(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ο Δ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ στο δημαρχείο με Πελετίδη – Ομιλία χθες στο στάδιο: «Μένουμε δυνατοί, οργανώνουμε την πάλη μας»

Τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησή τους όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση “ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Γ.Γ. για τους αγώνες, τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής, για όλα τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Τους αγώνες ενάντια στην ανεργία, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα και την προστασία των ανέργων, τις πρωτοβουλίες για την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων που βάζουν καθημερινά λουκέτο εξαιτίας του αδυσώπητου ανταγωνισμού με τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις της Δημοτικής Αρχής και του Πατραϊκού λαού, για την υπογειοποίηση του τρένου και την κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου χωρίς διόδια που θα επιβαρύνουν τον λαό, τις διεκδικήσεις για την έλευση του φυσικού αερίου με αγωγό, στην πόλη και την περιοχή, την παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο για την δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου, αλλά και για τις υπόλοιπες δράσεις του Δήμου, για να πάρουν ανάσα οι λαϊκές οικογένειες, που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις”

 

Μετά το τέλος της συνάντησης, προχώρησαν σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, αφού εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Πάτρα, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που γίνεται στον Δήμο, με τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία, δίνει στην Τοπική Διοίκηση αρμοδιότητες, χωρίς πόρους και τόνισε: «Ο Δήμος της Πάτρας, αποτελεί φάρο για πολλούς Δήμους της χώρας μας. Τον έχουν πρότυπο και πολλοί είναι εκείνοι που μας έχουν πει, ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης γι’ αυτούς».

Ο Δήμαρχος Πατρέων από την πλευρά του, εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του κ. Κουτσούμπα, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι σημαντικό για τον λαό, να έχει ένα κόμμα, ένα αποκούμπι που ξέρει ότι τον στηρίζει, ότι νιώθει την αγωνία του για το μέλλον του». Αναφέρθηκε στην στήριξη που παρείχε μέσα κι έξω από την Βουλή το ΚΚΕ, στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του Δήμου και του Πατραϊκού λαού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην εφαρμοστεί το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης χρεών άνω των 500 ευρώ από τους Δήμους και να δοθεί η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια, να αποφασίζουν την απαλλαγή από το μέτρο, όσων αδυνατούν να πληρώσουν.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος πρόσφερε στον Γ.Γ. του ΚΚΕ, δύο αντίγραφα πινάκων του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, το λεύκωμα του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή για την Πάτρα, αλλά κι ένα έντυπο που δημιουργήθηκε από παιδιά με ειδικές ανάγκες, που φιλοξενούνται στις κοινωνικές δομές του Δήμου.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες της Αχαΐας πλήρωσαν πολλά. Μένουμε δυνατοί, οργανώνουμε την πάλη μας για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους». Μετά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα (διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του, ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων.

“Είμαστε ήδη μέσα σε μία νέα καπιταλιστική κρίση η οποία επιταχύνθηκε από την πανδημία αλλά δεν προκλήθηκε από την πανδημία. Είμαστε επίσης μέσα στην πανδημία και δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ούτε όσον αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας ούτε όσον αφορά την απαίτηση, τη διεκδίκηση για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας”, ανέφερε και πρόσθεσε:

“Παράλληλα οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στέλνουν μηνύματα που δείχνουν μόνο νέους κινδύνους για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς, καθώς πυκνώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι σπίθες δηλαδή που μπορεί να γίνουν φωτιά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε και την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας, όπως αυτή αποτυπώνεται γραμμή προς γραμμή στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.”

O χαιρετισμός του Δημάρχου

Στη σύσκεψη χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Θέλουμε με την ευκαιρία που μας δίνεται, να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη και τη συμπαράστασή σας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής και του λαού της Πάτρας. Στις διεκδικήσεις μας για να πάρουν ανάσα τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Στην πόλη μας καταγράφονται 36.251 άνεργοι, χιλιάδες επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι κατεστραμμένοι. Η φτώχεια απλώνεται παντού, ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Εμείς εν έτη 2020 μοιράζουμε τρόφιμα και συσσίτια. 15.000 ζουν με το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο πατραϊκός λαός, δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις βουβός, διεκδικεί το δίκιο του, για να έχει δουλειά, να λειτουργεί η πόλη μας, μάχη για ζωή ανθρώπινη. Αγανακτεί που δεν υπάρχουν δομές υγείας, νοσοκομεία στελεχωμένα με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, να τον υποστηρίζουν όταν έχει ανάγκη όπως τώρα με την πανδημία.Συμφωνούμε μαζί σας και χαιρόμαστε που φωτίζεται τη ζωή του τόπου με τις πρωτοβουλίες σας, για να βγει ο λαός δυνατός από την πανδημία και να μην πληρώσει ξανά την κρίση που έχει ξεκινήσει».

Οι παρεμβάσεις των φορέων

Ο οικοδόμος Νίκος Σαράντης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Όπως είπε, τη στιγμή που τα άλλα κόμματα συμμετέχουν σε φιέστες και κάθονται στο ίδιο τραπέζι κεκλεισμένων των θυρών με εργοδότες μοιράζοντας την πίτα των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, το ΚΚΕ καλεί τους φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος για να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους. Αναφέρθηκε διεξοδικά στη δράση του συνδικάτου οικοδόμων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών του κλάδου, κόντρα στην τρομοκρατία εργολάβων και στην αυθαιρεσία τους. «Σ’ αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε, δεν πρόκειται να αφήσουμε εργοδοσία και κυβέρνηση να δημιουργούν γκέτο στους χώρους δουλειάς» τόνισε, προσθέτοντας: «Δηλώνουμε κι απ’ αυτό το βήμα ότι είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε πιο δυναμικά … μόνο έτσι θα μπει φρένο στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, σε αυτό τον αγώνα θέλουμε το ΚΚΕ και είμαστε σίγουροι ότι θα σταθεί στο πλευρό μας όπως έκανε μέχρι τώρα. Το δηλώνουμε καθαρά, δεν πρόκειται να πληρώσουμε πάλι την κρίση τους… Σε αυτό τον αγώνα έχουμε συμπαραστάτη το ΕΚ Πάτρας … ειδικά αυτές τις μέρες που νομίζουν ότι με νόμους και διατάγματα θα μας απαγορεύσουν να διαδηλώνουμε. Θα πάρουν απάντηση».

Η Γωγώ Γαλυφοπούλου απ’ το Λαϊκό Φροντιστήριο που στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει στηρίξει πάνω από 3.000 μαθητές, σημείωσε ότι αποτελεί αποκούμπι για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για την στήριξη των παιδιών τους ενώ εκατοντάδες εκπαιδευτικοί προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους. Υπογράμμισε πως μέσω των μαθημάτων προωθείται η κριτική σκέψη και η αφομοίωση της γνώσης για να μπορούν οι μαθητές να τα αξιοποιήσουν στην ζωή ενώ το Λαϊκό Φροντιστήριο προσπάθει να στηρίξει τις οικογένειές τους και να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά με τις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της αγωνιστικής διεκδίκησης, της υπερηφάνειας. Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι απ’ τους μισούς μαθητές δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ μόνο τρεις από τους 67 μαθητές της Γ΄ Λυκείου είχαν laptop ή tablet με την πλειοψηφία να μην έχει καμιά πρόσβαση, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους. Υπογράμμισε ότι διεκδικήθηκε μέσω του Δήμου να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους μαθητές, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το λαϊκό φροντιστήριο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολυεπίπεδο ρόλο του.

Ο αυτοαπασχολούμενος Κώστας Τηλιγάδης μίλησε για τον καθημερινό αγώνα των αυτοαπασχολούμενων ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν. «Η αδιέξοδη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και η πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται το σύστημα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα χιλιάδες λουκέτα που έχουν στείλει αμέτρητους αυτοαπασχολούμενους στο στρατόπεδο της ανεργίας» τόνισε, καταγγέλλοντας πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ενίσχυσης και χρηματοδότησης μόνο ελάχιστους μπορούν να αγγίξουν, και όσοι πήραν κάποια ψίχουλα αυτά εξατμίστηκαν μπροστά στις πόρτες της εφορίας και των άλλων ταμείων. Ειδική αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπλοκαριστεί. «Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό, οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο» επεσήμανε.

Ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος ε.α. σημείωσε πως έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους ένστολους, ότι σε μια συνάντηση φορέων του εργατικού – λαϊκού κινήματος που διοργανώνει το ΚΚΕ με θέμα «την οργάνωση της πάλης για να μην πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση του συστήματος», δίνεται αυτό το βήμα για να εκφραστούν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τα στρατευμένα παιδιά του λαού. «Οι ένστολοι έχουν τις ίδιες ανάγκες, ανησυχίες, προβλήματα και προβληματισμούς, με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό και τη νεολαία. Υφίστανται αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Γι αυτό και δεν πρέπει τίποτα να τους ξεχωρίζει, να τους εξαιρεί από τα συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού», υπογράμμισε. Αφού αναφέρθηκε στο πλήγμα που δέχτηκαν τα δικαιώματα των ενστόλων τα προηγούμενα χρόνια, επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τα προβλήματα τους έχει αποδειχθεί εμπράκτως με τις πάνω από 100 ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στη Βουλή, μέσα στο 2019 και τις πάνω από 50 το 2020.

Ο Γιώργος Μαγιάκης δάσκαλος του Χορευτικού Τμήματος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Εσω – Εξω Αγυιάς και Τερψιθέας αναφέρθηκε στο τελειωτικό πλήγμα «που δέχτηκε την περίοδο αυτή το μαζικό πολιτιστικό κίνημα». Οπως σημείωσε, «με τον όρο μαζικό πολιτιστικό κίνημα αναφέρομαι στους πολιτιστικούς συλλόγους που κατά βάση εκφράζουν συνοικίες και συσπειρώνουν τις πλατείες μάζες. Εν μέσω της υπάρχουσας κατάστασης, κλείσαμε τους χώρους δράσης μας, βγήκαμε εκτός προϋπολογισμού, σταθήκαμε αδύναμοι να στηρίξουμε τα μέλη μας που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό (…). Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις λειτουργίας δεν μας δίνουν κάποια ελπίδα ότι θα επανέλθουμε σε κανονικό πρόγραμμα». Οπως σημείωσε βέβαια, τα παραπάνω δεν πραγματοποιήθηκαν μέσα σε δύο μήνες. Η πανδημία επιστέγασε μια αντιμετώπιση χρόνων απ’ τις κυβερνήσεις.

Ο χειρούργος Κώστας Δραγώτσης, διευθυντής ΕΣΥ επισήμανε ότι «το τελευταίο εξάμηνο τα υγειονομικά συστήματα των μητροπόλεων του καπιταλισμού δοκιμάστηκαν αποδεικνύοντας τα σαθρά θεμέλια, το στρεβλό προσανατολισμό και την ανεπάρκειά τους». Το ΕΣΥ παρ’ όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και σχεδιασμό ανταποκρίθηκε χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των εργαζομένων, «αποδεικνύοντας τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα, όταν οι μεγάλοι επιχειρησιακοί όμιλοι του χώρου κέρδιζαν μόνο αυξήσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ομως, παρά τα ανέξοδαχειροκροτήματα των κυβερνώντων οι υγειονομικοί συνεχίζουν να εργάζονται με πολλές ελλείψεις. «Ξέχασαν τις υποσχέσεις όταν η κρίση χτυπούσε κόκκινο. Ξέχασαν την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τους διέφυγαν οι προσλήψεις, οι μονιμοποιήσεις και η μετανάστευση γιατρών και άλλων επιστημόνων στο εξωτερικό, οι εξαντλητικές εφημερίες. Ξέχασαν την μισθολογική αναβάθμιση. Από την άλλη βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος της κρατικής ευθύνης να παραχωρείται σε ιδιώτες, τράπεζες, επιχειρηματίες μέσω φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που εκτός των άλλων μοιράζουν και μπαξίσια επιλεκτικά» τόνισε ο Κ. Δραγώτσης. Καταλήγοντας ανέφερε πώς οι υγειονομικοί αγωνίζονται για ένα «καθολικά δημόσιο σύστημα υγείας προσβάσιμο σ’ όλους χωρίς διακρίσεις με πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, με φροντίδα στη μητέρα και το παιδί, με δωρεάν εμβολιασμούς, προστασία κάθε ευπαθούς ομάδας, με το μάτι στημένο στην εξέλιξη της ιατρικής, όπως τις μεταμοσχεύσεις, τις εξελιγμένες τεχνικές και θεραπείες, την αγωγή υγείας του λαού».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από δεκάδες σωματεία και φορείς.