Σε κλίμα ανασχηματισμού συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Μητσοτάκης για τουρισμό, οικονομία, πολιτικό κλίμα

Η διχογνωμία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για το αν και πότε θα γίνει ανασχηματισμός, αφορά εδώ και αρκετές ημέρες την ύλη των παραπολιτικών στηλών εφημερίδων και ιστοσελίδων. Ο ένας προαναγγέλλει και ο άλλος διαψεύδει, χωρίς μέχρι τώρα να είναι κατανοητό τι κερδίζει η κυβέρνηση από αυτήν την εικόνα, όταν τον ανασχηματισμό τον έχει προαναγγείλει (δεν είθισται, αλλά συνέβη) ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι είναι στα σκαριά. Ωστόσο είναι κατανοητό τι χάνει η κυβέρνηση από αυτήν την εικόνα. Κάποιοι από τους υπουργούς που θα καθίσουν σε λίγο στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, ορισμένοι μάλιστα έχοντας αναλάβει κρίσιμα χαρτοφυλάκια, λειτουργούν ήδη σε καθεστώς ανασφάλειας και αυτό σίγουρα δεν είναι θετικό.

Πίσω από τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη και τις διαψεύσεις του κ. Πέτσα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο ανασχηματισμός είναι ζήτημα ημερών. Λίγων, αν γίνει το διάστημα μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (7 Ιουλίου) και ειδικότερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 16ης και της 17ης Ιουλίου εφόσον υπάρξει «λευκός καπνός» για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Περισσοτέρων αν γίνει πριν τη ΔΕΘ, σηματοδοτώντας – στο καλό σενάριο – ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα συμπέσει και με το τέλος – όπως ελπίζουν όλοι – της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επί της ουσίας άνοιξε και το ζήτημα επιβεβαιώνοντας τις φήμες με τα όσα είπε στους δημοσιογράφους κατά το ταξίδι του στο Ισραήλ, φέρεται να έχει καταλήξει στις περισσότερες από τις αλλαγές και τα πρόσωπα του νέου σχήματος, καθώς πίσω από το θόρυβο των αποκαλύψεων που αφορούν στην παραθεσμική λειτουργία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ο ανασχηματισμός προετοιμάζεται.

Επιβεβαιώνεται ακόμα ότι οι αλλαγές σε πρόσωπα αλλά και η νέα δομή, καθώς όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν και δομικές αλλαγές, θα έχουν ως κεντρικό στόχο την αξιοποίηση του πακέτου που η Ελλάδα αναμένει από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι τομείς δράσεις όπως και ο τρόπος εκταμίευσης θα είναι αυστηροί και γνωστοί από πριν.

Από φήμες; Αρκετές, μόνο που παραμένουν φήμες, καθώς δεν μπορούν να διασταυρωθούν. Από το ότι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης θα αναλάβει ρόλο συντονιστικό του οικονομικού επιτελείου αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης για την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των χρημάτων, μέχρι ότι ο κ. Πέτσας θα αντικατασταθεί αλλά και θα αντικατασταθούν τελικά και βασικοί υπουργοί, καθώς οι πληροφορίες ότι ο ανασχηματισμός θα αφορά μόνο «σφαγή υφυπουργών», χάνει έδαφος.

Σε αυτό το κλίμα, συνεδριάζει σήμερα στις 11.00 μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό συμβούλιο. Τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν και θα πάρουν την άγουσα για τη Βουλή, είναι:

Η παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση φορολογικών Οδηγιών και άλλες διατάξεις.
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση των από 23.6.2020 Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας
Παρουσίαση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.
Παρουσίαση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου.
Εισήγηση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου 2020-2021
Παρουσίαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση μιας θέσης αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εισήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επιλογή προέδρου και μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Εισήγηση από το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.