Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου).

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχουν αποδεσμεύσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας. Σημειώνεται ότι η συνομιλία Μητσοτάκη-Μέρκελ γίνεται στον απόηχο της συμβιβαστικής πρωτοβουλίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα που ανέλαβε το Βερολίνο, με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και την ξεκάθαρη προειδοποίηση του Νίκου Δένδια ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης, η γερμανική διπλωματία ανέλαβε δράση επιδιώκοντας να μεσολαβήσει για να δημιουργηθεί αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το σύστημα εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Τις προηγούμενες ημέρες στο Βερολίνο συναντώνταν οι λεγόμενοι «σέρπα», οι στενοί συνεργάτες των ηγετών της ΕΕ που αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως οι φημισμένοι Νεπαλέζοι της φυλής Σέρπα ως οδηγοί, αχθοφόροι ή και διασώστες βοηθούν τους ξένους ορειβάτες στα Ιμαλάια να κατακτήσουν το Έβερεστ.

Κατά τις αξιόπιστες πληροφορίες του protothema.gr στη συνάντηση του Βερολίνου για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ο Γιαν Χέκερ, διπλωματικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ που πρότεινε στην Ελένη Σουρανή, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει μια τριμερής συνάντηση παρουσία και του Ιμπραχίμ Καλίν, συμβούλου και εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν.

Έπειτα από ενημέρωση της ηγεσίας η κυρία Σουρανή έλαβε το «πράσινο φως» για να συναντηθεί από κοινού με τους κυρίους Χέκερ και Καλίν. Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Ιουνίου ήταν και πάλι η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν που είχαν έλθει σε συνεννόηση για να ακολουθήσει η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Οι εξελίξεις από εκεί και πέρα ωστόσο και κυρίως η απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έδειξαν ότι το τεστ της 26ης Ιουνίου δεν πέτυχαν να αλλάξει στο παραμικρό ο σχεδιασμός της τουρκικής πλευράς…

Η συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον στενότερο σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν παρουσία του Γιαν Χέκερ, συμβούλου της Γερμανίδας καγκελαρίου, έδειξε ότι το Βερολίνο έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δεν θα ήθελε τον εκτροχιασμό τους ιδίως κατά το τρέχον εξάμηνο μέχρι το τέλος του 2020 που το Βερολίνο ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Προφανώς συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, όμως οι αποστάσεις και οι διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες» αποκάλυψε στο protothema.gr κυβερνητική πηγή για το περιεχόμενο των συνομιλιών Σουρανή-Καλίν-Χέκερ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ακόμη και διαλόγου μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών με απώτερο στόχο την επανενεργοποίηση των λεγόμενων διερευνητικών επαφών.

Όμως η ίδια η ζωή έδειξε τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε αυτή την συγκυρία, που η τουρκική πλευρά ξεδιπλώνει την αναθεωρητική ατζέντα της. Οι συνομιλίες του Βερολίνου αποκαλύφθηκαν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση της κυρίας Σουρανή με τους κυρίους Καλίν και Χέκερ κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Άγκυρα, θέλοντας να δείξει ότι Ελλάδα και Τουρκία συνομιλούν… κανονικά και άρα δεν υπάρχει λόγος για κυρώσεις της ΕΕ!

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο. Γνωρίζετε ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία» είπε ο Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε: «Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος».