Ζαν Καστέξ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ένας «Σαρκοζι-στής» διαδέχεται έναν ένθερμο υποστηρικτή του Αλέν Ζιπέ στο Ματινιόν.

Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ επιστρέφει στα παλιά του λημέρια, το Ελιζέ. Προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα της γαλλικής Δεξιάς.

Είχε οριστεί υπεύθυνος για τη διαχείριση της εξόδου από την κρίση της νέας πανδημίας ολοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή του. Τώρα θα διαβεί και πάλι το Μέγαρο των Ηλυσίων, αυτή τη φορά στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν.

000_1RI5O7

Ο Καστέξ, πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, διαδέχτηκε σήμερα τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Αν και απερχόμενος πρωθυπουργός του Μακρόν εξελέγη στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών με καλό ποσοστό κοντά στο 60%, όμως δεν κατάφερε να διασφαλίσει το αξίωμά του.

Με τον Μακρόν να θέλει να δώσει νέα πνοή στην κυβέρνησή του, τον εξανάγκασε σε παραίτηση επιλέγοντας ένα άτομο με μεγάλη εμπειρία στο Ελιζέ, στο χώρο της Υγείας και πάνω απ΄όλα, κολλητό του Σαρκοζί.

000_1QW4VK

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», Μακρόν και Καστέξ συναντήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στο Μέγαρο του Ελιζέ δίνοντας τα χέρια.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο Καστέξ ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Ωστόσο, το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι συνδυάζει το προφίλ του τεχνοκράτη με αυτό του πολιτικού.

Διετέλεσε δήμαρχος στην πόλη Πραντ στα Ανατολικά Πυρηναία κι έχει το μικρόβιο της πολιτικής από τον παππού του.

Είναι ο εγγονός του Μαρκ Καστέξ που διετέλεσε δήμαρχος του Vic-Fezensac, μια κοινότητα στο Γκερ από το 1971 έως το 1989.

Ο Ζαν Καστέξ αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιούτο 1986 και εν συνεχεία την ENA (Εθνική Σχολή Διοίκησης) το 1991.

Από το 2008 εκλέγεται δήμαρχος στην Πραντ, μια μικρή πόλη με περισσότερους από 6 χιλιάδες κατοίκους. Εξελέγη από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στις 15 Μαρτίου με ποσοστό πάνω από 75%.

Η πορεία αυτή του θυμίζει την καριέρα του παππού του. Όπως τόνισε στην καθημερινή εφημερίδα «Sud-Ouest»:

«Συχνά τον σκέφτομαι. Το μαντήλι που φοράω συνήθως όταν είμαι στο δημαρχείο, είναι του παππού μου…Έτσι είναι στο πλευρό μου», όπως λέει.
Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διευθυντής του υπουργικού συμβουλίου του Ξαβιέ Μπερτράν στο Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εργασίας από το 2007 έως το 2008. Διετέλεσε σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί για κοινωνικά θέματα, ως Γενικός Γραμματέας επί προεδρίας του έως το 2012.

000_1QW4WJ

Ο Καστέξ θα έχει κεντρικό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 καθώς έχει χριστεί υπεύθυνος για το συντονισμό των δράσεων των διαφόρων υπουργείων που εμπλέκονται στους Αγώνες.

Παθιάζεται όταν διαβάζει Ιστορία και λατρεύει το ράγκμπι.

Πρόκειται για ανώτατο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα αναλάβει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Νωρίτερα, την παραίτησή του και μαζί αυτή της κυβέρνησής του υπέβαλε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ενόψει ανασχηματισμού.