Κορονοϊός– Ανησυχία στην Ελλάδα – Θερίζει τα Βαλκάνια, εκτός ορίων τα συστήματα υγείας

Οι χώρες των Βαλκανίων άντεξαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας του covid-19 αλλά τις τελευταίες ημέρες τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα αποδεικνύουν πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου εντείνοντας τους φόβους των τοπικών κυβερνήσεων σχετικά με τις αντοχές των συστημάτων υγείας.
Οι περισσότερες χώρες κατάφεραν να προφυλαχθούν από το κύμα του κορονοϊού τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο όταν η πανδημία θέρισε στην Ευρώπη αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι

Καλοκαιρινό Instyle, συνδρομή Cinobo, ηλεκτρικό scooter Xiaomi και δωρεάν ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης διόρθωσης εμβαδού ακινήτων
Ηδη, από τις 20 Μαΐου σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής έχει παρατηρηθεί έκρηξη των κρουσμάτων. Ειδικά στη Σερβία, στη Ρουμανία, στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και στην Αλβανία υπάρχει αύξηση μεγαλύτερη του 100%. Αν και ο αριθμός των νεκρών ευτυχώς είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα οι υγειονομικές αρχές των χωρών εκφράζουν ανησυχίες πως στο τέλος Ιουλίου θα έχουμε υπερδιπλασιασμό θυμάτων και πιθανότατα και κρουσμάτων.

Μία ακόμα αρνητική παράμετρος που αναφέρουν συνεχώς οι εκπρόσωποι της Σερβίας, της Αλβανίας αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας είναι η ανησυχία τους για το εάν θα αντέξουν οι υποδομές υγείας στη νοσηλεία ασθενών με covid-19 καθώς οι κλίνες στις ΜΕΘ έχουν φτάσει ήδη στα όρια τους.

 

Ερωτηματικό για όλους είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων ενώ επιδημιολόγοι ακόμα και στην Ελλάδα αναφέρουν πως τα κρούσματα στην πραγματικότητα είναι περισσότερα από αυτά που επισήμως καταγράφονται στις χώρες των Βαλκανίων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα θετικά κρούσματα στους ελέγχους που κάνουν οι ελληνικές αρχές στους συνοριακούς σταθμούς και μάλιστα σε άτομα που δεν γνώριζαν καν πως μπορεί να νοσούν από covid-19.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στα Βαλκάνια έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην Ελλάδα όχι μόνο για τη μετάδοση της νόσου αλλά κυρίως για την οικονομία των επιχειρήσεων στη βόρεια Ελλάδα οι οποίες κάθε χρόνο Ιούλιο και Αύγουστο έκαναν το μεγαλύτερο τζίρο τους με τουρίστες από Βαλκανικές χώρες. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον τουριστικό κλάδο, στην εστίαση και στην ένδυση.

 

Πηγή: ethnos.gr