Μανιτάκης: «Χρυσή τομή» το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Υπερβολικές και πολιτικά αδικαιολόγητες χαρακτηρίζει ο κ. Αντώνης Μανιτάκης τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο των διαδηλώσεων ενώ παράλληλα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να ρωτήσει τον Φώτη Κουβέλη αναφορικά με το ποιος υπηρέτησε την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο γνωστός συνταγματολόγος και πρώην υπουργός χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι από τη δικτατορία μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να ρυθμίσει το θέμα των πορειών διατηρώντας έστω και ανενεργό ένα νόμο της χούντας.

“Στην Ελλάδα θεοποιήσαμε το δικαίωμα της συνάθροισης σε βάρος των άλλων δικαιωμάτων” είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και στην εκπομπή του Δημήτρη Τάκη.

“Δικαιώματα εξίσου σημαντικά παραβιάζονταν εξαιτίας της χρήσης αυτού του δικαιώματος της συνάθροισης . Το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, το δικαίωμα της εργασίας και πολλά ακόμη. Επρεπε να μπει κάποια τάξη.

Η χρυσή τομή έχει βρεθεί και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε όλες χώρες της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι υπήρχε άλλη χώρα που είχε τέτοια ανοχή στο θέμα της συνάθροισης και παράλληλα τέτοια ατολμία να αντιμετωπίσει ένα καθεστώς ανομίας προστατεύοντας μόνο το δικαίωμα της συνάθροισης. Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι σημαντικό δικαίωμα αλλά παραβιαζόταν πολλά άλλα δικαιώματα. Η χρυσή τομή είναι πολύ απλή. Όταν ασκείται αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται εμποδίζοντας όσο το δυνατόν λιγότερο την άσκηση των άλλων δικαιωμάτων. Όταν ασκώ ένα δικαίωμα και παραβιάζω τα άλλα δικαιώματα τότε υπάρχει πρόβλημα” είπε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Μανιτάκης εκτόξευσε αιχμηρά βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα για την αναφορά του τέως πρωθυπουργού στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας αναφορά του πρωθυπουργού για την θετική τοποθέτηση του κ.Μανιτάκη στο νομοσχέδιο είχε αναφέρει ότι ήταν υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά και ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

Ο καθηγητής απάντησε ότι δεν ντρέπεται για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά και τον προτρέπει τον κ. Τσίπρα να ρωτήσει τον Φώτη Κουβέλη γιατί υπηρέτησε την κυβέρνηση Σαμαρά

“Προφανώς ήμουνα στην κυβέρνηση Σαμαρά , δεν ντρέπομαι που έλαβα μέρος σε μια τρικομματική κυβέρνηση, με πρότεινε η ΔΗΜΑΡ δέχτηκα και αν θέλετε να το πω και διαφορετικά, πολιτικό μου προϊστάμενο είχα τον Φώτη Κουβέλη δεν είχα τον κ.Σαμαρά. Σαν μέλος της κυβέρνησης φυσικά ο κ.Σαμαράς ήταν ο πρόεδρος της κυβέρνησης αλλά με εντολή Κουβέλη παραιτήθηκα όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Τώρα όσον αφορά τους πολιτικούς υπαινιγμούς ας ρωτήσει τον κ. Κουβέλη και ας πει στον κ. Κουβέλη ότι υπηρέτησε τον κ. Σαμαρά. Ο κ.Κουβέλης υπέγραψε τη συμφωνία όχι εγώ, ο κ.Κουβέλης επί τόσους μήνες εκπροσωπούσε τους οπαδούς του στις συμφωνίες που έκανε με τον κ. Σαμάρα. Αυτά είναι ανάξια για συζήτηση, επιτέλους η χώρα μας πρέπει να περάσει οριστικά σε ένα άλλο επίπεδο πολιτικής συζήτησης αντάξιο της ιστορίας της.”

Μάλιστα ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ότι η συμμετοχή του στην τρικομματική κυβέρνηση τον έκανε να αλλάξει άποψη από την πάγια θέση του υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων.

“Πίστευα πολύ στην στην ανάγκη συμμαχικών κυβερνήσεων, όμως απογοητεύτηκα παρά πολύ από αυτή την εμπειρία. Η Αριστερά έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να πετύχει την καθιέρωση των συμμαχικών κυβερνήσεων, αυτό το πρότυπο οργάνωσης της κυβέρνησης δεν πετυχαίνει στην Ελλάδα.

Ήμουνα φανατικός υποστηρικτής των συμμαχικών κυβερνήσεων σε όλη μου τη ζωή αλλά η ιστορία με διέψευσε και νομίζω ότι πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία.

Ο δικομματισμός καλώς ή κακώς κυριάρχησε στην Ελλάδα δυοα αιώνες, τον βλέπω να αναπαράγετε έχει αδυναμίες πολλές αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις. Εάν λοιπόν ωριμάσουμε ακόμα περισσότερο και δείξουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα και πιστεύω πως τον τελευταίο χρόνο δείχνουμε ωριμότητα και γίνει ηγεμονική η συνείδηση της ευταξίας πιστεύω ότι και οι αδυναμίες των μονοκομματικών κυβερνήσεων θα απαλυνθούν.”