ΑΧΑΪΑ: Εγκαίνια από Καραμανλή, σήμερα, του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Αιγίου – Εξαγγελίες για τις «τριτοκοσμικές συνθήκες και τη χαμηλή κίνηση»

Ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, παρόντων στελεχών από ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, θα εγκαινιάσει σήμερα (μετά τις 5 μ.μ) τη νέα γραμμή του Προαστιακού «Κιάτο – Ροδοδάφνη», που λειτουργεί από τις 22 Ιουνίου, με 6 δρομολόγια τη μέρα (3 απευθείας προς το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κι άλλα τόσα προς Αθήνα και Λιμάνι Πειραιά), ενώ νωρίτερα θα έχουν επιβιβαστεί στον Σταθμό Ξυλοκάστρου για να καταλήξουν στο τερματικό σημείο της Αιγιάλειας.
Μετά από υπόμνημα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά κυρίως τις επαφές που είχε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Βασίλης Χριστόπουλος με τον εκτελόντα χρέη διευθύντος συμβούλου στον ΟΣΕ Θανάση Κοταρά, θα εξαγγελθούν απαραίτητα έργα που θα συμβάλλουν στο να καταστεί ο ΣΣ Αιγίου σε μεγάλο συγκοινωνιακό hub για την Αχαΐα και κέντρο σιδηροδρομικών μετακινήσεων προς Αθήνα, κάτι που θα ‘χει αναμφίβολα τεράστια οφέλη για την εθνική και τοπική οικονομία.
Η εξαγγελία θα περιλαμβάνει την κατασκευή πρόσβασης από την οδό Κορίνθου (κοντά στα Δικαστήρια), από τις οδούς βόρεια, από τον κόμβο συμβολής με την οδό Νικ. Πλαστήρα συν ένα ακόμα σημείο απ’ αυτής, έργα που εκκρεμούν για την οδική πρόσβαση, κάνοντάς την προβληματική και έχει ως επακόλουθο την πολύ περιορισμένη κίνηση και χρήση του τρένου.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

ΠΡΟΣ: ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΙΙ

 

ΘΕΜΑ:ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ- ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ Σ.Σ. ΑΙΓΙΟΥ

ΣΧΕΤ:      1.10541/11-05-2020 ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

2.382620/20 17-06-2020 ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΑΣ

 

 

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Με το 382620/20 17-06-2020 έγγραφό σας μας ενημερώνετε για όλα τα στάδια και τις διαδικασίες που αφορούν την εξέλιξη των απαλλοτριώσεων, των έργων και των Συμβάσεων κατασκευής, οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή της υλοποίησης των προβλεπομένων από την αρχική Μ.Π.Ε. και συγκοινωνιακή μελέτη των οδών για τη σύνδεση του Σ.Σ. Αιγίου με τα τοπικά συγκοινωνιακά δίκτυα.

Η από 22 Ιουνίου 2020 λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Αίγιο -Κιάτο ωστόσο επιβεβαίωσε την ανησυχία του Δήμου Αιγιαλείας, αφενός για την προβληματική πρόσβαση στον Σ.Σ. Αιγίου και αφετέρου για την παντελή έλλειψη σήμανσης.

Είμαστε ενήμεροι για τις διαδικασίες που έχετε δρομολογήσει για την ολοκλήρωση των οδών πρόσβασης στο μέλλον, όμως είναι επιτακτική ανάγκη να επισπευστούν, δεδομένου του ότι αυτό το εικοσαήμερο, έχουμε διαπιστώσει ιδιαιτέρως περιορισμένη κίνηση και χρήση του τρένου, γεγονός που υποθηκεύει την ευρωστία της γραμμής για το μέλλον.

Οφείλουμε να σας επισημάνουμε δύο μείζονος σημασίας ζητήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του έργου στην πόλη μας και να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμπολιτών μας ως εξής:

  1. Τον Σ.Σ. Αιγίου και όλο το έργο, παρότι είναι κόσμημα, σήμερα οι πολίτες του Αιγίου και της Δυτικής Ελλάδος δεν μπορούν να τα απολαύσουν. Αντιθέτως, η λειτουργία του έργου θα επιβαρύνει δραματικά το συγκοινωνιακό πρόβλημα του Αιγίου.

 

  1. Η αστική συγκοινωνία δεν έχει πρόσβαση στον σταθμό, η πρόσβαση πεζή από τους οδικούς άξονες του Αιγίου είναι αδύνατη και η μόνη δυνατότητα πρόσβασης είναι το ταξί και το ιδιωτικό αυτοκίνητο και αυτά σε συνθήκες τριτοκοσμικές (χωματόδρομομοι, στενοί δρόμοι).

 

Με δεδομένο λοιπόν ότι στόχος είναι ο νέος τερματικός σταθμός της γραμμής, το Αίγιο, να μετατραπεί σε ένα μεγάλο συγκοινωνιακό hub για την Αχαΐα και να γίνει το κέντρο των σιδηροδρομικών μετακινήσεων προς την Αθήνα ή ευρύτερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αφού θα μπορούσε να εξυπηρετήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με τεράστια οφέλη για την εθνική και τοπική οικονομία, παρακαλούμε για την ΑΜΕΣΗ κινητοποίηση εκ μέρους σας, καθώς και την επίσπευση όσων διαδικασιών απαιτούνται για την τελική ολοκλήρωση του έργου.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω,

Σας καλούμε να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η κατασκευή της Οδού 1 (πρόσβαση από την Οδό Κορίνθου κοντά στα Δικαστήρια) καθώς και όλων των άλλων προβλεπομένων από την μελέτη όπως οι απαλλοτριώσεις και η κατασκευή των οδών Κ0 2R βόρεια της Α.Δ.9 και ο κόμβος συμβολής με την Ν. Πλαστήρα καθώς και η ΟΔΠ 4 και η συμβολή στην Ν. Πλαστήρα. Με τη βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του ζητήματος αναμένουμε τη θετική ανταπόκρισή σας.

 

Με εκτίμηση,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας

 

 

 

ΚΟΙΝ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΡΓΟΣΕ

……………….