Να γίνουν οι παλιές αποθήκες της ΠΕΣ και του σταθμού του ΟΣΕ Αιγίου, ένα τεράστιο Γραμμικό Δημοτικό Παραλιακό Πάρκο

Τον Αύγουστο  του 2019,  κυκλοφορήσαμε την πρώτη μας ανακοίνωση με όλα τα αναγκαία έργα που έχει  ανάγκη η ευρύτερη περιοχή.

Έργα και παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της παραλίας και του αιγιαλού της ΑΛΥΚΗΣ που χρονίζουν όπως : η καθαριότητα, το  κυκλοφοριακό, η πώληση της περιοχής ΝΑΤURA της ΑΛΥΚΗΣ, το παραλιακό οικόπεδο των πρώην αποθηκών ΠΕΣ και του σταθμού του ΟΣΕ , η μόλυνση της θάλασσας, η προστασία του αιγιαλού από τσιμεντοποιήσεις.

Γράφαμε τότε επί λέξει:

   «……σήμερα, το 2019, ο «ιδιώτης επενδυτής» είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και γενικότερα το τουριστικό κεφάλαιο. Αυτό θα βάλει χρήματα εκεί που θα έχει μεγάλα κέρδη αξιοποιώντας τόσο το φυσικό πλούτο μιας περιοχής όσο και τα χαμηλά μεροκάματα των εργαζομένων. Είναι δηλαδή ανάπτυξη για τα κέρδη  των λίγων και όχι των πολλών

Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος, από το κρατικό προϋπολογισμό των 55 δις ευρώ που μαζεύει κάθε χρόνο, αλλά και από ευρωπαϊκά κονδύλια, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις, πρέπει και μπορεί να προγραμματίσει και να χρηματοδοτήσει έργα αναγκαία για το λαό.  Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να είναι μοχλός πίεσης στις Περιφερειακές και Κυβερνητικές αρχές για να ικανοποιήσουν           τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και όχι να ψάχνει για μικρούς και μεγάλους       εργολάβους-επενδυτές στέλνοντας το λογαριασμό στους δημότες με την αύξηση των δημοτικών τελών….»

 

Μετά από 11 μήνες,  δυστυχώς, δικαιωθήκαμε:

 

1) Η Κυβέρνηση με το νέο νόμο ,τις 5/5/2020, παρέδωσε  στους «επενδυτές» προστατευόμενες περιοχές  ΝΑΤURA και γενικότερα δημιούργησε το νομικό πλαίσιο να πάρουν στα χεριά τους τα φιλέτα του φυσικού πλούτου της χώρα μας.Σύντομα, αν δεν αντισταθούμε, θα έλθει και η σειρά της περιοχής NATURA της ΑΛΥΚΗΣ.

2) Η Ε.Ε. εγκρίνει πακέτο 750 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης ( 33 δις για την ΕΛΛΑΔΑ συν το νέο ΕΣΠΑ ) με κονδύλια για τους κεφαλαιούχους επενδυτές για να ξεπεράσουν τη νέα κρίση. Τα κονδύλια αυτά θα αποπληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης ( και ο ελληνικός) τα επόμενα χρόνια μέσα από νέα φοροαφαίμαξη, νέες περικοπές στις  κοινωνικές παροχές  κ.λ.π.

3) Οι μικροί και μεγάλοι επενδυτές «μυριστήκαν» τα δις. από τα κοινοτικά κονδύλια

και θέλουν να κάνουν έργα με «ξένα κόλλυβα» αφού τα ίδια κεφάλαια τους θα είναι ελάχιστα.

4) Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας με επί τόπου αυτοψίες προωθούν την παράδοση του παραλιακού οικοπέδου των παλιών αποθηκών της ΠΕΣ ( ιδιοκτησίας της Περιφέρειας ) και του σταθμού του ΟΣΕ, σε ντόπιους «επενδυτές».

Και αυτό ενώ μπορεί η Περιφέρεια, με δικά της μέσα και ελάχιστο κόστος,  να κατεδαφίσει  τα υπάρχοντα ετοιμόρροπα κτίρια και τις μάνδρες και να δημιουργήσει  ένα ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ,  από το παλιό λιμεναρχείο  μέχρι και του «ΟΡΕΣΤΗ», με  ελεύθερη πρόσβαση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των  Αιγιωτών και όχι τα κέρδη των «επενδυτών»

5) Η Δημοτική αρχή ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ αφού επέβαλε  αύξηση δημοτικών τελών,  τώρα  περιδιαβαίνει με διάφορους «επενδυτές» την παράλια και τον αιγιαλό της ΑΛΥΚΗΣ σε μια προσπάθεια να παραδώσει τα φιλέτα της ομορφότερης πλαζ του ΑΙΓΙΟΥ στο τουριστικό κεφάλαιο.

 

Σχετικά αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στο τοπικό και πατρινό τύπο αναφέρουν για το ενδιαφέρον συγκεκριμένου «επενδύτη» για τη δημιουργία τουριστικής μαρίνας για 200 σκάφη στο χώρο μπροστά από τις παλιές αποθήκες της ΠΕΣ, καταστρέφοντας την μοναδική αμμώδη και ρηχή παραλία της Αιγιάλειας.  Ταυτόχρονα προαναγγέλλουν και ραντεβού του «επενδυτή» με τον Περιφερειάρχη για να του παραχωρηθεί η χρήση του παραλιακού οικοπέδου των παλιών αποθηκών για 35 χρόνια. Ήδη η Περιφέρεια  έδωσε εντολή στο Δήμο Αιγίου να αδειάσει τις παλιές αποθήκες μεταφέροντας τις δραστηριότητες του σε άλλο χώρο.

 

Δεν εξηγούν όμως γιατί πρέπει να καταστραφεί μια γραφική πλαζ της ΑΛΥΚΗΣ και ένας τεράστιος πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, για την κατασκευή της τουριστικής μαρίνας, τη στιγμή που μπορεί να δημιουργηθεί στον υπάρχοντα μόλο του παλιού λιμανιού  από το παλιό λιμεναρχείο μέχρι το ΦΑΡΟ, που είναι  μακριά από την πλαζ ;

 

Διαφημίζουν ότι θα έχουμε ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, ότι όλοι θα είναι κερδισμένοι από την δημιουργία θέσεων εργασίας, κρύβουν όμως με ποιους όρους και με τι δικαιώματα θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι ; Τι τζίρο θα κάνουν οι επαγγελματίες της παραλίας ; Η δημιουργία τέτοιων  υποδομών πολυτελείας είναι μακριά από τις ανάγκες του λαού, σπαταλούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τη στιγμή που η ποιο μεγάλη  παραγωγική μονάδα της Αιγιαλείας, το Πολεμικό Εργοστάσιο, που είχε εκατοντάδες θέσεις εργασίας,  σήμερα  φυτοζωεί.

 

Η μονόπλευρη ανάπτυξη του υψηλού τουρισμού στη χώρα μας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατευθύνει τα σχετικά κονδύλια, μας καθιστά  οικονομικά ευάλωτους μπροστά  σε έκτακτα ενδεχόμενα : πανδημίας, θερμά επεισόδια στη Μεσόγειο, κ.λ.π.

 

Αντίθετα η ισορροπημένη ανάπτυξη του ντόπιου λαϊκού τουρισμού παράλληλα με την δημιουργία παραγωγικών μονάδων θα φέρει θέσεις εργασίας και παραγωγή πλούτου στην Αιγιάλεια.

 

               Απαιτούμε – Διεκδικούμε για την ΑΛΥΚΗ που ονειρευόμαστε

 

– Να γίνει το σύνολο του χώρου των παλιών αποθηκών της ΠΕΣ και του σταθμού του ΟΣΕ , με δημοσίους πόρους , ένα τεράστιο ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ  ΠΑΡΚΟ αναψυχής με παιδικές χαρές, αθλητικές και άλλες  εγκαταστάσεις.

 

– Να αναβαθμιστεί η γραφική πλαζ μπροστά από τις αποθήκες, να ελεγχθεί για ενδεχόμενη μόλυνση από υπερχείλιση αγωγών, να αναπτυχτούν  οι αρμυρήθρες που έχουν φυτευτεί  ώστε  να δημιουργήσουν φυσικό προστατευτικό τοίχος αλλά και  ίσκιο στους λουόμενους.

 

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΥΚΗΣ ΑΙΓΙΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΦΩΤΗΣ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ. ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ. ΚΑΠΩΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ. ΚΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. ΚΩNΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ. ΛΑΠΑΝΑΊΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ. ΜΕΓΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ. ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ. ΑΚΑΡΕΠΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ.