Κορονοϊός: Ο νέος χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα – Γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων

advertisement

Αυτός είναι ο χάρτης που αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων κορονοϊού ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας μας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς. Υπενθυμίζεται, ότι το απόγευμα της Κυριακής ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 31 νέα κρούσματα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέλθει σε 3.803. Τα 4 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ελέγχους που έγιναν στις πύλες εισόδου της χώρας μας. Όπως φαίνεται στον χάρτη, η Ξάνθη, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Αργολίδα, το νησί της Λευκάδας και η χερσόνησος του Αθω, έχουν τα περισσότερα συγκεντρωμένα κρούσματα στη διαβάθμιση που ορίζει ο ΕΟΔΥ στις επιδημιολογικές του εκθέσεις (περισσότερα από 50 ανά 100.000 πληθυσμού). Πολλές περιοχές έχουν προστεθεί στη δεύτερη κλίμακα, δηλαδή 10 – 49 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, κλίμακα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 3.803 κρουσμάτων, 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 373932 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5961 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 41316 (11.0%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 84 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.