Πιέσεις στον Τσίπρα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση Καλογρίτσα – Παππά

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ομοβροντία δηλώσεων εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας, που καλούν ανοιχτά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για τα όσα αποκαλύπτονται αναφορικά με τη δραστηριότητα του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκο Παππά, με το αίτημα να διαπερνά οριζόντια όλες τις πτέρυγες της Βουλής, μπροστά στις δυσώδεις καταστάσεις που αναδύονται με φόντο τα δικόγραφα του επιχειρηματία,Χρήστου Καλογρίτσα.

Με τη «White Porscha» να στοιχειώνει την αξιωματική αντιπολίτευση, συνεδριάζει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα τουΣΥΡΙΖΑ, για να αποτιμήσει την υπόθεση και μαζί και τις δυνητικές πολιτικές προεκτάσεις της, ενώ οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Μπροστά στο σάλο των αποκαλύψεων, για τα πεπραγμένα Παππά ρωτήθηκε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη και τις αρχές οι ύποπτες συναλλαγές σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, που αποκαλύπτονται από την αγωγή και την μήνυση Καλογρίτσα.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «το 2016 επιχειρήθηκε μια προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν αποκαλύψεις πρωτοφανείς που πρέπει να απαντηθούν».

Μητσοτάκης για αποκαλύψεις Καλογρίτσα

Καραμανλής: «Ο ελληνικός λαός περιμένει πολιτικές απαντήσεις»

Με τη σκυτάλη διαλεύκανσης της υπόθεσης να περνά από το ένα στο άλλο σε πολιτικά στελέχη της χώρας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για μία σκοτεινή υπόθεση, επισημαίνοντας ότι ένας κορυφαίος Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης εμφανίζεται να έρχεται σε συναλλαγές με συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Εκτίμησε ότι τα γεγονότα είναι συντριπτικά, αν και ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ευτυχής για τις εξελίξεις, για αυτό και ζητά από τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση, διότι η ύπαρξη εξωθεσμικών κέντρων, παράλληλα με την εκτελεστική εξουσία, είναι επιβλαβής για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι ο κ. Καλογρίτσας ιστορικά είχε σχέσεις με το ευρύτερο χώρο της αριστεράς, επομένως εκτίμησε ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αυτά που λέει και κάλεσε την αντιπολίτευση «κάποτε να πει την αλήθεια καθαρά στον ελληνικό λαό».

Βορίδης: Αν ο Καλογρίτσας λέει αλήθεια έχουν διαπραχθεί απάτες και παράβαση του νόμου για τις επενδύσεις

Για τις δικονομικές παρενέργειες της υπόθεσης μίλησε στο Θέμα 104,6 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας με τη δικηγορική του ιδιότητα πως «αν ο Καλογρίτσας λέει αλήθεια έχουν διαπραχθεί απάτες και παράβαση του νόμου για τις επενδύσεις». Ο κ. Βορίδης δεν έκρυψε πως «Εμένα εκείνο που μου προξενεί τεράστια εντύπωση είναι ότι ο κ. Παππάς δεν αντιδρά σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Δεν αντιδρά καθόλου» και επισήμανε ότι «εάν προκύψει ότι αυτά τα χρήματα εν συνεχεία, σε κάποια χρονική στιγμή χάνονται, τότε προκύπτει ζήτημα ξεπλύματος».

Παράλληλα, η «εικονικότητα προϋποθέτει και ψευδή δήλωση, δηλαδή απάτη»υπενθύμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εστιάζοντας στο γεγονός ότι«υπάρχουν μερικά κεφάλαια, τα οποία θα έπρεπε να τα εγγράψει κανείς στην προσπάθεια εγκατάστασης καθεστώτος», όπως η δίωξη αντικαθεστωτικών και η δημιουργία επικοινωνιακού μηχανισμού που θα βοηθούσε την εγκαθίδρυση του καθεστώτος. «Δεν είναι ζητήματα διαφθοράς. Εδώ ενδεχομένως να έχουμε και κερδοσκοπικούς στόχους, αλλά παραλλήλως έχουμε την οικοδόμηση μηχανισμού και καθεστώτος με αθέμιτα μέσα προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα είδος πολιτικής ηγεμονίας, αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό. Εδώ υπάρχουν ενδείξεις οικοδόμησης ενός αυταρχικού καθεστώτος» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Γεωργιάδης: Η παραμονή Παππά απόδειξη για το ότι γνώριζε ο κ. Τσίπρας

«Η εικόνα της μπόχας, της δυσωδίας και της μαφίας που αναδύεται βλάπτει την Δημοκρατία και κλονίζει τους θεσμούς» εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης,Άδωνις Γεωργιάδης. Για την υπόθεση Καλογρίτσα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «ο Παππάς θα έπρεπε να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του επιχειρηματία, υπογραμμίζοντας πως «αντιθέτως κρύβεται καθώς δεν έχει εμφανιστεί εδώ και τέσσερις ημέρες». Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε πως «η στάση αυτή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά δείχνει ότι όσα λέει ο Καλογρίτσας είναι αλήθεια» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας για την έκδοση των εικονικών τιμολογίων ώστε να πάρει χρήματα ο Καλογρίτσας».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «ή ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να απομακρύνει τον Παππά ή ο Παππάς να κάνει μήνυση στον Καλογρίτσα» και κατέληξε λέγοντας ότι «η απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας τα γνώριζε όλα είναι ότι δεν έχει διώξει ακόμα τον πρώην υπουργό Επικρατείας».

Ανδρουλάκης: Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε

«Αυτοί που έλεγαν ότι θα φέρουν το νέο, έφεραν το χειρότερο χθες» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ρ/ς Παραπολιτικά. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τα όσα έκανε ο Νίκος Παππάς ενώ επισήμανε ότι «η υπόθεση πρέπει να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης». Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων, δήλωσε πως «η εικόνα της μπόχας, της δυσωδίας και της μαφίας που αναδύεται βλάπτει την Δημοκρατία και κλονίζει τους θεσμούς».

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε έτοιμη να διαπλακεί

Τη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε από πλευράς του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Μετά την υπόθεση Μιωνή είναι η δεύτερη φορά που στοχοποιείται το Μαξίμου παρατήρησε ο ίδιος και επεσήμανε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να θίγονται από τις αποκαλύψεις.

Φαίνεται ότι τελικά υπάρχει κάλυψη του κ. Παππά και διά της καλύψεως αυτής παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες, είπε ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας πως αυτό προκύπτει επειδή επιμένει η άλλη πλευρά στις κατηγορίες της προς τον στενό συνεργάτη του κόμματος και ο ίδιος πέφτει σε αντιφάσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αντίδραση. «Σε όλα τα κόμματα υπάρχει υγιής πυρήνας και οι υγιείς πυρήνες έχουν πάντα μεγάλες ευθύνες. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου βλέπω μια σιωπή» τόνισε. Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε ότι«τώρα φαίνεται ότι είχαν έναν απίστευτο κυνισμό. Ήρθαν έτοιμοι να διαπλακούν από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής τους και να κάνουν χειρότερα από αυτά που κατηγορούσαν τους άλλους.»

Στον αντίποδα, τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, βάζει ευθέως στο στόχαστρο της αντιπαράθεσης για τα 3.000.000 του Καλογρίτσα, που η πλευρά του επιχειρηματία υποστηρίζει ότι κατέληξαν στο Documento, το μέλος της Κ.Ε. και πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ,Πάνος Ρήγας, υποστηρίζοντας ο ότι ο κ. Λοβέρδος ως δικηγόρος του Καλογρίτσα «υπαγόρευσε» στον πελάτη του τους ισχυρισμούς για τη διάθεση των χρημάτων.