«Ελλάδα 2021»: Εξωστρέφεια με επισκέψεις Αγγελοπούλου σε περιοχές άρρηκτα συνδεδεμένες με την Επανάσταση του 1821

«Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση είναι εθνική υπόθεση, είναι μια επέτειος που ενώνει. Και στόχος της Επιτροπής είναι ο εορτασμός να γεμίσει τους Έλληνες χαρά και υπερηφάνεια και να τραβήξει η πατρίδα μας την προσοχή του όλου του κόσμου».

Μετά από μερικούς αρχικούς κλυδωνισμούς, η δουλειά της επιτροπής «Ελλάδα 2021» έχει πλέον βελτιωθεί θεαματικά. Οι άνθρωποι της πιστεύουν ότι, αφότου έχει αρχίσει να σχηματοποιείται το πλαίσιο των εορτασμών, το εγχείρημα θα αγκαλιάζεται ολοένα και περισσότερο. Ήδη, έντονη εξωστρέφεια παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή, με αιχμή τις περιοδείες της προέδρου της,Γιάννας Αγγελοπούλου, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες, η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής βρέθηκαν στα Καλάβρυτα, την Πάτρα, το Μεσολόγγι, τη Τρίπολη, την Καλαμάτα, τη Λαμία, το Βελεστίνο και τα Τρίκαλα, συζητώντας με εκπροσώπους και φορείς της κάθε περιοχής για το πρόγραμμα των δράσεων για την επέτειο των 200 ετών. Στις περιοδείες επελέγησαν μέρη με αυξημένο ιστορικό βάρος και συναισθηματικό φορτίο, μέσω των οποίων επιχειρείται να αναδειχθουν τα στοιχεία εκείνα της Επανάστασης που έχουν εντυπωθεί στη λαϊκή συνείδηση και συγκινούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

agialavra1

Με αυτό το σκεπτικό, η Επιτροπή επισκέφθηκε: το μνημείο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στα Καλάβρυτα, τη Μονή της Αγίας Λαύρας, τον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, το κελί στο μοναστήρι του Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, το Κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου, το Σπίτι και το μουσείο του Ρήγα Φεραίου στο Βελεστίνο, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα.

Γίνεται σαφές ότι η Επιτροπή, με αυτές τις επισκέψεις της, δίνει παράλληλα απάντηση σε όσους -για δικούς τους λόγους- έσπευσαν να μιλήσουν για δήθεν «ουδετεροπατρία» ή «αναθεωρητισμό» από μεριάς της.

gianna_ellada_1

Ιδιαίτερα πετυχημένες κρίνονται από την Επιτροπή οι επαφές με τους τοπικούς φορείς, καθώς επενδύει πολλά στη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, μια και πολλές δράσεις θα υλοποιηθούν μέσω αυτής. Η κυρία Αγγελοπούλου έχει εξάρει δημοσίως την ποιότητα και την αξία πολλών προτάσεων που έχουν κατατεθεί, καθώς συνδυάζουν αυτό που εξ αρχής ετέθη ως πλαίσιο των εορτασμών της επετείου: ανάδειξη της Επανάστασης, προβολή της πορείας των 200 ετών και αξιοποίηση της επετείου ως παράθυρο στο μέλλον, με δράσεις που θα αφήνουν πίσω τους ένα ουσιαστικό αποτύπωμα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι σε όλες τις περιοδείες η κυρία Αγγελοπούλου συνοδεύεται από μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τα οποία αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο και δημόσια παρέμβαση. Η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως «one woman show», αλλά δίνει ρόλο και λόγο σε κορυφαίες προσωπικότητες, όπως οι κ.κ. Αλιβιζάτος, Κιτρομηλίδης, Μουζέλης, Μουζάκη, Ρόρης, Κανελλόπουλος, Καμηλάκη, Μαραβέγιας, κ.ά. που έχουν συμμετάσχει στις πρώτες αυτές περιοδείες.

Οι περιοδείες θα συνεχιστούν και όλο τον Ιούλιο, με στόχο να καταγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις και η υπόθεση της επετείου των 200 χρόνων να γίνει κτήμα κάθε γωνιάς της χώρας.

kalamata

 

mesologgi

 

mesologgi2