Πασκάλ Ντόναχιου: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup που αγαπά το Star Wars και τα κασκόλ;

Χρειάστηκαν δύο ψηφοφορίες για τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για να επιλέξουν τον Ιρλανδό Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου για να αναλάβει τα ηνία του Eurogroup για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Για την γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Πασκάλ, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, είναι ο καλός καθηγητής της δημοσιονομικής σύνεσης. Κατάφερε να βγάλει τη χώρα του από την ύφεση μόλις ανέλαβε στην πατρίδα του το υπουργείο Οικονομικών το 2017, προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro».

Το Εurogroup, το οποίο από τότε που ξέσπασε η κρίση και μετά έχει διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην διεθνή κοινότητα, εξέλεξε χθες τον Ιρλανδό δεξιό Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος ως εκ τούτου αντικαθιστά τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μάριο Σεντένο. Για ήττα της Γαλλία και τη Γερμανία κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σχολιάζοντας την ανάδειξη του 45χρονου Ιρλανδού με τα λακκάκια στα μάγουλα έναντι της εκλεκτής των Παρισίων και των Βερολίνου, της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup, λίγες ώρες μετά την υποψηφιότητα της Καλβίνο η οποία θεωρείτο φαβορί για το αξίωμα. Αλλά η αποχώρηση του υποψηφίου του Λουξεμβούργου έπαιξε στα χέρια αυτού του συντηρητικού υποψηφίου.

Η Ισπανίδα Καλβίνο, μέλος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, κέρδισε εννέα ψήφους στον πρώτο γύρο. Οι χώρες που την ψήφισαν ήταν εκτός από τη χώρα μας οι εξής: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Μάλτα και Κύπρος. Δεν κατάφερε όμως να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους.

Πριν από την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου, η απόσυρση του φιλελεύθερου Πιέρ Γκραμένα από το Λουξεμβούργο, ο οποίος είχε την στήριξη του Βελγίου της Ολλανδίας και βεβαίως της χώρας του, άλλαξε άρδην τα δεδομένα με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στην προεδρία του Eurogroup ο Ντόναχιου .

Προέρχεται από το ακροδεξιο κόμμα «Fine Gael», το οποίο βρίσκεται στην στην εξουσία της Ιρλανδίας από το 2011. Ο Πασκάλ δεν λειτουργεί υπέρ των χωρών του Νότου καθώς η χώρα του, η Ιρλανδία, είχε υποστεί, όπως και η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Πορτογαλία, ριζικές μεταρρυθμίσεις για να επωφεληθεί τα σχέδια διάσωσης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εν μέσω της κρίσης της Ευρωζώνης.

Σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να συμφωνήσουν σ’ ένα σχέδιο αποκατάστασης και όταν οι πληγές της ύφεσης πριν από δέκα χρόνια δεν έχουν κλείσει, το νέο αφεντικό της Εurogroup θα πρέπει να έχει ενωτικό ρόλο. «Ως πρόεδρος του Εurogroup, θα επιδιώξω να χτίσω γέφυρες μεταξύ όλων των μελών της Ευρωζώνης και να συνεργαστώ ενεργά μαζί τους για να διασφαλίσω ότι θα υιοθετήσουμε μια συναίνεση προσέγγισης για την αναζωογόνηση των οικονομιών και των κοινωνιών μας», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου αμέσως μετά την εκλογή του.

Ο 45χρονος θαυμαστής του «Star Wars» με αδυναμία στα κασκόλ, περιγράφεται ως «πολύ καλός και πολύ έξυπνος» από τους διπλωματικούς κύκλους που θα μπορέσει να διαδραματίσει συναινετικό ρόλο στο Eurogroup.

Το 2017, μόλις διορίστηκε επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας , τόνισε ότι στηρίζει τη μείωση του ελλείμματος ενώ δεσμεύτηκε για μία «Δημοκρατία των ευκαιριών». Μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα του στις εκλογές του Φεβρουαρίου και τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού τον Ιούνιο με το κεντρώο κόμμα του Fine Gael, με τα κόμματα Fianna Fail και των Πράσινων, κατάφερε να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του νέου πρωθυπουργού.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα ζήτημα για το οποίο ο απερχόμενος Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω: η φορολογία. Αντιστέκεται σθεναρά στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού φόρου για τους ψηφιακούς γίγαντες.Υπερασπίζεται επίσης έναν ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή φόρου εταιρειών στο 12,5% και αντιστέκεται στις χώρες της Ε.Ε που θέλουν να φορολογήσουν αμερικανικούς γίγαντες της τεχνολογίας (Google, Amazon, Facebook και Apple). Η Ιρλανδία εξάλλου φιλοξενεί την ευρωπαϊκή έδρα αμερικανικών ψηφιακών γιγάντων.

Ανέκαθεν υποστήριζε μια σφαιρική προσέγγιση στο θέμα, μέσω του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ωστόσο, το τελευταίο σχέδιο υπονομεύτηκε πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις και τώρα απειλούν με αντίποινα τις χώρες που θα επιβάλλουν φόρους.

Υπό τον φόβο μιας ευρωπαικής αντιπαράθεσης, ο Ιρλανδός νέος πρόεδρος του Eurogroup καθυστερεί να δώσει μία λύση στο φλέγον ζήτημα. Στις 2 Ιουλίου είχε δηλώσει στους Financial Times ότι «η διαδικασία του ΟΟΣΑ βρίσκεται σε αναμονή».

Ενόψει της νέας πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο Ντόναχιου ενίσχυσε με δισεκατομμύρια ευρώ τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Λέει ότι η Ιρλανδία αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση από «θέση ισχύος» χάρη στις «πολιτικές σύνεσης που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια».

Ο Πασκάλ γεννήθηκε στο Δουβλίνο τον Σεπτέμβριο του 1974. Εξελέγη βουλευτής του Κοινοβουλίου το 2011. Είναι απόφοιτος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Trinity College στο Δουβλίνο. Ξεκίνησε την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα . Εργάστηκε στην πολυεθνική εταιρεία Procter & Gamble στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα σε διάστημα έξι ετών έγινε διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ για τη Βρετανία.

Το 2003, επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου εργάστηκε για τον γίγαντα «Diageo» προτού ασχοληθεί με τα κοινά. Από το 2013 έως το 2016, κατείχε διάφορα χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση: Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μεταφορών, Τουρισμού και Αθλητισμού και στη συνέχεια Δημόσιων Δαπανών.

Το 2004 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δουβλίνο, στη συνέχεια γερουσιαστής και τέλος έγινε μέλος του κοινοβουλίου. Με διπλωματική μαεστρία χειρίζεται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι επιδέξιος συνομιλητής, και εξοικειωμένος με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Τώρα όμως αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαική σκηνή.