ΠΑΤΡΑ: Ο υφυπουργός Κ. Σκρέκας για την περιφερειακή ανάπτυξη στις αγροτικές επενδύσεις – Το 8 Regional Growth Conference

«Η ενίσχυση των αγροτικών επενδύσεων αποτελεί “κλειδί” για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Όπως πρόσθεσε, «ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το ποσοστό του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ είναι υπερδιπλάσιο έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε., δηλαδή περί το 4% έναντι 1.6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μαζί με τη μεταποίηση, ο αγροδιατροφικός τομέας παράγει το 8% του ΑΕΠ, με το ποσοστό των απασχολούμενων υπερβαίνει το 11%».

Αναφερόμενος στην περίοδο έξαρσης της κρίσης του κορονοϊού, ο Κ. Σκρέκας είπε ότι «ο αγροτικός τομέας έδειξε σημάδια ισχυρής αντίστασης» και συμπλήρωσε: «Αν και ορισμένοι κλάδοι, κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες και ανθοπαραγωγή επλήγησαν, πολλά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα ακτινίδια, σημείωσαν ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών».

Επίσης, ανέφερε ότι «η αύξηση των πωλήσεων ξεπέρασε το 40% και τα ελληνικά προϊόντα κατάφεραν να κερδίσουν νέα μερίδια αγοράς έναντι των ανταγωνιστών μας».

«Η κρίση του κορονοϊού», συνέχισε, «αποδεικνύει ότι μία χώρα δεν μπορεί να βασίζει την ανάπτυξή της σε “μονοκαλλιέργειες”, για αυτό και η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα με επίκεντρο τον τουρισμό, αλλά χρειάζεται επίσης ένα ισχυρό αγροτικό τομέα και μια ανταγωνιστική μεταποίηση».

Συνέχεια στα θετικά νέα που κόμισε στην επίσημη ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από την πανδημία έδωσε η Ελένη Μαριάνου, γενική γραμματέας της Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR).

Όπως τόνισε η Ελλάδα προβλέπεται να έχει αύξηση στην επιδότησή της σε ποσοστό 7% για τη νέα προγραμματική περίοδο(περίπου 19 δις ευρώ) ενώ αναμένεται να αυξηθεί η χρηματοδότηση στα επιμέρους προγράμματα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία. Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία όσων είπε η εισηγήτρια αφορούσε στη νέα κατηγοριοποίηση των
περιφερειών στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επισήμανε ότι από τις 59 περιφέρειες της ΕΕ οι 46 «πέφτουν» κατηγορία και μόνο εννέα θα ανέβουν κατηγορία (τέσσερις θα άλλαζαν έτσι και αλλιώς). Μια από αυτές, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα υποβιβαστεί δύο κατηγορίες. Η Ελ. Μαριάνου έκανε τη διαπίστωση ότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, ενώ στις επενδυτικές προσδοκίες που καλλιεργούνται για την Ελλάδα περιλαμβάνονται: η νησιωτικότητα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πρόσβαση στην απασχόληση, η βιώσιμη αστική κινητικότητα και η μακροστρατηγική Αδριατικής – Ιονίου (η οποία έχει άμεση σύνδεση με τη Δυτική Ελλάδα).

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε στο ΑΕΠ της τα προηγούμενα χρόνια. «Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης θα το ανατρέψουμε αυτό και θα καλύψουμε το παραγωγικό κενό. Οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να καλύψουν ένα μικρό μέρος από το κενό των 100 δις ευρώ. Θα πρέπει να λειτουργήσουν οι πηγές χρηματοδότησης είτε το ΕΣΠΑ είτε το Ταμείο Ανάκαμψης
και να τα ενσωματώσουμε σε ένα κοινό σχέδιο».

Σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο Δ. Σκάλκος τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εκλείψει οποιαδήποτε αποσπασματικότητα και να εκπονήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιστοιχίζοντας τις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης. «Να γίνουν ονομαστικά έργα που θα τροφοδοτήσουν όλα τα υπόλοιπα έργα. Θα πρέπει να δούμε και το πλαίσιο λειτουργίας του
προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και να μας ενδιαφέρει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η χρησιμότητα έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι συζητήσιμη. Εμείς θέλουμε το σχέδιο μας να παρουσιάζει και να εκτελεί αδιαμφισβήτητα χρήσιμα έργα. Προσπαθούμε από 1/1/21 να έχουμε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα σε λειτουργία και να πέσουν τα χρήματα στην αγορά»…

Ο Δ. Σκάλκος ανέφερε ότι στη Δυτική Ελλάδα είναι ενταγμένα 318 έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκ των οποίων τα 39 χωρίς πληρωμή επί 4 χρόνια και άλλα 42 ενταγμένα πριν το 2016. Παίρνοντας αφορμή από αυτά τα στοιχεία ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επιβεβαίωσε πλήρως τα στοιχεία και αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό που έγινε από τη σημερινή περιφερειακή αρχή, από την οποία εξοικονομήθηκαν ήδη 96 εκ. ευρώ, αλλά και
ιεραρχήθηκαν τα έργα και οι προτεραιότητες, ώστε να μην υπάρχουν έργα που «λιμνάζουν» επί χρόνια. «Οι πολίτες απαιτούν αποτέλεσμα. Και αυτή είναι μια βαθιά πολιτική αλλαγή που από την πρώτη μέρα έχουμε υιοθετήσει ως νέα Περιφερειακή Διοίκηση» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Ο Ν. Φαρμάκης έκανε και μια προσωπική διαβεβαίωση: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Μπορεί η κρίση της
πανδημίας να αναπροσαρμόζει σχέδια και προτεραιότητες, μπορεί να θέτει εμπόδια, αλλά ο τελικός μας στόχος για τη Δυτική Ελλάδα, δεν αλλάζει. Το όραμά μας για μία Περιφέρεια που θα ξαναβρεί την αίγλη της και θα μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια της πιο σύγχρονης ανάπτυξης, παραμένει ισχυρό και ατόφιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεργαστούμε με όλους. Και θα κάνουμε τα πάντα. Γιατί η Δυτική Ελλάδα είμαστε εμείς…».