(ΒΙΝΤΕΟ)-ΠΑΤΡΑ: Το 8th Regional Growth Conference – Γεωπολιτικές ανακατατάξεις λόγω κορονοϊού, πετρελαίου και Τουρκίας

Η έναρξη του 8th Regional Grotwh Conference πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο οινόκαστρο της Achaia Clauss στην Πάτρα. Η εναρκτήρια συνεδρία είχε θέμα: «Γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο» και συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες του πανεπιστημιακού κόσμου της χώρας. Ευστάθιος Φακιολάς, Αντώνης Κλάψης, Σωτήρης Ρούσσος, Μαρίκα Καραγιάννη, Αναστάσιος Βάλβης, Σωτήρης Πετρόπουλος ανέλυσαν τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες στη γειτονιά της Ελλάδας, μέσα στο περιβάλλον γενικευμένης διεθνούς αστάθειας και ρευστότητας. Στη συνεδρία παρενέβη και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Φωκίων Ζαΐμης, ενώ τον συντονισμό είχε αναλάβει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Τζιφάκης.
Η συζήτηση γύρω από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες: Τις επιπτώσεις λόγω κορονοϊού, την πετρελαϊκή κρίση, το μεταναστευτικό και τις ηγεμονικές τάσεις κρατών όπως η Τουρκία.
https://www.youtube.com/watch?v=04i9LYELE8Q&feature=emb_err_woyt
Τα κράτη παραμένουν κεντρικοί πρωταγωνιστές για τη λήψη των αποφάσεων αλλά οι διεθνείς οργανισμοί, η εκάστοτε κοινωνία, οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ έχουν εξέχοντα ρόλο στη διαμόρφωση των αλλαγών στην περιοχή. Πάντως, τονίστηκε πως όσο οι μεγάλες δυνάμεις έχουν στη φαρέτρα τους πυρηνικά όπλα, θεωρείται απίθανο να εισέλθουν σε πολεμική σύρραξη, άρα οι διαφορές θα λυθούν από τα κράτη της περιοχής.