Ξεκινά αύριο η δίκη για την δολοφονία του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Γιάννη Μακρή

Τετ α τετ με τους δολοφόνους του άνδρα της αναμένεται να βρεθεί αύριο Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020, στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο της Αθήνας, το γνωστό μοντέλο Βικτώρια Καρύδα, καθώς ξεκινά η δίκη για την μαφιόζικη δολοφονία του 46χρονου Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία.

Η εκτέλεση του θύματος, έγινε το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου του 2018, έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Βούλας, την ώρα που ο Γιάννης Μακρής, επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητο του τύπου smart για να πάει στην εταιρεία του. Η σκηνή της δολοφονίας καταγράφηκε από κάμερα που ήταν τοποθετημένη στην περιοχή και ο δράστης έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας πέντε μήνες αργότερα.

Οι αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή είχαν πολιτογραφήσει την υπόθεση της εν ψυχρώ εκτέλεσης ως «συμβόλαιο θανάτου» και ήξεραν ότι είχαν να κάνουν με επαγγελματία εκτελεστή.

Ο 31χρονος Βούλγαρος με τουρκικές ρίζες ο οποίος μετά την εκτέλεση του επιχειρηματία, έφυγε στη χώρα του και επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα, όπου μετά από συστηματικές έρευνες των ανδρών του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής της ΕΛ.ΑΣ, τον εντόπισαν πέντε μήνες αργότερα και τον συνέλαβαν σε περιοχή της Γλυφάδας.Κατόπιν αναζήτησης των αστυνομικών εντοπίστηκε και ο 35χρονος αδερφός του στη Βουλγαρία ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στο έγκλημα. 

«Περιμένω με ανυπομονησία το δικαστήριο. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω όταν αντικρίσω τους δολοφόνους. Έχω σκεφτεί διάφορα. Δεν ξέρω αν βρω τη δύναμη να σταθώ όρθια μπροστά στους φονιάδες που στέρησαν από τα παιδιά μου τον πατέρα τους. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα…» , δήλωσε αναφερόμενη στην επικείμενη δίκη η Βικτώρια Καρύδα.

Η σορός του θύματος μεταφέρθηκε και τάφηκε στο Σίδνεϊ.

Οι αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή είχαν χαρακτηρισει την υπόθεση της εν ψυχρώ εκτέλεσης ως «συμβόλαιο θανάτου» και ήξεραν ότι είχαν να κάνουν με επαγγελματία εκτελεστή.

Ο 31χρονος Βούλγαρος, με τουρκικές ρίζες, ο οποίος μετά την εκτέλεση του επιχειρηματία, έφυγε στη χώρα του και επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα, όπου μετά από συστηματικές έρευνες των ανδρών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της ΕΛΑΣ, τον εντόπισαν πέντε μήνες αργότερα και τον συνέλαβαν στη Γλυφάδα. Κατόπιν αναζήτησης των αστυνομικών εντοπίστηκε και ο 35χρονος αδελφός του στη Βουλγαρία, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στο έγκλημα.

«Δεν είχα κίνητρο να σκοτώσω τον Μακρή»

Ο Βούλγαρος κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν είχε κανένα κίνητρο για να σκοτώσει τον επιχειρηματία και περιγράφει τις κατηγορίες που του προσάπτουν.

«Λένε ότι πυροβόλησα τον Μακρή και επέστρεψα στο ξενοδοχείο μου με το νοικιασμένο αυτοκίνητο. Πέρασα τη νύχτα και μετά παρέδωσα το νοικιασμένο αυτοκίνητο με όλο το DNA μου και έκανα αεροπορική κράτηση για το επόμενο απόγευμα να επιστρέψω σπίτι μου. Ότι ήρθα (στην Ελλάδα) μερικούς μήνες αργότερα και πήγα στο ίδιο ξενοδοχείο και στο ίδιο γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων στην Γλυφάδα. Η κατηγορία είναι τρελή. Δεν έχω σχέση με το έγκλημα, δεν έκανα τίποτα λάθος. Δεν ήξερα τον Μακρή και φυσικά δεν είχα κίνητρο για να τον σκοτώσω», επισημαίνει.

«Γι΄αυτό δεν έχουν βρει μεταφορές χρημάτων, καμία σύνδεση, κανένα κίνητρο και καμία σχέση με τον Μακρή. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα με ακούσει. θα κηρύξει την αθωότητά μου και θα μου επιτρέψει να δω ξανά το μωρό και την οικογένειά μου», λέει αναφερόμενος στην επικείμενη δίκη.

Ο κατηγορούμενος οδηγείται στη δικαιοσύνη. Φώτο: Eurokinissi

ΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

Το γνωστό μοντέλο και σύζυγος του δολοφονημένου επιχειρηματία, Βικτώρια Καρύδα, που έμαθε για την εκτέλεση του άνδρα της ενώ ήταν σε επίδειξη μόδας, σχεδόν 20 μήνες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του, σε συνέντευξή της εξομολογείται πώς βιώνουν τα ανήλικα παιδιά της την απώλεια του πατέρα τους.

«Επί 20 μήνες είμαι δίπλα τους. Προσπαθώ να απαλύνω τον πόνο τους και να βιώσουν αυτό τον χαμό όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Όμως αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Είμαστε άνθρωποι και τα συναισθήματα είναι κάποιες φορές τόσο δυνατά που μας λυγίζουν. Τα παιδιά ζητούν τον πατέρα τους. Πριν τρεις εβδομάδες, η κόρη μου κάτι άκουσε ή κάτι είδε και έψαξε στο Google το όνομα του πατέρα της της. Αναζήτησε πληροφορίες για τον Γιάννη, είδε το βίντεο και έβαλε τα κλάματα. Ήρθε στο δωμάτιό μου και μου είπε:

«Μαμά, ξέρουμε την αλήθεια. Είδαμε το βίντεο…» . Έχασα τα μυαλά μου. Βρήκα το κουράγιο και τους είπε ότι «τον μπαμπά τον σκότωσαν ληστές. Βγήκε έξω από το σπίτι και τον σκότωσαν». Αυτό ξέρουν…» .

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Αναφερόμενη στην επικείμενη δίκη που θα έρθει για πρώτη φορά τετ-α-τετ με τους δύο κατηγορούμενους που φέρονται να δολοφόνησαν τον επιχειρηματία εκτελώντας συμβόλαιο θανάτου ανέφερε:

«Περιμένω με ανυπομονησία το δικαστήριο. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω όταν αντικρίσω τους δολοφόνους. Έχω σκεφτεί διάφορα. Δεν ξέρω αν βρω τη δύναμη να σταθώ όρθια μπροστά στους φονιάδες που στέρησαν από τα παιδιά μου τον πατέρα τους. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα…» , λέει χαρακτηριστικά.

Όσο για το τι θα έλεγε τόσο στον δολοφόνο, όσο και στον συνεργό του, επισημαίνει: «Δεν θέλω να συνομιλήσω μαζί τους. Δεν έχω άλλωστε κάτι να τους πω. Μόνο ένα «γιατί» . Γιατί το έκαναν; Πώς μπόρεσαν να πάρουν μια ανθρώπινη ζωή; Να σκοτώσουν έναν άνθρωπο που είχε γυναίκα και παιδιά; Πώς μπορούν να κοιμούνται τα βράδια; Τα παιδιά μου κλαίνε και ζητούν τον πατέρα τους. Όπως επίσης, γιατί κρύβουν τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή να σκοτώσουν τον άνθρωπό μου; Γιατί παραμένουν σκληροί και αμετανόητοι;».

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βικτώρια Καρύδα δεν σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα καθώς αυτό αποτελούσε επιθυμία του συζύγου της: «Ο σύζυγός μου ήταν ένας γνήσιος και υπερήφανος Έλληνας και πάντα ήθελε να ζήσει στην Ελλάδα, παρόλο που γεννήθηκε στην Αυστραλία. Ήθελε τα παιδιά του να μεγαλώσουν εδώ και να λάβουν την Ελληνική παιδεία και κουλτούρα. Αυτή ήταν η επιθυμία του και θα τη σεβαστώ απόλυτα…».