Κορωνοϊός: «Μαύρη Ημέρα» η Κυριακή – Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως

«Mαύρη Ημέρα» η χθεσινή για την διεθνή κοινότητα με καταγεγραμμένα από 230 χιλιάδες κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πλέον τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αγγίζουν παγκοσμίως τα 12,5 εκατομμύρια, με τον διεθνή οργανισμό να καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid- 19 κατά 12% σε μία εβδομάδα.

Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιούν ότι ακόμη δεν έχει κορυφωθεί η πανδημία.

Την ίδια ώρα, έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι η νόσος Covid- 19 βλάπτει την καρδιά των ασθενών.

Ένας στους οκτώ ασθενείς που έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, παρουσίασαν «σοβαρή δυσλειτουργία» στην καρδιά και περισσότεροι από τους μισούς – το 55%- εμφάνισε καρδιακές επιπλοκές, σύμφωνα με τη μελέτη.
του βρετανικού Ιδρύματος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου ένας στους τέσσερις πέθαναν από καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της νόσου.

Η μελέτη αυτή εντείνει τις ανησυχίες των ειδικών ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη βλάβη σε ζωτικά όργανα.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου Covid- 19 μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια και προβλήματα στους πνεύμονες ενώ υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τους νεφρούς .

Ένας από τους πνευμονολόγους που βοήθησε στη θεραπεία του Βρετανού πρωθυπουργού που είχε νοσήσει από τον νέο κορωνοιό, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι ο ιός είναι «πολιομυελίτιδα αυτής της γενιάς».

Ερευνητής του βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας αναφέρθηκε στη νόσο Covid-19 ως «ασθένεια πολλαπλών συστημάτων» που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Ο καθηγητής Μαρκ Ντουέκ, Καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

Η νόσος Covid-19 είναι μια σύνθετη ασθένεια που μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Η μελέτη διεξήχθη σε 1.216 ασθενείς που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία 69 χωρών σε όλο τον κόσμο και είχαν υποβληθεί σε καρδιολογικές εξετάσεις.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς για τους οποίους οι γιατροί είχαν υποψίες ότι παρουσίαζαν καρδιακά προβλήματα εξαιτίας της νόσου Covid-19.

Η πλειονότητα των ασθενών είχε υγιέστατη καρδιά προτού νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 13% των ασθενών με κορωνοϊό μπορεί να υποστεί μη αναστρέψιμη καρδιακή βλάβη που να αποβεί μοιραία, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, οι γυναίκες μπορούν από σήμερα να γίνουν πιο όμορφες καθώς ανοίγουν τα κέντρα αισθητικής. Μπορούν να φτιάξουν τα νύχια τους όχι όμως και τα φρύδια τους που απαιτούν μικρή απόσταση από την αισθητικό.
Τέλος, να υπενθυμίζουμε ότι από την Τετάρτη, οι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα μας μέσω απευθείας πτήσεων.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ένας στους πέντε θανάτους παγκοσμίως ενώ στο Παρίσι ανοίγει μεθαύριο το θεματικό πάρκο της Ντίσνεϊ.