ΠΑΤΡΑ: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο – Το 8th Regional Grotwh Conference

Η έναρξη του 8th Regional Grotwh Conference πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο οινόκαστρο της Achaia Clauss στην Πάτρα. Η εναρκτήρια συνεδρία είχε θέμα: «Γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο» και συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες του πανεπιστημιακού κόσμου της χώρας.
Ευστάθιος Φακιολάς, Αντώνης Κλάψης, Σωτήρης Ρούσσος, Μαρίκα Καραγιάννη, Αναστάσιος Βάλβης, Σωτήρης Πετρόπουλος ανέλυσαν τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες στη γειτονιά της Ελλάδας, μέσα στο περιβάλλον γενικευμένης διεθνούς αστάθειας και ρευστότητας.
Στη συνεδρία παρενέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Φωκίων Ζαΐμης, ενώ τον συντονισμό είχε αναλάβει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Τζιφάκης.
Η συζήτηση γύρω από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες: Τις επιπτώσεις λόγω κορονοϊού, την πετρελαϊκή κρίση, το μεταναστευτικό και τις ηγεμονικές τάσεις κρατών όπως η Τουρκία.
Το διαδικτυακό πάνελ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην περιοχή, η οποία ανέδειξε τάσεις σύγκρουσης στις χώρες της Μεσογείου. Τονίστηκε ο ρόλος της δημογραφίας της περιοχής που αλλάζει και λόγω του μεταναστευτικού, ενώ οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη γεωγραφική ανισότητα που φέρνει η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας, που οδηγούν τα κράτη της περιοχής να επιζητούν ρόλο διαμετακομιστικού κόμβου. Αυτό καθιστά πεδίο σύγκρουσης τη διεθνή συνεργασία των κρατών με αποτέλεσμα να επαναπροσδιορίζονται οι συμμαχίες λόγω της ασυμμετρίας ισχύος και να μην είναι προβλέψιμο ποιος θα ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού στο άμεσο μέλλον.

Ιδιαίτερο ρόλο στο άμεσο μέλλον θα έχει και ο αγωγός East Med. Με τα σημερινά δεδομένα, οι υποθαλάσσιες εξορύξεις θα αναβληθούν για την άνοιξη του 2021. Αυτό θα συμβεί λόγω της τιμής του πετρελαίου. Το σημαντικό όμως είναι πως δεν θα ακυρωθούν οι εξορύξεις και η δημιουργία του αγωγού θα είναι ένα έργο πνοής για το μέλλον λόγω της συνεργασίας των κρατών. Ενδεχομένως ο κορονοϊός να καθυστερεί το έργο, αλλά όταν γίνει θα αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη.
Τέλος, εκτεταμένη αναφορά έγινε και στον ρόλο της Τουρκίας, της οποίας ο εκνευρισμός οφείλεται στο ότι δεν έχει δικά της κοιτάσματα ορυκτών, άρα είναι εξαρτημένη γι’ αυτό και ψάχνει ρόλο στην εξόρυξη των άλλων χωρών. Το επόμενο διάστημα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο αφού η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει τι θα κάνει με τη χάραξη ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες ανεξάρτητα από τη δεδομένη απότομη αντίδραση της Τουρκίας.