Παπαθανάσης: Αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε να απαγορεύσουμε τα πανηγύρια

«Αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε να απαγορεύσουμε τα πανηγύρια. Παρακολουθούμε στενά και θα ελέγχουμε πολύ τις εκδηλώσεις αυτές, αν όμως, τα φαινόμενα συνεχίζονται τόσο έντονα και εκτρέπονται, προφανώς θα λάβουμε μέτρα», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως συμπλήρωσε , «αν ο κόσμος λειτουργήσει με το αίσθημα της ατομικής ευθύνης, τότε μπορούν να γίνονται τα πανηγύρια. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να συνωστίζονται τόσοι πολλοί για να χορεύουν αλλά ίσως να το κάνουν ανά παρέες».

Για την κατάργηση του ορίου των έξι ατόμων στα τραπέζια, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι «δεν είναι ακριβώς χαλάρωση. Ανοίγει λίγο ο κανόνας σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να πάει στην εστίαση. Ισχύει μόνο για την εστίαση. Δεν ισχύει για τα πανηγύρια και σε τέτοιες εκδηλώσεις».

 

Για τη μη χρήση μάσκας από τους πελάτες εντός των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα ,εξήγησε ότι «καθώς ανοίγαμε την αγορά παρακολουθούσαμε την πορεία διασποράς του κορωνοϊού, προφανώς δεν είχαμε συμπεριφορές περίεργες εκεί και έτσι ανοίξαμε λίγο τον κανόνα. Δεν βλέπω αλλαγές άλλες μέσα στο καλοκαίρι, πάμε καλά και από όταν άνοιξε η αγορά δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με τα κρούσματα λόγω του ανοίγματος».

Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε τουριστικές περιοχές – νησιά ή περιοχές όπως η Πλάκα- ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι «το λιανικό εμπόριο λειτουργεί όπως πέρυσι, η εστίαση είναι κάτω αλλά όχι πολύ, τα καφέ λειτουργούν περίπου όπως πέρυσι. Στις Περιφερειακής γειτονιές η αγορά λειτουργεί με τους Έλληνες, τους συμπολίτες μας όμως στο κέντρο, όπως στην Πλάκα υπάρχει πρόβλημα γιατί κατά 80% λειτουργούσε με τον τουρισμό, Άρα από τη στιγμή που ο τουρισμός δεν είναι εκεί, υπάρχει πρόβλημα».

Για το εάν θα ληφθούν ειδικά μέτρα στήριξης των συγκεκριμένων επαγγελματιών, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα πάμε και αυτόν τον μήνα και σίγουρα η κυβέρνηση στη νέα δέσμη μέτρων θα λάβει σοβαρά υπόψη και όλα αυτά που συμβαίνουν και ειδικά θα δει τους κλάδους με πτώση τζίρου. Δεν σταματάμε να στηρίζουμε τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους. Έχουμε στις 17 Ιουλίου τη Σύνοδο Κορυφής για να δούμε πώς θα πάει η διαπραγμάτευση, έρχεται ένα μεγάλο πακέτο 32 δις ευρώ, οπότε η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει επαγγελματίες και θέσεις εργασίας».