Τουρισμός: Αγωνία για τα εισαγόμενα κρούσματα – 4.000 τεστ σε ταξιδιώτες την πρώτη μέρα

Τα αεροδρόμια της χώρας άνοιξαν τις πύλες τους σε χιλιάδες τουρίστες που έφτασαν χθες. Την πρώτη μέρα εκκίνησης του τουρισμού τα 27 αεροδρόμια της χώρας υποδέχθηκαν 235 διεθνείς πτήσεις, ενώ έγιναν πάνω 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στους ειδικούς τα εισερχόμενα κρούσματα κοροναϊού. Μιλώντας στο Mega o επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν πραγματοποιούνταν τεστ σε όλους τους τουρίστες, δεν θα ήταν εφικτή η διάγνωση όλων των κρουσμάτων. Αυτό οφείλεται στο ότι «κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε περίοδο επώασης, άρα δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο ιός». Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού θα έρθουν οδικώς, λόγω του δεύτερου κύματος που επικρατεί στις βαλκανικές χώρες και πάνω».

Οι ειδικοί υπολογίζουν, ότι σε δύο με τρεις μήνες, η Ελλάδα θα υποδεχθεί λιγότερα από 10.000 κρούσματα κοροναϊού, αριθμό που χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» ο κ. Μαγιορκίνης, γιατί «τα περισσότερα θα είναι ασυμπτωματικά και δεν θα κάνουν μεταδόσεις», ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν και νοσηλεία. Παράλληλα, έκανε λόγο ότι ένα τοπικό lockdown σε νησί θα είναι έσχατο μέτρο, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού. «Αρχικά θα γίνεται τεστ στον άμεσο κύκλο του ατόμου που διαγνώστηκε με κοροναϊό και στη συνέχεια σε πιο διευρυμένο. Αν στον άμεσο κύκλο δεν έχουν γίνει πολλές μεταδόσεις, δεν θα έχουν γίνει και στον πιο ευρύ κύκλο. Ο κοροναϊός δεν συμπεριφέρεται ομοιόμορφα. Κάποιοι τον μεταδίδουν πολύ, κάποιοι καθόλου. Έχει περίεργη μετάδοση ως ιός» τόνισε.

Κατά το άνοιγμα του τουρισμού έγιναν 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια της χώρας, στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη διαχείριση τουριστών θετικών στον κοροναϊο. Οι περισσότεροι διενεργήθηκαν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το Σκάι, την πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα εξής μοριακά τεστ:

Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000, αν και η πρόβλεψη ήταν στα 1.200

Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500

Ηράκλειο: 500

Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί

Κως: πάνω από 300

Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις

Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60

Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος

Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με βάση το «έξυπνο» λογισμικό και τον ειδικό αλγόριθμο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό των τουριστών υψηλού ρίσκου για εκδήλωση συμπτωμάτων κοροναϊού, συνεχίζεται. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως οι επιβάτες των πτήσεων δεν είχαν συμπληρώσει το ειδικό έντυπο Εντοπισμού Επιβάτη (Passenger Locator Form, PLF), γεγονός που δημιούργησε προβλήματα και καθυστερήσεις.