ΠΑΤΡΑ: Ο Ν.Φαρμάκης στο 8ο Regional Growth Conference – «Η Δυτική Ελλάδα βρίσκει τον δρόμο της προς μία νέα εποχή ανάπτυξης»

Στο νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στη φιλοσοφία «Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει», αλλά και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ισχυροποίηση των Περιφερειών εστίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το 8ο REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2020, που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα.

«Στο νέο παραγωγικό μοντέλο των επόμενων δεκαετιών αποφασιστική συμμετοχή θα έχουν οι Περιφέρειες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, κατά τον χαιρετισμό του στην επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, σήμερα Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, καλωσορίζοντας τους κυβερνητικούς φορείς και τους εκπροσώπους της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και της αυτοδιοίκησης, στο Συνέδριο, αναφέρθηκε στα ισχυρά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδα, τονίζοντας ότι με βάση αυτά, η περιοχή μπορεί να πετύχει ένα ισχυρό άλμα και να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια της νέας εποχής.

Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είμαστε η γη του Ολυμπισμού, αλλά και η γη της εθνικής παλιγγενεσίας. Πάντοτε ήμασταν – και παραμένουμε – ένα από τα πιο ευρωπαϊκά τμήματα της χώρας, αλλά και η σπονδυλική στήλη του δυτικού άξονα της Ελλάδας, που συνδέει την Ήπειρο με την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου. Διαθέτουμε μία γη πολλών εξαιρετικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Αλλά και έναν ισχυρό μεταφορικό και εμπορικό τομέα ως πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση. Επίσης, διαθέτουμε μεγάλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα με δεκάδες χιλιάδες νιάτα. Και βέβαια, είμαστε κληρονόμοι ενός μεγάλου φυσικού πλούτου που οφείλουμε να προστατεύσουμε αλλά και να αξιοποιήσουμε».

Και καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, συνόψισε: «Αυτή είναι Δυτική Ελλάδα. Μια περιοχή που πλέον επιταχύνει, ανοίγεται στον κόσμο και με αυτοπεποίθηση θα βρει τον δρόμο της προς μία νέα εποχή ανάπτυξης και ελπίδας για όλους».

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Αργότερα, μιλώντας για την περιφερειακή ανάπτυξη και τον ρόλο της Ευρώπης, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα της πανδημίας που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο τριών αξόνων, που είναι το εξής:

* Πρώτον, στήριξη και Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 56.800.000 ευρώ

* Δεύτερον, εξ αποστάσεως υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.000.000 ευρώ

* Τρίτον, δράσεις ένταξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.000.000 ευρώ.

«Όπως γίνεται αντιληπτό, η οικονομική βοήθεια των επιχειρήσεων στον σχεδιασμό μας είναι αρκετά υψηλή. Και σχεδιάζουμε να δοθεί γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αλλά και να καταμεριστεί σε επιμέρους μέτρα και δράσεις που έχουν καθοριστεί ως bottom-up, δηλαδή από τις ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε υποβοηθούμενου κλάδου» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και επιπλέον δράσεις με αποδέκτη τις επιχειρήσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε σε απαραίτητες διαρθρωτικές και τεχνολογικές αλλαγές που θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις εξωστρεφείς, καινοτόμες και ανταγωνιστικές στην μετά-κορωνοϊό εποχή. «Θα ακούσετε πολύ άμεσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δράσεις όπως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων» που αποσκοπούν σε ακριβώς αυτή την λογική της ανταγωνιστικότητας στη νέα εποχής» ανέφερε.

Επίσης, αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Σκάλκος, σύμφωνα με τα οποία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ενταγμένα 318 έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκ των οποίων τα 39 χωρίς πληρωμή επί 4 χρόνια και άλλα 42 ενταγμένα πριν το 2016, ο κ. Φαρμάκης επιβεβαίωσε πλήρως τα στοιχεία και αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό που έγινε από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, από την οποία εξοικονομήθηκαν ήδη 96 εκ. ευρώ, αλλά και ιεραρχήθηκαν τα έργα και οι προτεραιότητες, ώστε να μην υπάρχουν έργα που «λιμνάζουν» επί χρόνια. «Οι πολίτες απαιτούν αποτέλεσμα. Και αυτή είναι μια βαθιά πολιτική αλλαγή που από την πρώτη μέρα έχουμε υιοθετήσει ως νέα Περιφερειακή Διοίκηση» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης παρέθεσε και μια προσωπική διαβεβαίωση: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Μπορεί η κρίση της πανδημίας να αναπροσαρμόζει σχέδια και προτεραιότητες, μπορεί να θέτει εμπόδια, αλλά ο τελικός μας στόχος για τη Δυτική Ελλάδα, δεν αλλάζει. Το όραμά μας για μία Περιφέρεια που θα ξαναβρεί την αίγλη της και θα μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια της πιο σύγχρονης ανάπτυξης, παραμένει ισχυρό και ατόφιο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεργαστούμε με όλους. Και θα κάνουμε τα πάντα. Γιατί η Δυτική Ελλάδα είμαστε εμείς…»