Αγία Σοφία: «Ελπίζουμε να ανοίξει για προσευχή πριν τις 15 Ιουλίου» λέει ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ

Ανυπόμονος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Νουμάν Κουτρουμούς, που ελπίζει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και πριν τις 15 Ιουλίου.

«Αν με ρωτούσατε θα την άνοιγα σήμερα. Ελπίζουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει νωρίτερα και πριν τις 15/7. Περιμένουμε να ανοίξει για προσευχή. Ελπίζουμε σε θετική απόφαση του ΣτΕ», απάντησε ο Κουτρουμούς ερωτηθείς σχετικά, σύμφωνα με τη milliyet.

Η απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο

Για το ζήτημα είχε συνεδριάσει το Ανώτατο τουρκικό δικαστήριο στις 2 Ιουλίου, με την απόφαση να αναμένεται να βγει εντός των ημερών. Το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι το διάταγμα του 1934, βάσει του οποίου η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο ήταν σύννομο, ενώ πέταξε το μπαλάκι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν καθημερινά οι αντιδράσεις από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό της χώρας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τέμενος, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες να ζητούν τη διατήρηση του σημερινού status quo.