ΑΧΑΪΑ: Το χαλάζι «σάρωσε» δρόμους, αμπέλια και ελιές – Σε απόγνωση παραγωγοί του κάμπου – Μέτρα ζητά ο Μυλωνάς

Σοβαρές ζημιές, σε σημείο ακόμα και ολοκληρωτικής καταστροφής, μετρούν οι αμπελοκαλλιεργητές και ελαιοπαραγωγοί της Ωλενίας, μετά τα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν την Δυτική Αχαΐα, για δύο συνεχόμενες ημέρες.
Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, τόνισε ότι, οι ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας εντοπίζονται κυρίως στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς οι χαλαζοπτώσεις που προηγήθηκαν ήταν ιδιαίτερα σφοδρές και έπληξαν σε μεγάλο βαθμό την αγροτική παραγωγή των χωριών.
Πολλά αμπέλια που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε φάση τελικής ανάπτυξης και ωρίμανσης, υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από το χαλάζι, με αποτέλεσμα, ολόκληρα τσαμπιά να έχουν κοπεί από τους βλαστούς τους και να έχουν πέσει στο έδαφος.
Στα ελαιοστάσια, τεράστιες ποσότητες ελαιοκάρπου έχουν επίσης πέσει στο έδαφος, μην αντέχοντας το μαστίγωμα της έντονης χαλαζόπτωσης. Οι ελαιοκαλλιεργητές, υπολόγιζαν φέτος σε μια παραγωγική χρονιά, βλέποντας τα δένδρα τους φορτωμένα με καρπούς, κανείς τους όμως, δεν μπορούσε να υποψιαστεί το μέγεθος της καταστροφής, που θα ερχόταν από αυτό το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κώστα Ταπεινό, η ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή στην Ωλενία είναι τεράστια και η καταγραφή θα ξεκινήσει από σήμερα με δηλώσεις προς τον ΕΛΓΑ.
Από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας δεν γλύτωσαν ούτε οι πεδινές περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, όπου αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή, οπωροκηπευτικών και φρούτων.
Η  σφοδρή καταιγίδα που σημειώθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες, πλημμύρισε μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες καρπουζιών που βρίσκονταν ακόμα στο έδαφος, τα οποία τώρα, θα πληγούν από την ασθένεια «αστεράκι».
«Εμείς κινήσαμε τις απαιτούμενες διαδικασίες, μιλήσαμε με τον ΕΛΓΑ και περιμένουμε τους γεωπόνους να ξεκινήσουν την καταγραφή και επιβεβαίωση των ζημιών στις καλλιέργειες» τόνισε ο κ. Ταπεινός.
Προβλήματα σημειώθηκαν και σε οδικές υποδομές του δήμου. Πρόκειται συγκεκριμένα, για έναν επαρχιακό δρόμο στη θέση “Πέρα Βρύση” στη Μιτόπολη, Δυτικής Αχαΐας. Ο μεγάλος όγκος του νερού που έπεσε την Κυριακή, είχε ως αποτέλεσα να σημειωθεί κατολίσθηση και όγκοι χωμάτων και λάσπης κάλυψαν το δρόμο.
Κάτοικοι της περιοχής, απευθύνουν έκκληση σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να καθαριστεί άμεσα ο δρόμος γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.