Για το νέο κανονισμό ύδρευσης Ερυμάνθου

Συζητήθηκε στο σώμα η κατάσταση των κέντρων υγείας Χαλανδρίτσας , Ερυμάνθειας
Μετά την εισήγηση για τον νέο κανονισμό ύδρευσης –λημμάτων από τον Δήμαρχο η Λαική Συσπείρωση πήρε το λόγο και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που τις φέρνει σε γνώση των δημοτών.
Στο άρθρο 1 . Η πρόταση της ΛΣ ήταν να ενσωματωθεί στον κανονισμό η γενική αρχή , ότι… Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης που δεν μετατρέπεται σε εμπόρευμα δεν υπάγεται στους νόμους του κέρδους και αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας στην διαδικασία .
Στο άρθρο 6 που αναφέρεται ο κανονισμός στα διαφορετικά τιμολόγια κατανάλωσης.
Η ΛΣ πρότεινε να απαλλαγούν πλήρως από τα τέλη, τιμολόγια, (άνεργοι , φτωχοί κλπ πλήρη απαλλαγή) οι κοινωνικά αδύνατες ομάδες . Τα κριτήρια (ποσότητα , προϋποθέσεις) θα καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο
Στο ίδιο άρθρο η ΛΣ πρότεινε. Να διαγραφεί από τον κανονισμό ο όρος ότι το νερό είναι ανταποδοτική υπηρεσία. Το νερό είναι είδος πρώτης ανάγκης και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση, σε φθηνό ποιοτικό νερό. Με αυτήν την αρχή δεν μπορεί η λειτουργία του συστήματος να μπαίνει στην λογική της ανταπόδοσης. Το νερό και η υπηρεσία ύδρευσης υπακούει και διέπεται από την λογική της χρηστής χρήσης.
Στα άρθρα 19 και 25 που περιγράφεται η υποχρέωση του Δήμου να πραγματοποιεί ελέγχους καταλληλότητας του νερού, των δεξαμενών . των δικτύων . Η ΛΣ πρότεινε να συμπεριληφθεί η υποχρέωση του Δήμου να δημοσιοποιεί τους ελέγχους . . Δηλαδή τα εργαστηριακά αποτελέσματα των ελέγχων να γίνονται γνωστά στους κατοίκους
Στο άρθρο 26 όπου προβλέπεται ότι όσοι ρυπαίνουν με λήμματα το περιβάλλον .. και αναφέρονται τα σπίτια , οι στάβλοι , τα ελαιοτριβεία.. Αυτοί ,τιμωρούνται με πρόστιμα που ξεκινούν από 300 Ευρώ …
Στο παραπάνω άρθρο η ΛΣ πρότεινε να ενταχθούν και να μην εξαιρεθούν από τον έλεγχο οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής . Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν καταγγελίες ρύπανσης ποταμών.
Οι παραπάνω προτάσεις μπήκαν από την ΛΣ για συζήτηση και ψηφοφορία.
Όμως κατά πρωτοφανή τρόπο για διαδικασία δημοτικού συμβουλίου δεν ετέθησαν καν στην διαδικασία κρίσης και ψήφισης του σώματος όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.
Μετά την παραπάνω εξέλιξη που συνιστά νέο αυταρχισμό, η ΛΣ δήλωσε δήλωσε ότι ψηφίζει την προτασή της και όχι τον κανονισμό στο σύνολο του όπως τον ψήφισαν οι παρατάξεις Μπαρή Κανελλόπουλου.
Ενημερωτικά τέλος επισημαίνουμε στους δημότες ότι ο νέος κανονισμός προβλέπει σωρεία μεγάλων προστίμων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Η παραβατικότητα αντιμετωπίζεται με πρόστιμα και περικοπές από 200 έως 800 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις με ποινική δίωξη των παραβατών.
Τέλος να ενημερώσουμε ότι στην προ ημερησίας συζήτηση . Υπήρξε ενημέρωση για την κατάσταση των κέντρων υγείας από τους Διευθυντές των κέντρων στα πλαίσια της δέσμευσης που ανέλαβε ο Δήμαρχος μετά την κινητοποίηση που οργάνωσε ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Ερυμάνθου. Στην ενημέρωση επισημάνθηκαν στους δημοτικούς συμβούλους οι μεγάλες ελλείψεις των Κ.Υ. σε προσωπικό , μέσα , υλικά που χτυπούν καμπανάκι κινδύνου να υποβαθμιστούν και να μετατραπούν σε επαρχιακά ιατρεία.
Η Λαική Συσπείρωση πρότεινε για το μεγάλο θέμα της υγείας , να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα από τους φορείς της περιοχής με επικεφαλής τον δήμαρχο για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί από το κράτος την ενίσχυση των ΚΥ με στόχο να αναβαθμιστούν σε πραγματικές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.
Και αυτήν την πρόταση την απέρριψε η Δημοτική Αρχή θεωρώντας ότι δεν χρειάζεται .
Μετά τα παραπάνω ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Σκιαδάς Παναγιώτης