Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αρθρίτιδα ισχίου

Η αρθρίτιδα ισχίου είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρικές επιφάνειες του ισχίου. Καταστρέφονται δηλαδή προοδευτικά όλα τα δομικά στοιχεία της άρθρωσης, οι αρθρικές επιφάνειες, οι χόνδροι και τα υποχόνδρια οστά. Συνήθως προσβάλλει σε μεγαλύτερο ποσοστό άτομα άνω των 50 ετών, υπέρβαρους και όσους έχουν τραυματίσει το ισχίο τους στο παρελθόν.

Επειδή η αρθρίτιδα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, ιδανικά η θεραπεία της πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά την διάγνωση, ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σε ήπιες περιπτώσεις αρθρίτιδας ισχίου τα συμπτώματα είναι ελάχιστα ή μηδενικά. Ωστόσο με την εξέλιξη της πάθησης εμφανίζεται οξύς πόνος και δυσκαμψία στην περιοχή γύρω από τον γοφό και ιδίως στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου, κυρίως σε δραστηριότητες που φορτίζουν την άρθρωση. Σταδιακά ο πόνος γίνεται μόνιμος και ταλαιπωρεί τον ασθενή ακόμη και κατά τη νυκτερινή κατάκλιση. Καθώς εξελίσσεται η πάθηση ο ασθενής αδυνατεί να επιτελέσει ακόμη και απλές καθημερινές λειτουργίες.

Η διάγνωση της αρθρίτιδας γίνεται από ορθοπεδικό. Ο ιατρός καταγράφει λεπτομερώς το ιστορικό του πάσχοντος και προχωρά σε κλινική εξέταση. Επιπλέον ο ασθενής υποβάλλεται σε απεικονιστικό έλεγχο.

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι ήπια, ο ιατρός συστήνει συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει αλλαγή τρόπου ζωής και συνηθειών που δύναται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα, φαρμακευτική αγωγή , φυσικοθεραπείες, τοπικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος ή κορτιζόνης κ.α. Στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν θεωρείται επαρκής και οι βλάβες στην περιοχή του ισχίου είναι εκτεταμένες απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.

Η αρθρίτιδα ισχίου αντιμετωπίζεται οριστικά με τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής ισχίου τύπου AMIS και SuperPath. Η ολική αρθροπλασική ισχίου είναι μια επέμβαση κατά την οποία ο χειρούργος αντικαθιστά τις αρθρικές επιφάνειες που έχουν υποστεί βλάβη με ειδικά μεταλλικά και πολυαιθυλένια εμφυτεύματα. Με αυτό τον τρόπο αντικαθίσταται πλήρως η δυσλειτουργική άρθρωση και ο ασθενής αποκτά μια πλήρως λειτουργική και ανώδυνη τεχνητή (άρθρωση). Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, κατά την οποία οι τένοντες και οι μύες που περιβάλλουν το ισχίο δεν επηρεάζονται, γεγονός που οδηγεί σε ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη αποκατάσταση καθώς και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η επέμβαση σημειώνει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και η πλειοψηφία των πασχόντων που υποβλήθηκαν σε αυτήν απαλλάσσονται οριστικά από την αρθρίτιδα ισχίου.

Η περίοδος αποκατάστασης εξαρτάται από τις λεπτομέρειες του χειρουργείου, το ιστορικό του ασθενούς και από την κατάσταση του μυϊκού του συστήματος. Ένα καλό εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και η συνεπής παρακολούθηση από τον ορθοπεδικό χειρούργο θα βοηθήσει τον ασθενή να επανέλθει ταχύτερα στο καθημερινό του πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: drntousis.gr