίνει με έναν κωδικό.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα τουριστικά κρούσματα στην Κρήτη είπε: “Ενημερώνονται αυτοί που πρέπει, δηλαδή οι υγειονομικοί. Τι νόημα έχει να γράφουν οι δημοσιογράφοι για τουρίστες, Covid hotels και χίλιες λεπτομέρειες που δεν ωφελούν παρά μόνο ανησυχία προκαλούν. Σημασία έχει ότι
τα κρούσματα είναι τα προβλεπόμενα και είναι διαχειρίσιμα. Σημασία έχει ότι τα νοσοκομεία είναι άδεια από ασθενείς με κορωνοϊό.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται κλίμα πανικού. Το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί όλους είναι να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης και να μην χαλαρώνουμε” κατέληξε.

Ανοησίες τα περί νέου lockdown

Ως «ανοησίες» χαρακτήρισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τα δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών στο βρετανικό Τύπο περί πιθανού νέου lockdown στην Ελλάδα λόγω μικρής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μιλώντας στο Sky News ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «ανοίξαμε τις συνδέσεις από την 1η Ιουλίου και παρακολουθούμε την κατάσταση. Είναι προς το παρόν σταθερή. Παρακολουθούμε τα νούμερα και τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παραμένουμε σε εγρήγορση. Δε σημαίνει ότι δεν εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Αν χρειαστεί, θα λάβουμε στοχευμένα μέτρα.

Διάβασα κάποια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή επιβολή γενικής καραντίνας (lockdown). Αυτό σίγουρα δεν ισχύει. Θα θέλαμε να το διαψεύσουμε. Η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πύλες της στους ξένους τουρίστες – από την Ευρώπη κυρίως – και αυτό θα συνεχιστεί».