ΑΧΑΪΑ: Σε τελική λύση για τον εκσυγχρονισμό του το Χιονοδρομικό Καλαβρύτων – Τελική δοκιμασία για Δήμο Περιφέρεια

Εδώ και ένα χρόνο περίπου, παρά τη μεγάλη σημασία της για την αναζωογόνηση της περιοχής αλλά και τον χειμερινό τουρισμό σε όλη την Αχαΐα, η επένδυση για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού έχει «σκαλώσει» σε γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια.
Η τελική δοκιμασία για τη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η οποία, ήδη κατά την περίοδο του Απόστολου Κατσιφάρα υιοθέτησε το έργο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020), αναμένεται μέχρι το τέλος καλοκαιριού.
Παρά το γεγονός ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή αλλά και ο Δήμαρχος Αθ. Παπαδόπουλος έχουν δεσμευθεί ότι θα ενεργοποιήσουν κάθε διαθέσιμο όπλο στην κατεύθυνση να μην χαθούν ούτε τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί -20,1 εκατ. ευρώ- ούτε βέβαια το έργο, η μάχη ήταν και προοιωνίζεται ότι θα παραμείνει δύσκολη.
Το πρώτο υποέργο του 1 εκατ. ευρώ για την προμήθεια νέου εξοπλισμού ‘σκόνταψε’ στο αρμόδιο τμήμα του Ε.Σ. το οποίο, μετά από την εισήγηση του Προέδρου Γιώργου Παπαθεοδώρου (στ΄τμήμα) έκρινε ότι, με τη σύμβαση προμήθειας εξοπλισμού, προκειμένου να γίνει η αγορά νέων χιονοστρωτήρων, δεν πληρούνται οι όροι του νόμου 4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις διότι δεν ακολουθήθηκε η ορθή διαδικασία του Κώδικα των ΟΤΑ (Ν. 3463/2006) και της Μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/20100)
Αυτή την περίοδο κρίνεται η τύχη της αίτησης ανάκλησης (ένσταση σε πρώτο βαθμό κατά της απόφασης που έλαβε ο Πάρεδρος).
Την αίτηση κατέθεσαν τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος Καλαβρύτων μέσω των νομικών τους που παρίστανται στη συζήτηση της υπόθεσης στο Ε.Σ.
Σύμφωνα με πληροφορίες  η αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Ε.Σ. που εντόπισε παρατυπίες στην σύμβαση του διαγωνισμού για το πρώτο υποέργο, αναμένεται να μην έχει τύχη.
Το σκεπτικό επί της αίτησης ανάκλησης συντάσσεται αυτή την περίοδο και, εφόσον είναι απορριπτική, Δήμος και Περιφέρεια θα προχωρήσουν στην αίτηση αναθεώρησης (έφεση δευτέρου βαθμού).
Δυνατότητα την οποία παρέχει ο νόμος και θα εξεταστεί πλέον από το 7μελές Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως, υπό την προεδρία του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ανωτάτου δικαστικού Ιωάννη Σαρμά.
«Η υπόθεση θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο κατά την πρώτη περίοδο και πριν την αίτηση ανάκλησης, την πρώτη έφεση δηλαδή. Εκεί, κατά την ανταλλαγή των απαραίτητων εγγράφων, δεν πείσθηκε ο Πάρεδρος με αποτέλεσμα τώρα να είμαστε στη φάση της λήψης απόφασης επί της αιτήσεως ανάκλησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να αισιοδοξούμε ότι το Ε.Σ. υπό την ανώτατη σύνθεσή του, θα μας δώσει το πράσινο φως και δεν θα χαθεί άλλος χρόνος, με νέες χρονοβόρες διαδικασίες, ώστε να έχουμε τη χαρά να ξεκινήσει η μεγάλη αυτή επένδυση» δήλωσε  έμπειρος νομικός και γνώστης των κινήσεων που έγινα από τις αρχές του έτους και ενώ ήδη το Ε.Σ. είχε εκδώσει αρνητική γνωμοδότηση για την πρώτη σύμβαση, ανατρέποντας το βηματισμό για το σύνολο της μεγάλης επένδυσης.