Θησαυροφυλάκια σε βράχους στους πρόποδες των Αλπεων

Γνωστή ως προπύργιο της διακριτικότητας, της μυστικότητας και του τραπεζικού απορρήτου, η Ελβετία θα είναι σύντομα σε θέση να προσφέρει στους πλούσιους μία ακόμη επιλογή για τη φύλαξη του πλούτου τους: ένα σύμπλεγμα θησαυροφυλακίων χαραγμένων και χτισμένων μέσα στους βράχους στους πρόποδες των Αλπεων.

Η ιδέα ανήκει σε επιχειρηματίες στην κεντρική Ελβετία, όπου βρίσκεται ο ορεινός όγκος που ακούει στο όνομα Μπρίνινγκ και βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Λουκέρνη. «Ο χώρος φύλαξης του θησαυρού σας θα βρίσκεται σε έναν ογκώδη βράχο» υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία θησαυροφυλακίων Bruenig Mega Safe, διαφημίζοντας το νέο απόκτημά της ως «το ασφαλές μέρος για να διατηρήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία και τα ευαίσθητα δεδομένα σας».

Το σχέδιο

Οπως τονίζει η εταιρεία, ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να φυλαχθούν εκεί συγκαταλέγονται όχι μόνον τα ακριβά έργα τέχνης, οι ράβδοι χρυσού, οι μετοχές αλλά ακόμη και τα πολυτελή αυτοκίνητα των πλουσίων. Σύμφωνα με τον Ούγκο Σίντεχελμ, μέλος του Δ.Σ. της, η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει έναν χώρο που εκτείνεται μέσα στο βουνό έκτασης ίσης με περίπου 10 γήπεδα ποδοσφαίρου. Ο ίδιος τονίζει, όμως, πως υπάρχει η δυνατότητα να πολλαπλασιασθεί η έκταση αυτή αν χρειαστεί.

Οι εργασίες για τη διάνοιξη των χώρων και την κατασκευή των θησαυροφυλακίων αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους και τα πρώτα θησαυροφυλάκια θα είναι έτοιμα 18 μήνες αργότερα. Σε ό,τι αφορά το κόστος της κατασκευής τους, θα χρειαστούν περίπου 7,5 εκατ. δολάρια από τους πρώτους πελάτες της Bruenig Mega Safe για να αρχίσει η κατασκευή.

Το νέο εύρημα του ελβετικού τραπεζικού δαιμονίου ανταποκρίνεται στις καινούργιες ανάγκες των πλουσίων που τελευταία αναζητούν όλο και περισσότερο ασφαλείς χώρους για να κρύψουν τα πλούτη τους. Αιτία η πανδημία που προκάλεσε μεγάλους κραδασμούς στις αγορές καθώς και οι κοινωνικές ταραχές από τις ΗΠΑ μέχρι το Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο.

Ορισμένοι φοβούνται μια παγκόσμια ύφεση ή τον οικονομικό αντίκτυπο από μία σειρά φυσικών καταστροφών. Κάποιοι άλλοι, όμως, αναζητούν εναλλακτική φύλαξη των χρημάτων τους έξω από τις τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια που ίσως αναγκαστούν οι τράπεζες να τους επιβάλουν μειώνοντας, έτσι, τα κεφάλαιά τους.

Τα νέα θησαυροφυλάκια μέσα στο ελβετικό βουνό θα έχουν χώρο από 100 κυβικά μέτρα έως και το χιλιαπλάσιο αυτού του όγκου με το ύψος τους να φτάνει έως και στα 90 μέτρα σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες φύλαξης, οι τοίχοι από βράχο θα διασφαλίζουν μια σταθερή υγρασία 40% και θερμοκρασία 12 βαθμών Κελσίου. Οπως είναι φυσικό με τέτοιες προδιαγραφές ασφαλείας, οι τιμές τους θα κυμαίνονται από 500.000 δολάρια και άνω.

Υπόγειες κατασκευές

Την κατασκευή του μνημειακών διαστάσεων έργου έχει αναλάβει η εταιρεία Gasser Felstechnik AG, που ειδικεύεται στα έργα στο εσωτερικό βράχων και σε υπόγειες κατασκευές. Τα θησαυροφυλάκια θα κατασκευαστούν κοντά σε άλλες δραστηριότητες της Gasser που βρίσκονται και αυτές μέσα στον ορεινό όγκο. Ανάμεσά τους μια αποθήκη εκρηκτικών και οι εγκαταστάσεις στις οποίες θα εκπαιδεύονται ειδικά σώματα πυροσβεστών για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγόντων καταστάσεων στις σήραγγες από τις οποίες θα μεταφέρονται τα είδη προς φύλαξη.

Από την πλευρά της, η Bruenig Mega Safe βρίσκεται ήδη σε επαφή με πάνω από 10 πιθανούς πελάτες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οικογενειακές επιχειρήσεις, γκαλερί έργων τέχνης και βαθύπλουτοι επενδυτές. Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες των θησαυροφυλακίων θα έχουν πρόσβαση σε αυτά σε εικοσιτετράωρη βάση μέσω μιας σήραγγας που είναι αρκετά φαρδιά ώστε να μπορούν να τη διασχίζουν φορτηγά.