ΑΧΑΪΑ: Κόντρα Οικολόγων – Αυτοδιοίκησης για τα «θολά νερά» σε παραλίες – Πίνακας καταλληλότητας υδάτων στη δημοσιότητα

DCIM100MEDIADJI_0048.JPG

Κόντρα μεταξύ δημοτικής αρχής Αιγιαλείας και Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, με αφορμή τις μετρήσεις του κέντρου (μέσω του πίνακα καταλληλότητας υδάτων, που έδωσε στη δημοσιότητα) για την ποιότητα του νερού σε παραλίες της Αιγιάλειας.
Η εντεταλμένη σύμβουλος του δημάρχου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά με τοποθέτησή της  αμφισβητεί ευθέως τα «θολά» για λιγοστές παραλίες αποτελέσματα που έβγαλε το ΠΑΚΟΕ και αφήνει να πλανάται και η υπόνοια πως ίσως υπάρχει και μια σκοπιμότητα, άγνωστο όμως από ποιον κατευθυνόμενη, στην υπόθεση.
«Είναι πραγματικά παράξενο και ανεξήγητο. Η Αιγιάλεια έχει πολλές και μεγάλες παραλίες, αλλά οι υπεύθυνοι του κέντρου δεν επισκέφτηκαν καμία απ’ αυτές για να κάνουν μέτρηση. Αντίθετα, έκαναν μετρήσεις σε πολύ λίγα σημεία και στοχευμένα… Σε κάθε περίπτωση, ούτε ο τρόπος μέτρησης που χρησιμοποιεί το κέντρο είναι ο ενδεδειγμένος, ούτε το ίδιο το κέντρο είναι ο ενδεδειγμένος φορέας. Ο πιστοποιημένος φορέας για τέτοια θέματα είναι μόνο η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας. Τα δικά της αποτελέσματα είναι αποδεκτά και τα οποία δεν έχουν σχέση με αυτά του συγκεκριμένου κέντρου. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχει σκοπιμότητα στα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ, αλλά φοβάμαι πως σε μεγάλη μερίδα του κόσμου μένει μια παράξενη αίσθηση για το πώς επιλέγονται τα σημεία ελέγχου…».
Η κυρία Γιδά τόνισε, επίσης, ότι για τη δημοτική αρχή, αλλά και για το σύνολο των δημοτών της Αιγιαλείας, ισχύουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που ανακοινώθηκαν πριν λίγο καιρό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (ΔΕΠΙΝ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για τις μετρήσεις ποιότητας υδάτων σε όλες τις παραλίες, και τα οποία αποτελέσματα έδειξαν πως τα νερά στην Αιγιάλεια είναι πολύ καλής ποιότητας για μπάνιο.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην έκθεσή της τον Μάιο, είχε εξετάσει τα νερά από τις εξής παραλίες: Αλυκή, Ακράτα, Λαμπίρι, Νικολέικα, Διγελιώτικα, Ελαιώνας, Λόγγος, Σελιανίτικα, Εγκάλη, Τράπεζα, Βαλιμίτικα, Ροδοδάφνη, Πλάτανος.

Από την πλευρά του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών έγινε γνωστός ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες. Σύμφωνα με το κέντρο, γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σ’ αυτήν, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30cm. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.