Σήμερα η τελική λίστα των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος σε Ελλάδα και ΕΕ

Σήμερα οριστικοποιείται ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα.

Μέχρι τις 15 Ιουλίου, ωστόσο, δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις, από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο κατάλογος θα κλείσει μετά την ολοκλήρωση και των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να διατηρηθεί το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων, ζήτησε ο πρωθυπουργός, σε ευρεία σύσκεψη, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό, τονίζοντας ότι θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι πάντα η ασφάλεια των επισκεπτών, η ασφάλεια των εργαζομένων, η στήριξη των δομών υγείας στα νησιά μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Σημειώνεται ότι όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων προς την χώρα μας, έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου, θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in τους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το σχετικό έντυπο. Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στα αεροδρόμια θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και θα γίνονται δειγματοληπτικά στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Όσοι βγουν θετικοί στον κορονοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.

«Μπορούμε να είμαστε παράδειγμα και για την παγκόσμια συνεισφορά μας στο ερευνητικό κομμάτι», ανέφερε σε συζήτηση με ομάδα Ελλήνων επιστημόνων.

Σήμερα η ανακοίνωση και των χωρών για τις οποίες ανοίγει τα σύνορα η ΕΕ

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σήμερα στη λίστα των χωρών εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούνται ασφαλείς όσον αφορά στον κορονοϊό και με τις οποίες προκρίνεται το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων από την 1η Ιουλίου.

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Σερβία και η Νότια Κορέα, απουσιάζουν όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, ενώ για την Κίνα εκκρεμεί το θέμα του ανοίγματος των συνόρων και από τη δική της πλευρά προκειμένου να προστεθεί στον κατάλογο με τις άλλες 14 χώρες.

Η λίστα αυτή θα αναθεωρείται κάθε 15 μέρες. Χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα από το κορονοϊό εμφανίζονται πιο διστακτικές στο άνοιγμα των συνόρων, ενώ η χώρα μας μαζί με την Πορτογαλία προκρίνουν ένα πιο τολμηρό άνοιγμα.