(Βίντεο)-Ενόψει ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού βρίσκεται η Ελλάδα

Η χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται σε μια σειρά από δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις αλλά και η επαναλειτουργία του τουρισμού, στοιχειοθετούν ένα εκρηκτικό μίγμα αναφορικά με την πορεία της επιδημίας στην χώρα μας.

Ενδεικτικό της κατάστασης «αναζωπύρωσης» του κορωνοϊού, είναι τόσο η αύξηση των κρουσμάτων ανά τη χώρα, ειδικότερα αυτών που είναι απροσδιόριστης προέλευσης, όσο και μια έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Στην έρευνα καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με τα επίπεδα του ιού να συνάδουν με αυτά του μήνα Απριλίου.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι η προϊούσα αύξηση του ιού στα λύματα συνεπάγεται την αύξηση των ασυμπτωματικών ή των μετρίως ασυμπτωματικών.

Παράλληλα, σημείωσε πως η συγκεκριμένη μεθοδολογία ανάλυσης των λυμάτων, δύναται να εφαρμοστεί και σε μικρότερες κωμοπόλεις, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κλπ. «Έτσι θα ήταν εφικτό να ανιχνευθεί η τάση του ιού σε μια περιοχή» εξήγησε.

Σε μια διαφορετική πτυχή της ανάλυσης των λυμάτων εστίασε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης.

Ο ίδιος και η ομάδα του αναλύουν τα επίπεδα κορωνοϊού στα λύματα της Αθήνας. Η συλλογή και η ανάλυση των δειγμάτων ξεκίνησε από τα μέσα Μαρτίου.

Όπως σημείωσε, ο ιός μπορεί να εντοπιστεί μέσω δύο μορφών. Εν τούτους, τόνισε, πως «δεν έχει σημασία η ταυτοποίηση του κορωνοϊού, αλλά οι αλλαγές του από μέρα σε μέρα».

Το δεύτερο κύμα προ των πυλών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε τον κίνδυνο έλευσης ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στη χώρα μας νωρίτερα.

«Επιδημιολογικά είμαστε σε φάση πιο προχωρημένη σήμερα. Αυξάνεται ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Μικρή αύξηση, αλλά αύξηση. Μόνο αν αναστρέψουμε δραματικά τη συμπεριφορά μας τις επόμενες 15 ημέρες θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το δρόμο του Βελιγραδίου. Δηλαδή από το να ζήσουμε αυτό που ζουν άλλες κοινωνίες» τόνισε σχετικά.

Αναμφίβολα, όπως είπε, ο τουρισμός φέρνει ανθρώπους που είναι φορείς του κοροναϊού. «Αυτό το γνωρίζουμε από την αρχή. Για να μην εξαπλώνεται ο ιός, πρέπει να συναντά φράγματα. Φράγματα όπως η χρήση μάσκας, που πρέπει να φοράμε, διατήρηση αποστάσεων, να μην έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά και την τήρηση της υγιεινής των χεριών» είπε επαναφέροντας έτσι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν όλοι.

Εκτίμησε δε, ότι σε μερικές εβδομάδες θα έρθει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά.

ΒΙΝΤΕΟ