ΠΑΤΡΑ: Αλλαγές στους προϋπολογισμούς του ΔΗΠΕΘΕ – Οι παραστάσεις

Αναμορφώσεις στον προϋπολογισμό του έτους αλλά και των διαφόρων παραγωγών του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έφεραν έκτακτες επιχορηγήσεις αλλά και οι αλλαγές χρόνου και τόπου διεξαγωγής παραστάσεων.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του θεάτρου, υπήρξαν έσοδα τα οποία αρχικά δεν είχαν προβλεφθεί και για τον λόγο αυτό χρειάζεται η νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Ενα από αυτά, είναι τα επιπλέον χρήματα που μπήκαν στο ταμείο του ΔΗΠΕΘΕ από το υπουργείο Πολιτισμού. Οπως είναι γνωστό αρχικά είχε προβλεφθεί η περαιτέρω ενίσχυση του θεάτρου, εκτός των 35.000 ευρώ, με άλλες 20.000 ευρώ, όμως δόθηκαν επιπλέον 35.000 ευρώ με το συνολικό ποσό να φτάνει τις 90.000 ευρώ. Ετσι, υπήρξε η αλλαγή στον κωδικό που αφορά τα έσοδα από προγραμματικές συμβάσεις για υλοποίηση τοπικών πολιτικών από το ΥΠΠΟΑ.
Ανάλογη αλλαγή υπήρξε και στον κωδικό που αφορά τα έσοδα από προγραμματικές συμβάσεις για υλοποίηση τοπικών πολιτικών από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας. Πέρυσι, η ΠΕΔ έδωσε το ποσό των 10.000 ευρώ στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για επτά παραστάσεις του Αρματος Θέσπιδος. Φέτος όμως, έγινε η πρόταση αύξησης των παραστάσεων και έτσι, υπήρξε και αντίστοιχη αύξηση του ποσού της ΠΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν 12 παραστάσεις του Αρματος Θέσπιδος με την «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, ενώ το ποσό επιδότησης έφτασε τις 15.000 ευρώ.
Οπως είναι γνωστό, η πρώτη παράσταση για την καλοκαιρινή περίοδο θα δοθεί στις 15 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Αιγείρας, εκεί όπου έζησε ο Σπυρίδων Περεσιάδης ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμα 11 παραστάσεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Αναπροσαρμογές υπήρξαν και στους προϋπολογισμούς των τριών «Παραλογών» που εντάσσονται στο πλαίσιο «Ενα θέατρο της αφήγησης και της επινόησης». Πρόκειται για μια μικρή αύξηση του προϋπολογισμού, η οποία προέκυψε από την αλλαγή του τόπου και χρόνου διεξαγωγής των παραστάσεων. Οπως είναι γνωστό οι παραστάσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν νωρίτερα, όμως η πανδημία δεν το επέτρεψε. Ετσι, θα παρουσιαστούν τώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας στο Ρωμαϊκό Ωδείο και το Κάστρο -κάτι που προσέθεσε κόστη μεταφορών – και το φθινόπωρο θα φιλοξενηθούν στον «Απόλλωνα».