(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Συνάντηση του Εμπορικού Συλλόγου με τον δήμαρχο – Θέματα της οικονομικής ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εμπορικού Εισαγωγικού Πατρών στις 29/6/2020 συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου με τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη ο οποίος συνοδευόταν και από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Πλέσσα.

Στην συνάντηση αναφέρθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου και από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα προβλήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο καθώς και γενικότερα θέματα της οικονομικής ζωής αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών της πόλης. Ζητήθηκε από την Δημοτική αρχή η στήριξη με κάθε διαθέσιμο απ΄αυτήν μέσο των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων και η ανάγκη συνεργασίας και συνεννόησης για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πόλη.

Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στα σχέδια αναπλάσεων που δρομολογούνται το επόμενο χρονικό διάστημα που θα αλλάξουν και βελτιώσουν την εικόνα της πόλης και τις μειωμένες δυνατότητες παρεμβάσεων που έχει ο Δήμος λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού.

Συμφωνήθηκε η ανάγκη τακτικής επικοινωνίας και εποικοδομητικού διαλόγου , και ειδικότερα για την συνεργασία για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall ).

 

 

Το κείμενο – υπόμνημα που κατατέθηκε στον κ. Δήμαρχο είναι το ακόλουθο :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αξιότιμε  κ. Δήμαρχε

 

Σας καλωσορίζουμε στο κτίριο του ιστορικού μας Συλλόγου και σας ευχαριστούμε που δεχθήκατε την πρόσκλησή μας για να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν το εμπόριο, την τοπική οικονομία και την πόλη μας.

 

Ο  ΕΕΣΠ έχει  μια ιστορική διαδρομή με σημαντικό ρόλο και συμβολή στην ανάπτυξη της πόλης. Εκπροσωπεί τις εμπορικές και τις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μνημονίων έχουν  πληγεί βαθύτατα. Οι συνάδελφοί μας δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Συνθήκες που δημιουργούνται από την δραματική μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών-συμπολιτών μας αλλά και από την επέλαση και στην τοπική αγορά των πολυεθνικών αλυσίδων, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παρεμπορίου, από τις εξοντωτικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και το αυξημένο λειτουργικό κόστος (ενέργεια, επικοινωνίες κλπ).  Παρόλα αυτά η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί τον οικονομικό κορμό και τον μεγαλύτερο εργοδότη τόσο σε τοπικό όσο και Πανελλαδικό επίπεδο.

Στο ζοφερό αυτό κλίμα προστέθηκε  η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που έχει μετεξελιχθεί κυριολεκτικά σε τσουνάμι ανεξέλεγκτης οικονομικής κρίσης.

Η τοπική επιχείρηση έχει αυτή την κρίσιμη στιγμή την ανάγκη της ολόπλευρης συμπαράστασης και στήριξης από την Δημοτική αρχή καθώς η επιβίωση της είναι αναγκαία συνθήκη για την οικονομική επιβίωση της πόλης μας συνολικά. Η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης προσφέρει στην πόλη θέσεις εργασίας, οικονομική ζωή, οικονομική στήριξη και στην Δημοτική Αρχή. Σε αυτήν την αρνητική συγκυρία όπου σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η περιοχή μας και η πόλης μας επανέρχεται ως πρωταθλήτρια στην ανεργία, μειώνονται δραματικά οι τζίροι και το μέλλον μας να είναι αβέβαιο, ζητάμε την συμπαράστασή σας και στα αιτήματά μας  προς την Κυβέρνηση. Αιτήματα για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και όχι απλά επικοινωνιακού χαρακτήρα που μεταθέτουν τις υποχρεώσεις μας ή μας υποδεικνύουν δάνεια που θα σφίξουν ακόμη περισσότερο την θηλιά στον λαιμό μας στο άμεσο μέλλον. Καθώς η πόλη μας υπέστη πρώτη από όλους το πλήγμα με την ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων διεκδικούμε για την περιοχή επιπλέον στήριξη μιας και η αρνητική επίπτωση της πανδημίας ήρθε για εμάς και την πόλη νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα και μάλιστα σε μία περίοδο που αρκετοί πίστευαν ότι θα ανακάμψουν σε σχέση με τη ολοένα αρνητική κατάσταση που βιώναμε για τις επιχειρήσεις μας.

Είμαστε σίγουροι ότι κάποιες άστοχες πρόσφατες ανακοινώσεις από τον Δήμο και εκπροσώπους του στα πλαίσια αντιπαράθεσης Δημοτικών παρατάξεων που ενοχοποιούν και «τσουβαλιάζουν» τον εμπορικό κόσμο θεωρώντας τον «πλουτοκρατία» δεν θα επαναληφθούν.

 

Θέλουμε να σας θέσουμε τα θέματα που αφορούν την πόλη γενικά αλλά και την οικονομική δραστηριότητα και για οποία πιστεύουμε ότι ενεργή στήριξη από τον Δήμο, η συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση θα δημιουργήσει συνθήκες για θετικές εξελίξεις μέσα στο αντίξοο περιβάλλον που βιώνουμε και θα συμβάλει στην επίτευξη  βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

 

Συγκεκριμένα:

 

  1. Στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Θα σας επαναλάβουμε τα αιτήματα που από 22/4 σας έχουμε θέσει :
  • Με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αποφασίσατε για το διάστημα που οι επιχειρήσεις ήταν σε αναστολή λειτουργίας να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη και για την πάσης φύσεως κατάληψη σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς επίσης και με τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο δεν προβλέπεται κάποια ελάφρυνση και για τις επιχειρήσεις για όσο διάστημα ναι μεν δεν είχε ανασταλεί η λειτουργία τους, αλλά ουσιαστικά είχαν μια πτώση σε τζίρους άνω του 80%. Σας ζητούμε λοιπόν και για αυτή την κατηγορία να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη απαλλαγής ή μείωσης. Επίσης λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών σας ζητούμε να προβλεφθεί επίσης μείωση σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους και τα πάγια και στις χρεώσεις  στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ για το χρονικό διάστημα αναστολής ή περιορισμένης λειτουργία τους και μέχρι του τέλος του έτους. Σε όσους έχουν την δυνατότητα εμπρόθεσμης εξόφλησης , ή εξόφλησης τυχόν υπολοίπων της ΔΕΥΑΠ ή των οφειλών προς το Δήμο να υπάρξει έκπτωση της τάξης του 25%.

  • Αναστολή καταβολής των μηνιαίων ρυθμισμένων οφειλών – δόσεων, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

Ακόμη θεωρούμε αναγκαία την ενεργή συμμετοχή και στήριξη του Δήμου σε καμπάνια που έχει ξεκινήσει και θα κλιμακώσει στο άμεσο μέλλον ο σύλλογος μας για την προτίμηση των καταναλωτών στα τοπικά καταστήματα και προϊόντα. Η δημιουργία συνείδησης στον καταναλωτή της ανάγκης στήριξης της τοπικής αγοράς είναι καίριο ζήτημα επιβίωσης των τοπικών επιχειρήσεων, περιορισμού της ανεργίας  και της οικονομικής αιμορραγίας προς τους «οικονομικούς παράδεισους» μέσω των πολυεθνικών.

 

  1. Αναπτυξιακά θέματα της πόλης (Αξιοποίηση Παραλιακού μετώπου, Μαρίνας, οδικοί – σιδηροδρομικοί άξονες, φυσικό αέριο, διαχείριση φράγματος Αστερίου,).  H συμμετοχή στις μεγάλες προκλήσεις είναι επιβεβλημένη και άμεσα πρέπει να προχωρήσει η στήριξη για υλοποίηση των μεγάλων έργων που θα δώσουν πνοή στην οικονομία της περιοχής, θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ο Σύλλογός μας έχει σταθεί πάντα αρωγός και δίπλα στην τοπική κοινωνία στις διεκδίκηση των επιβεβλημένων λύσεων για την πόλη και την περιοχή (Παραλιακό Μέτωπο, Πατρών-Πύργου, Σιδηρόδρομος). Ο ρόλος του Δήμου πρέπει να είναι ηγετικός τόσο στις διεκδικήσεις προς όφελος της πόλης, όσο και με την οικονομοτεχνική επάρκεια που έχει να προσπαθεί να δίνει λύσεις προς όφελος της πόλης και με αναπτυξιακή προοπτική. Η άμεση έναρξη και ολοκλήρωση του έργου της Εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, η υπογειοποίηση του τρένου, η διεκδίκηση της άμεσης λειτουργίας του και προς τα δυτικά στη Βιομηχανική Περιοχή, η διασύνδεση με το αεροδρόμιο για την μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του όσο εμπορικά όσο και τουριστικά. Η έλευση του φυσικού αερίου στην πόλη μέσω φυσικού αγωγού δεν δείχνει ακατόρθωτη εάν προστεθεί ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ στους συνομιλητές με την κεντρική κυβέρνηση και τους διαχειριστές του δικτύου, καθόσον αυτοί αν και ανώνυμες εταιρείες, είναι ακόμα υπό κρατική ιδιοκτησία. Σημαντική παράμετρο για την περιοχή αποτελεί η  διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου (Αστερίου) για το οποίο σύντομα  πρέπει να δοθεί λύση μέσω των τοπικών αρχών καθώς, αφενός οι πολίτες και οι επιχειρήσεις προσμένουν σε φθηνότερο νερό αλλά και από ότι φαίνεται ελλοχεύει ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης ενός δημόσιου αγαθού.

 

  1. Πεζοδρομήσεις, ελεγχόμενη στάθμευση, δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης που θα βελτιώνουν το κυκλοφοριακό, αστυνόμευση, δημιουργία δικτύων ποδηλατοδρόμων, αντιδρομήσεις. Μέχρι  σήμερα δεν έχουμε δει κάποιο σύγχρονο, ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο για τις παρεμβάσεις αυτές. Το «βλέποντας και κάνοντας», μέχρι να δούμε και να ξανακάνουμε μπορεί να έχει αμετάκλητα καταστροφικές συνέπειες σε μερίδα επαγγελματιών συμπολιτών μας καθώς και σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της πόλης. Oι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν συνολικό σχεδιασμό και να μη γίνονται μεμονωμένα, αλλά σε συνεννόηση και συναίνεση όλων των εμπλεκομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση η λειτουργία Επιτροπής Διαβούλευσης μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο και συνολικό σχεδιασμό ώστε να μην γίνεται κατακερματισμός των έργων. Π.χ. η πεζοδρόμηση της Ρήγα Φεραίου επέφερε αυξήσεις στα ενοίκια και στον «αέρα» των επιχειρήσεων, «έδιωξε» το εμπόριο το οποίο αντικαταστάθηκε με καταστήματα εστίασης και αναψυχής συνέβαλε στη νέκρωση άλλων δρόμων. Αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα με την σχεδιαζόμενη πεζοδρόμηση της Μαιζώνος που για πλέον των εκατό ετών είναι από τους εμπορικότερους δρόμους της πόλης. Η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, η αντιδρόμηση της Κορίνθου και των άλλων οδών, με την ταυτόχρονη αλλαγή στους τρόπους κίνησης των πολιτών και των μέσων συγκοινωνίας, θα επιφέρει σίγουρα αλλαγές στο καταναλωτικό κοινό και στον τρόπο προσέγγισης των καταστημάτων.

 

  1. Λαϊκές αγορές και παραεμπόριο. Με το νέο νόμο για τις λαϊκές αγορές συμπεριελήφθησαν σειρά αιτημάτων του εμπορικού κόσμου (επανέλεγχος αδειών, αρίθμηση θέσεων με διαγραμμίσεις, κιόσκι υπηρεσιών κ.ά.) Βρισκόμαστε ακόμα υπό αναμονή του Κανονισμού λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών από την Δημοτική Αρχή. Η άμεση εφαρμογή του ιδιαίτερα τώρα που είναι αναγκαία και η τήρηση αυστηρών υγειονομικών κανόνων μπορεί να δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα του παραεμπορίου και να βάλει μια τάξη στο επικρατούν χάος. Στην κατεύθυνση της πιο λειτουργικής αγοράς, όπου θα υπάρχει πιο εύκολα έλεγχος, είναι η δημιουργία τουλάχιστον μίας μόνιμη Δημοτικής – Λαϊκή αγοράς στο κέντρο της πόλης, ούτως ώστε αφενός η ίδια η πόλη να λειτουργήσει καλύτερα  και να μην γίνονται λαϊκές στο ιστορικό κέντρο που δημιουργούν προβλήματα κυκλοφοριακά, ρύπανσης κλπ, αφετέρου να λειτουργήσει ως χώρος προώθησης τοπικών ή/και βιολογικών προϊόντων, προσθέτοντας ένα τουριστικό πόλο στις προτάσεις της πόλης για τους διερχόμενους από το λιμάνι επισκέπτες.

 

  1. Η γενική εικόνα της πόλης όσον αφορά την καθαριότητα, τις πλατείες, τους Δημόσιους χώρους και το πράσινο δεν είναι ιδιαιτέρα τιμητική για την τρίτη μεγαλύτερη και μία από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας ούτε για τη Δημοτική της αρχή, ούτε και οι πολίτες της. Το πρόβλημα της καθαριότητας και των ωρών που γίνεται η αποκομιδή είναι πάντα ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των επιχειρήσεων. Από πλευράς μας συμβάλουμε όπως μπορούμε στην ενημέρωση και τη συνειδητοποίηση των συναδέλφων για λιγότερα απορρίμματα και τη μείωση του όγκου αυτών. Αναμένουμε από το Δήμο την ανάληψη δράσεων για την αύξηση της ανακύκλωσης στην πόλη, που θα οδηγήσουν τόσο στη προστασία του περιβάλλοντός, όσο και στη αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.

Επιπλέον, υπάρχουν και ζητήματα φωτισμού τόσο στο κέντρο  (Κανακάρη, Καραϊσκάκη, Ρήγα Φεραίου μετά την Πλ. Όλγας) όσο και στις συνοικίες (Ακρωτηρίου, Έλλ. Στρατιώτου). Η  αντικατάσταση με led του φωτισμού στην Κορίνθου είναι θετική, πρέπει όμως να επεκταθεί σ’ όλη την πόλη για λόγους οικονομικούς και οικολογικούς. Στο κλάδεμα των δέντρων είναι αναγκαίος  ο άμεσος τεμαχισμός τους μέχρι τη συλλογή. Τα κατεστραμμένα παγκάκια στις πλατείες και στους δημόσιους χώρους, τα αφρόντιστα-ξεραμένα παρτέρια είναι δυστυχώς ο κανόνας στην εικόνα της πόλης. Τα σιντριβάνια που παλαιότερα ήταν αντικείμενο πανελλήνιου θαυμασμού μοιάζουν εγκαταλειμμένα. Μια όμορφη και πράσινη πόλη δημιουργεί ευχάριστο κλίμα στην καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Φυσικά η πόλη δεν είναι μόνο το ιστορικό κέντρο και οι αγορές της πόλης μας εκτείνονται στα προάστιά της με τη διαφορετικότητά τους και το κοινό τους. Από το Ρίο, την Έλλ. Στρατιώτου, την Άνθειας στα Ζαρουχλέϊκα και την Δημοκρατίας στην Οβριά γινόμαστε δέκτες παραπόνων τόσο για την καθαριότητα και το πράσινο αλλά και για τις υποδομές (πεζοδρόμια-φωτισμός) και το κατά τόπους κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω έλλειψης τρόπου διαχείρισης της στάθμευσης.

 

  1. Ζητάμε την στήριξή σας στις προσπάθειες εξωστρέφειας και προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη που παίρνει ο Σύλλογος μας με εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες, αλλά και από κοινού οργανωμένες ανάλογες εκδηλώσεις και ενέργειες. Η πόλη όπως έχει δείξει και το παρελθόν έχει τις  δυνατότητες, φτάνει να τις αξιοποιούμε όλο το χρόνο και με τη μέγιστη δυνατή προώθηση του Καρναβαλιού της για περισσότερο χρονικό διάστημα εκτός από των 1-2 Σαββατοκύριακων που τείνει να μετεξελιχθεί. Δεν μπορεί όμως να περιορίζεται σε αυτό αφού υπάρχουν είδη τουρισμού που η Δημοτική αρχή σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης μπορεί να αναπτύξει, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της πόλης που έχουμε. Από τον Θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό συνεδρίων με τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, τον αθλητικό τουρισμό αλλά και το χειμερινό τουρισμό, μιας και σε κοντινές πλέον αποστάσεις μπορεί να συνδυαστεί τόσο η πανέμορφη περιοχή που δημιουργείται με την έμφραξη του φράγματος, αλλά και τα Καλάβρυτα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην προώθηση των τοπικών προϊόντων αλλά και της τοπικής κουζίνας και οινοποιίας που μπορούν να δημιουργήσουν ειδικό κοινό.

 

  1. Για το θέμα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (ΑΚΕ – Open Mall) σας θυμίζουμε αυτά που είχαμε πει και συμφωνήσει κατά την προηγούμενη συνάντηση μας πριν από ένα χρόνο. «Τέλος,  το θέμα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (ΑΚΕ – Open Mall) όπου η συνεργασία μας απέδωσε την 1η θέση Πανελλαδικά, είναι άμεση μας προτεραιότητα. Η διαχείριση και υλοποίησή του θα δώσει ανάσα και θα αναβαθμίσει αισθητικά και εμπορικά την περιοχή παρέμβασης.  Στόχος μας η επιτυχία του εγχειρήματος και η εξάπλωσή του σε όλες τις εμπορικές περιοχές της πόλης, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές. Η άψογη συνεργασία μας στην φάση υποβολής της πρότασης πρέπει να συνεχιστεί και στην υλοποίηση. Θα επιθυμούσαμε κοινή προβολή του όλου εγχειρήματος για να μην υπάρχουν παρερμηνείες σε ανακοινώσεις που αφορούν το πρόγραμμα. Από κοινού να  εκδίδονται οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου, από τον Δήμο και τον ΕΕΣΠ, ενώ αναμένουμε ειδοποίησή σας για κοινή παρουσίαση του προγράμματος στο τοπικά μέσα ενημέρωσης και την Πατρινή κοινωνία.»

Ελπίζουμε ότι δεν θα επαναληφθεί το ολίσθημα των τελευταίων ανακοινώσεων για την ανάπλαση της Κωνσταντινουπόλεως όπου στην 1η ανακοίνωση δεν αναφερόταν καν ότι το έργο που δημοπρατήθηκε ανήκει στο πρόγραμμα Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, στις δε επόμενες δεν γινόταν καμιά αναφορά για των συνεργασία Δήμου – Εμπορικού Συλλόγου.Υπήρχαν ακόμη άστοχες και επικίνδυνες αναφορές για «αύξηση της εμπορικής αξίας» που ερμηνεύεται σε αύξηση ενοικίων κλπ.

Τώρα που ξεκινά ουσιαστικά η υλοποίηση του έργου είναι αναγκαία η στενή και εποικοδομητική μας συνεργασία.  Να καθορίσουμε άμεσα και την κοινή παρουσίαση στον Τύπο του προγράμματος και των στόχων του.

 

  1. Το ακίνητο του Εμπορικού Συλλόγου είναι σεισμόπληκτο και μέσω του ΤΑΣ θα ξεκινήσουμε εργασίες ενίσχυσής του τις επόμενες μέρες. Η έδρα μας είναι αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής Πλατείας και αποτελεί τμήμα της εικόνας της. Στα πλαίσια αυτά ήδη από το Φεβρουάριο του 2020 σας έχουμε ζητήσει με σχετικό έγγραφο μας την ελάφρυνση μας από τα δημοτικά τέλη μιας και δεν έχουμε κάποια επιχειρηματική δράση για να συμμετέχουμε στην επιβάρυνση των υπηρεσιών του Δήμου μας αλλά αντιθέτως συμβάλλουμε στο σύνολο της εικόνας της Πλατείας και με τη φωταγώγηση του κτιρίου. Σας ζητούμε εκ νέου την επανεξέταση της επιβάρυνσής μας με τα δημοτικά τέλη. Επιπλέον είναι στην καλή σας διάθεση να γίνεται αρωγός στην προσπάθειά μας για διατήρηση του ακινήτου στα μέγιστα δυνατά επίπεδα με τη συνδρομή του Δήμου με όποιον τρόπο εσείς κρίνετε πρόσφορο.