ΠΑΤΡΑ: Ανησυχία για την τύχη της σιδηροδρομικής γραμμής – Από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου

Η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου εκφράζει έντονη ανησυχία για την τύχη της πολύπαθης σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Πατρών:

Η ανησυχία αυτή στηρίζεται σε δύο κυρίως γεγονότα.
Το πρώτο είναι η ανεξήγητη και αδικαιολόγητη παύση των εργασιών από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019, για το τμήμα Άγ. Βασίλειος – Ρίο, όταν μάλιστα είχαν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής και προχωρούσαν με ταχύτατο ρυθμό.
Το δεύτερο είναι η διαφαινόμενη και διαρρέουσα φήμη, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταλείψει την συμφωνία που ύστερα από μακρά, δύσκολη και επίπονη διαβούλευση, είχε επιτευχθεί μεταξύ των τοπικών αρχών, των τοπικών φορέων, των κατοίκων της περιοχής και της κεντρικής εξουσίας. Δηλώνουμε αμετακίνητοι και απαιτούμε την τήρηση όλων των όρων της συμφωνίας αυτής. Δηλαδή, την κατασκευή της γραμμής από το Ρίο μέχρι τον Αγ. Διονύσιο με την μέθοδο του κλειστού ορύγματος (cut and cover), την διατήρηση της λειτουργίας και των σταθμών του προαστιακού και τέλος την απόδοση των υπερκειμένων χώρων στον Δήμο, για την δημιουργία γραμμικού πάρκου.
Την θέση μας αυτή την στηρίζουμε στην μελέτη Σκοπιμότητας και Ανάλυσης Κόστους Οφέλους, που συντάχθηκε από την Μελετητική Εταιρεία «Δρόμος Ε.Π.Ε.» μετά από εντολή της ΕΡΓΟΣΕ , όπου η λύση αυτή προκύπτει να είναι:
Η βέλτιστη ως προς τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν σχέση με το περιβάλλον, το χωροταξικό σχεδιασμό, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, το σύστημα μεταφορών και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής διέλευσης, αποδεκτή ως προς την κοινωνικοοικονομική αποδοτικότητά της.
Η βέλτιστη ως προς την ανθεκτικότητα και τους κινδύνους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την Κλιματική Αλλαγή.

Η βέλτιστη μεταξύ των εξεταζόμενων εναλλακτικών λύσεων, όταν γίνεται μία συνδυασμένη θεώρηση των τριών παραπάνω παραγόντων.

Η μελέτη αυτή έχει ολοκληρωθεί με την συμμετοχή των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα και δυστυχώς, για ανεξήγητους λόγους, δεν κατατέθηκε για τελική έγκριση στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο.
Τέλος, θεωρούμε αδιανόητη κάθε σκέψη για επίγεια διέλευση ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευαστική επιλογή, για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από τον Αγ. Διονύσιο μέχρι τον Αγ. Ανδρέα και το νέο λιμάνι, που θα έκοβε την πόλη στα δύο ή θα την απέκοπτε από το θαλάσσιο μέτωπο, που ύστερα από πολυετείς αγώνες αποδόθηκε στον Δήμο Πατρέων.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με τις μικρές μας δυνάμεις για την πραγματοποίηση των στόχων αυτών, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέτρο.
Καλούμε όλες τις τοπικές αρχές, τους φορείς και πάνω από όλα τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν για την δημιουργία ενός μετώπου για να φτάσει, επιτέλους, το τρένο στην Πόλη μας, με την μικρότερη δυνατή όχληση και προς όφελος των κατοίκων της Αχαΐας και της περιοχής μας, μακριά και πέρα από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.