Γαλλία – Μακρόν: Έτοιμος για μίνι ανασχηματισμό μετά το ταπεινωτικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών

«Χαστούκι» για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ήταν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των χθεσινών δημοτικών εκλογών με τους Οικολόγους να θριαμβεύουν και τις φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού να φουντώνουν.

Το μόνο καλό για τον Γάλλο πρόεδρου ήταν η μεγάλη νίκη του πρωθυπουργού του Εντουάρ Φιλίπ στη Χάβρη με την οποία εξασφάλισε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και την παραμονή του στη κυβέρνηση των Παρισίων.

Ο δήμος στην «πόλη του φωτός» παρέμεινε στα χέρια της Σοσιαλίστριας Αν Ινταλγκό με την συνδρομή όμως των Πράσινων ψηφοφόρων.

Μετά το μάθημα που πήρε, ο Μακρόν δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα ρίξει χρήμα για πιο πράσινη οικονομία δαπανώντας επιπλέον 15 δισεκ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του.

Μετά την κρίση της πανδημίας και τα «Κίτρινα Γιλέκα», ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει νέα πνοή στην προεδρία του εάν θέλει να παραμείνει στο Ελιζέ.

Με αποχή-ρεκόρ -περίπου 60%- οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσήλθαν χθες στην κάλπη φορώντας υποχρεωτικά μάσκα και τηρώντας τα μέτρα υγιεινής στα εκλογικά κέντρα.

Η επικράτηση-έκπληξη των Οικολόγων-Πράσινων σε μεγάλες ιστορικές πόλεις της Γαλλίας, για πρώτη φορά, προκάλεσε τον έντονο προβληματισμό του Μακρόν με τα γαλλικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «σεισμό», αφού οι μεγάλες πόλεις της χώρας εμπιστεύονταν παραδοσιακά δημάρχους από το Σοσιαλιστικό ή το Συντηρητικό κόμμα.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι επικράτησαν πανηγυρικά ακόμη και σε μικρότερες αλλά σημαντικές πόλεις, όπως η Γκρενόμπλ, η Μπεζανσόν, η Τουρ, το Πουατιέ, το Ανεσί.

«Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να δώσει νέες κατευθύνσεις στην πολιτική του, ενώ αναλυτές αναφέρουν ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και να συμπεριλάβει στελέχη από το κόμμα των Οικολόγων-Πράσινων», οπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Το Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο παραμένει σε πολύ χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, κατόρθωσε να συγκρατήσει δυνάμεις και κέρδισε τις πόλεις Παρίσι, Λίλη, Ρεν, Νάντ, Κλερμόν Φεράν, Λε Μαν, Ντιζόν, Νανσί, Μοντελιέ.

Από την πλευρά του, το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» κράτησαν τις πόλεις Τουλούζη και Νίκαια. Με χαμηλά ποσοστά εμφανίστηκε και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, η οποία κέρδισε μόνο μια μεγάλη πόλη, την Τουλόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πράσινοι κατέκτησαν την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές του 2019 και ο ηγέτης τους Γιανίκ Ζαντό εξελέγη ευρωβουλευτής.