Θεσμικές εκτροπές και συρρίκνωση της δημοκρατίας

Επίθεση στην Κυβέρνηση για θεσμικές εκτροπές και συρρίκνωση της δημοκρατίας έκανε, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας», η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου. Αρχικά αναφέρθηκε στην λίστα Πέτσα για τα ΜΜΕ, η οποία, όπως δήλωσε, «αποτελεί την επιτομή της δημοκρατικής συρρίκνωσης και της θεσμικής εκτροπής. 20 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος χωρίς καμία διαφάνεια, για να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η δημοκρατία, για τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι πλέον δεν έχουμε διαπλοκή, όπως παλαιότερα με κάποιους καναλάρχες, «έχουμε υποτακτικούς, οι οποίοι πρέπει να λιβανίζουν την κυβέρνηση για όλα αυτά, που κάνει ή να αποκρύπτουν αυτά που δεν κάνει, και αυτά που είναι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Βλέπουμε από αυτή την λίστα, η οποία δεν ξέρουμε πόσο έχει μαγειρευτεί», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από πολύ πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, «αν λοιπόν δεν έχει μαγειρευτεί, που έχει μαγειρευτεί, στη λίστα φαίνονται σάιτ ανύπαρκτα ή που δεν λειτουργούν πια, έχουν πάρει λεφτά ή δεν έχουν δοθεί τα κριτήρια βάση δημοσιογραφικού δυναμικού… Ενδεχομένως εδώ έχουμε και ποινικό αδίκημα, γιατί κάποιες εφημερίδες έχουν πάρει συγκεκριμένα χρήματα από άλλα, τα οποία είναι ανύπαρκτα, εδώ υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, αλλά για εμένα το κυριότερο είναι οι πολιτικές ευθύνες, ο τρόπος μεθόδευσης για να συρρικνωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αντίλογος στην κυβέρνηση».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που ψηφίζεται αύριο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας αναφέρθηκε στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, που κάνει σημαντικές επικρίσεις για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου και ότι περιορίζεται το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι».
«Το Σύνταγμα ορίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθε και όχι τους περιορισμούς, ενώ έχουμε περιορισμούς. Επίσης, τίθεται το θέμα του οργανωτή και είναι αντισυνταγματικό να έχει ευθύνη ο οργανωτής, μιας και το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι ατομικό, που εκφράζεται συλλογικά» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, «παίρνοντας το νήμα από το 1971,από τον χουντικό νόμο, και όπως είπε ευθαρσώς ο εισηγητής της ΝΔ, ότι επί 45 χρόνια δεν είχαμε κανονικότητα και τώρα επιστρέφουμε σε αυτή».
Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης του ΚΙΝ.ΑΛ. , το οποίο ισχυρίζεται ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις επί της αρχής, επειδή έγιναν αλλαγές, όπως για παράδειγμα η παρουσία εισαγγελέα στις διαδηλώσεις, «αν και οι ίδιοι δεν το επιθυμούν, επειδή δεν είναι όργανο της εκτελεστικής εξουσίας. Το ΚΙΝ.ΑΛ. αν θέλει να τιμήσει την δημοκρατική παράδοση του χώρου του, δεν μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο» σχολίασε η κ. Αναγνωστοπούλου.