Αθλητικές Ομοσπονδίες: Αφαιρείται η αναδρομικότητα των θητειών, ορίζεται στα 70 χρόνια το όριο ηλικίας


Ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έχει καταθέσει το σχέδιο νόμου στο γραφείο του πρωθυπουργού (ακριβώς όπως το έχει πει δίχως την παραμικρή αλλαγή), το οποίο και θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον μέχρι και το πέρας της συνόδου κορυφής (17-18 Ιουλίου) και των απόνερων που θα προκύψουν από τις αποφάσεις για το ευρωπαϊκό ταμείο στις Βρυξέλλες. Οι όροι σύμφωνα με τους οποίους θα λάβει η Ελλάδα τα 32 δις ευρώ ενίσχυσης θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως 1-21 Αυγούστου κλείνει το ελληνικό κοινοβούλιο, οπότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέσα στο μήνα Αύγουστο να υπάρξει ψήφιση αθλητικού νομοσχεδίου, καθώς πρέπει να προηγηθεί και ένας μήνας δημόσιας διαβούλευσης. Επίσης οι ομοσπονδίες πρέπει να κάνουν τις εκλογές το τελευταίο τετράμηνο που σημαίνει από Σεπτέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο. Δεν αποκλείεται δηλαδή αναγκαστικά να εξαντληθεί το τετράμηνο και να φτάσουμε Δεκέμβριο για να γίνουν τελικά οι εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Η επιστολή Μπαχ
Μόνο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και το γραφείο του πρωθυπουργού γνωρίζουν το περιεχόμενο της επιστολής που αποκάλυψε το Sportsfeed ότι εστάλει μέσω της Ελληνίδας πρέσβειρας στη Βέρνη, Κατερίνα Ξαγοράρη. Κατόπιν συνεχόμενων επικοινωνιών με τη ΔΟΕ και τον αρμόδιο για θέματα εταιρικής επικοινωνίας, Κρίστιαν Κλάουε, αλλά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το Μαξίμου, αυτό που προκύπτει είναι ότι ο δικηγόρος – διπλωμάτης Μπαχ, εισηγείται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθήσει την Ολυμπιακή Χάρτα δίχως συγκεκριμένη απαίτηση καθώς όπως αναφέραμε η Ολυμπιακή Χάρτα δε λέει τίποτα για τις εθνικές ομοσπονδίες, αφού δεν είναι αρμοδιότητά της και δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης. Λέει όμως για την ίδια τη ΔΟΕ και αυτό είναι το κλειδί.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είναι ο Νο2 της κυβέρνησης και από τα δικά του χέρια περνούν όλα τα σχέδια νόμου πριν φτάσουν στη βουλή θα εισηγηθεί την εναρμόνιση με τη ΔΟΕ. Όχι γιατί είναι υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να το κάνει, αλλά γιατί είναι… έξυπνη και θα χρησιμοποιήσει την επιστολή Μπαχ προς ίδιον όφελος, κάτι που θα επικροτήσει και ο Μπάχ, αλλά που ταυτίζεται και με την κυβερνητική πολιτική για ανανέωση στις ομοσπονδίες.

Τι σημαίνει εναρμόνιση; Αφαιρείται η αναδρομικότητα των θητειών από τις ομοσπονδίες και το όριο ηλικίας των συμβούλων από τα 71 έτη που είχε μπει αρχικά θα πάει στα 70 όπως ορίζει η Ολυμπιακή Χάρτα. Με τον τρόπο αυτό, δε θα ξεκινήσει η αναπαραγωγή του όρου «αντισυνταγματικότητα» δίπλα σε κυβερνητική πράξη (που είναι αυτό που θέλει να αποφύγει κιόλας η κυβέρνηση που την ενδιαφέρει πολύ το επικοινωνιακό κομμάτι), δε θα μπορέσει επίσης κανένας να πάει κόντρα στα όρια ηλικίας, καθώς αυτό που τόσους μήνες ευαγγελίζονται για τον αθλητικό νόμο οι ομοσπονδιάρχες, είναι ο εναρμονισμός με τη ΔΟΕ.

Αν κάποιος νομίζει ότι αυτό είναι άδειασμα στο Λευτέρη Αυγενάκη ή υποχώρηση της κυβέρνησης, δεν έχει ιδέα από πολιτική, ούτε και από το πως λειτουργεί η ΔΟΕ. Δεν ξύπνησε μια μέρα ο Μπαχ και είπε θα στείλω επιστολή στον Μητσοτάκη και για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί Μπάχ είναι γνωστό πως η φιλοσοφία του προέδρου της ΔΟΕ είναι να διατηρεί όσο πιο καλές σχέσεις γίνεται με τις κυβερνήσεις των κρατών…