(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η πρώτη ημέρα του 8th Regional Growth Conference – Το Next Generation EU

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας και επιτάχυνσης των διαδικασιών απορρόφησης των 750 δις. ευρώ του ταμείου Next Generation EU, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, επισήμαναν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του RGC 2020 «Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτήσεις: Η Μεγάλη Στιγμή».

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον χώρο της Αχάια Κλάους, με την συμμετοχή πολιτικών και επιστημόνων πρώτης γραμμής, ανέδειξε τις μεγάλες προκλήσεις που αναδύονται για την Ελλάδα, μέσα από τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και του ταμείου διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού.

Το περίγραμμα αυτών των προκλήσεων, παρουσίασε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αν. υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος αναφερόμενος στο ταμείο Next Generation EU, τόνισε ότι, είμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία, όμως, το γεγονός ότι η Γερμανία, μόλις ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνδυασμό με τη σύμπλευση της Γαλλίας, θα συμβάλλει, ώστε να συνομολογηθεί τελικά το πακέτο των 750 δις. ευρώ, στο οποίο η Ελλάδα είναι απόλυτα σύμφωνη.

Απέναντι σε αυτή την προοπτική, η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα επωφεληθούν με τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, σε επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος, αλλά και ΑΕΠ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε με έμφαση, ότι πρέπει να δούμε αυτό το πακέτο, ως την μεγάλη μας ευκαιρία και το μεγάλο μας στοίχημα για την επόμενη μέρα, γιατί θα είναι το μεγαλύτερο μετά το Σχέδιο Μάρσαλ και ο στενός χρόνος που θα δοθεί για την απορρόφησή του, θέτει όλους τους παράγοντες της χώρας, ενώπιον των ευθυνών τους.

Η χώρα μας, πρόσθεσε ο υπουργός, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια στο περιθώριο των εξελίξεων, βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μαζί με τις χώρες που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις, χάρη στην άμεση κινητοποίηση και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε κλείνοντας ότι, οποιαδήποτε αλλαγή στις κατανομές ή στο συνολικό ύψος του ταμείου Next Generation EU, θα δείξει ότι η ΕΕ πέρασε κάτω από πήχη των προσδοκιών που έθεσε η ίδια και πίστεψαν πολίτες της.

Σε διαδικτυακή της παρέμβαση από τις Βρυξέλλες, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, συμφώνησε ότι η Ελλάδα, είναι από τις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από το ταμείο αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού, καθώς το συνολικό πακέτο μαζί με την ιδιωτική μόχλευση μπορεί να φτάσει τα 32 δις. ευρώ.

Κατά την κυρία Ασημακοπούλου, το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι το αν η ΕΕ θα έρθει σε συμβιβασμό, ή αν θα συμφωνήσει στο ύψος του επόμενου προϋπολογισμού της, ή στο μίγμα των ενισχύσεων που θα δοθούν στα κράτη μέλη. Το πιο σημαντικό είναι ότι, σπάει το ταμπού της αμοιβαιοποίησης του χρέους, καθώς ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μπαίνει ως εχέγγυο.

Η κυρία Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε στις ενστάσεις των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στο τέλος θα βρεθεί συμβιβασμός, ως προς το μίγμα και τους όρους του ταμείου Next Generation EU. Αυτό που την ανησυχεί περισσότερο, είναι η ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων, σε σχέση με τους δύσκαμπτους μηχανισμούς της ΕΕ.

Η διαχείριση του ταμείου, θα είναι τύπου ΕΣΠΑ, γι΄αυτό οι μηχανισμοί της ΕΕ, θα πρέπει να αφήσουν περιθώρια ευελιξίας, ιδίως προς τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως η Ελλάδα.

Η κυρία Ασημακοπούλου, πρόσθεσε κλείνοντας, ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό μεταίχμιο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά το ταμείο, για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, επικεντρώθηκε στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, που πρέπει να γίνει μέσω της αξιοποίησης των τεράστιων κονδυλίων της Ε.Ε., δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να περάσει στο μέλλον.

Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα, τα βήματα που έγιναν εν μέσω καραντίνας του κορονοϊού, με την τηλεϊατρική, την τηλεργασία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και άλλες ψηφιακές λειτουργίες του κράτους, που έδειξαν ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες, είναι έτοιμοι για μεγάλες αλλαγές.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής διατροφικής ασφάλειας, όπου ο πρωτογενής τομέας θα εισέλθει σε έννοιες και λειτουργίες, όπως η γεωργία ακριβείας, η συμβολαιακή γεωργία, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η στρατηγική υδροοικονομίας, ο αγροτουρισμός, κ.ά.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός, επισήμανε από την πλευρά του, ότι σήμερα, ζούμε σε μια σύνθετη πραγματικότητα, που προκύπτει από την ανάγκη, για προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, σε συνθήκες βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τάχυστα την παραγωγική της ανασυγκρότηση, όχι μόνο υπό την σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και με βάση άλλους παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή, η 4η βιομηχανική επανάσταση, η ψηφιακή οικονομία, κ.ά.

Σε αυτή τη νέα εποχή, τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, διακρίνεται μια επιστροφή στο ισχυρό κράτος κοινωνικής ευθύνης, κάτι που διαπιστώσαμε από το μέγεθος των μέτρων στήριξης. Ωστόσο, επισήμανε και ο ίδιος, την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εκταμίευσης των πόρων του Next Generation EU.

O τρίτος άξονας που έθεσε ο κ. Παπαθεοδώρου, είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα. Η μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων, θα επηρεάσει ιδιαίτερα περιοχές όπως η Ευρώπη και γι΄αυτό θα κληθούμε σύντομα, να αναθεωρήσουμε συμφωνίες και συνθήκες ασύλου.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, απαιτεί άμεσες απαντήσεις και επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων, τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, οι οποίες δεν πρέπει να προκύψουν από ιδεολογική επιλογή, αλλά από την αναγκαιότητα που υπάρχει στην κοινωνία.

Παρεμβάσεις έγιναν από τους, Σπυρίδων Μπλαβούκο, Καθηγητή, Οικονομικού Παν. Αθηνών. Αλέκο Κρητικό, Ειδικό Σύμβουλο ΕΛΙΑΜΕΠ και Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, Οικονομικού Παν. Αθηνών.

 

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την πρώτη ημέρα του 8th Regional Growth Conference που διοργανώνεται από την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

ΦΩΤΟ